(14.30 hodin)

Předseda PSP Václav Klaus: Táži se, kdo další se hlásí. Pan poslanec Vymětal znovu, prosím.

 

Poslanec Karel Vymětal: Dámy a pánové, já respektuji názor pana kolegy Macháčka, že se mu zdá počet poslanců v této komisi málo. Já tedy navrhuji alternativně, aby počet poslanců byl stanoven na deset s paritním zastoupením všech politických stran a poslaneckých klubů po dvou. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Táži se, kdo dále bude skládat tento orgán. Jestli nikdo, pak končím všeobecnou rozpravu. Přeje si navrhovatel závěrečné slovo? Ano.

Vás neposlouchají, pane navrhovateli. Pan poslanec Sobotka, ten mluví celou dobu, co se posadil do lavice, 31 minut.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Korbel: Děkuji, pane předsedo. Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové - (Předseda Klaus: Zkuste hovořit do mikrofonu, pane poslanče.)

Nepředkládal bych tuto žádost, kdybych si nebyl jist, že zatím nedošlo k nápravě. Uvedl bych ještě pár poznatků, které máme ze současné doby.

Minulý týden Ministerstvo zemědělství uveřejnilo zprávu, ve které upozorňuje, že jsou ztráty z dovozů, kde se jedná o podhodnocené dovozy, a to ve výši dvou až tří miliard. Jedná se o různé pokusy dovážet mošt, který se následně zpracovává, dále je tu možnost, že přes Slovenskou republiku se bude dovážet víno do České republiky, a tím se poruší veškeré dohody, které existují. Dále finanční analytický útvar Ministerstva financí upozornil, že cizí státní příslušníci obcházejí zákon a vlastně legalizují svoji trestnou činnost na území České republiky.

Ta situace je tedy tak závažná, že jsem se rozhodl opětovně předložit tento návrh a pokusit se dosáhnout nápravy, protože jsem si jist, že za dobu od června do dnešního dne stát opětovně ztratil řádově několik miliard korun při dovozu zboží do České republiky.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Kdo dále se hlásí?

Poprosím tedy pana poslance Vymětala, aby nám předkládal návrhy tak, jak byly formulovány.

 

Poslanec Karel Vymětal: Ano, já bych ještě jenom zrekapituloval rozpravu.

V obecné i v podrobné rozpravě vystoupili pouze dva poslanci. Není třeba, myslím si, opakovat obsah. K tomu, co říkal pan předkladatel v závěrečném slově: jsem toho názoru, že pokud je známo, že je někde páchána trestná činnost, pak je třeba, aby to řešily orgány činné v trestním řízení, nikoli komise Poslanecké sněmovny, která stejně nemá pravomoc ve věci něco udělat.

Nejdříve byl předložen návrh na zamítnutí, takže o tom bychom měli hlasovat jako o prvním návrhu, a potom bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích tak, jak byly předloženy za sebou.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Pane poslanče (k poslanci Vymětalovi), já s vámi souhlasím, a tak také budu dávat o této věci hlasovat. Jen se pokusím ještě přivolat některé naše kolegy na hlasování.

 

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro zamítnutí tohoto návrhu, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 188 z přítomných 175 hlasovalo 73 pro, 83 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat dál. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Vymětal: Teď bychom tedy hlasovali o pozměňovacích návrzích, které byly předloženy. Všechny se týkají bodu II.

Nejprve byl předložen pozměňovací návrh, aby za slova "pět poslanců" byla doplněna slova "v paritním zastoupení poslaneckých klubů po jednom zástupci".

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Slyšeli jste návrh, dám hlasovat o tomto návrhu.

 

Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 189 z přítomných 177 poslanců bylo 54 pro, 94 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Karel Vymětal: Dále pan poslanec Macháček předložil pozměňovací návrh k témuž bodu II, a to, aby slova "pět poslanců" byla nahrazena slovy "devět poslanců, z toho tři za ČSSD, tři za ODS, jeden za KDU-ČSL, Unie svobody a KSČM".

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano, já ale nejdříve poprosím pana poslance Vojíře a skupinu kolem něho, aby se pokusili být tiše. Je to neuvěřitelné, jak tam vzadu hlučíte.

 

Slyšeli jsme, o čem budeme v tomto návrhu hlasovat, a to o devítičlenné komisi ve složení 3, 3, 1, 1, 1, jestli jsem dobře rozuměl.

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 190 z přítomných 177 poslanců 97 bylo pro, 67 proti, návrh byl přijat.

 

Poslanec Karel Vymětal: A teď bychom mohli hlasovat o celém usnesení jako celku, pane předsedo.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano, a sice tak, jak bylo navrženo a jak bylo teď upraveno.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 191 z přítomných 177 poslanců 87 bylo pro, 77 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Děkuji panu poslanci Vymětalovi a dám chvíli na kontrolu výsledku hlasování, budou-li eventuálně nějaké námitky. Chvilku tedy počkáme.

Poslanec Starec se hlásí, prosím.

 

Poslanec Martin Starec: Zpochybňuji výsledky tohoto hlasování, pane předsedo. Chtěl jsem hlasovat ano, ale ve sjetině je "N", takže prosím o opakování hlasování.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dobře, dám hlasovat o vašem pokusu o revokaci.

 

Kdo je pro to, aby bylo umožněno znovu hlasovat o tomto návrhu, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu.

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 192 z přítomných 176 poslanců bylo 138 pro, 17 proti. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy znovu hlasovat o předchozím návrhu usnesení s přijatým pozměňovacím návrhem.

Kdo je tedy pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 193 z přítomných 177 poslanců 95 bylo pro, 76 proti. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP