(11.10 hodin)

(pokračuje Kapoun)

Můj pozměňovací návrh by tedy zněl: V kapitole 380 Okresní úřady, Specifické dílčí ukazatele, výdaje na dopravní obslužnost v železniční dopravě, a v Příloze 6 Neinvestiční účelové dotace, Dopravní obslužnost, železniční doprava, přesunout na okresy v sídlech krajů, a to v těchto částkách: okresní úřad v sídle kraje Praha 87,5 mil. Kč, okresní úřad v sídle kraje Středočeský 203,9 mil. Kč, okresní úřad v sídle kraje Českobudějovický 132,1 mil. Kč, okresní úřad v sídle kraje Plzeňský 148,4 mil. Kč, v sídle krajů Karlovský 64,9 mil. korun, Ústecký 224,4 mil. korun, Liberecký 115,5 mil. korun, Královéhradecký 154,8 mil. korun, Pardubický 120,3 mil. korun, Jihlavský 112,4 mil. korun, Brněnský 166 mil. korun, Olomoucký 130,5 mil. korun, Zlínský 107,2 mil. korun, Ostravský 232,1 mil. korun. Celkem 2 miliardy. V ostatních okresech a statutárních městech by v této příloze byla 0. Protože se jedná jen o přesun v částech kapitoly 380 a příloze č. 6, nemá tento přesun žádný dopad na státní rozpočet.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Hovořit bude pan poslanec Jiří Hofman, připraví se pan kolega Miroslav Ouzký.

 

Poslanec Jiří Hofman: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolím si předložit pozměňovací návrh jen v rámci přesunu v kapitole 313 Ministerstva práce a sociálních věcí. Jedná se o dodání chybějící částky investičních dotací pro organizace zajišťující zaměstnání zdravotně postiženým občanům. Je to přesun v rámci kapitoly 313 mezi příslušnou podkapitolou nemocenské pojištění snížení o výši 103 milionů korun a navýšení kapitoly aktivní politika zaměstnanosti, dotace organizacím zajišťujícím zaměstnávání zdravotně postižených.

Zdůvodnění: Od roku 2001 bude Ministerstvo práce a sociálních věcí zajišťovat agendu poskytování dotací podnikatelským subjektům zaměstnávajícím převážně zdravotně postižené. Jedná se o podnikatelské subjekty, které zaměstnávají více než 55 % osob se změněnou pracovní schopností podle § 21 zákona o zaměstnanosti. Do roku 2000 byly tyto systémové dotace nesouvisející s příspěvky v rámci aktivní politiky zaměstnanosti Ministerstva práce a sociálních věcí poskytovány Ministerstvem financí dle zásad Ministerstva financí uveřejněných ve finančním zpravodaji č. 2/2000 z kapitoly státního rozpočtu 398 030 jako investiční dotace, část jako neinvestiční dotace, kompenzace osobních a sociálních výdajů těchto zaměstnavatelů. Zásadně se jedná podobně jako např. u podpůrných programů vlády o dotace podnikatelským subjektům, nikoliv o dotace na jednotlivá pracovní místa a občany, tak jak je tomu u klasické aktivní politiky zaměstnanosti.

Tato navrhovaná částka je přesně stejná jako částka poskytovaná Ministerstvem financí v roce 2000, to znamená, že nedojde ani k navýšení částky o inflaci. Právě proto vás prosím o podporu v rámci přesunu v kapitole 313. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. O slovo se opět přihlásil místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Dámy a pánové, vzhledem k tomu, že kapitola 313 je, jak je vidět, oblíbeným cílem pro různé rozpočtové změny, tak mi dovolte, abych se ještě jednou zřetelně vyjádřil obecně k politice zaměstnanosti. Je mylný údaj, který sdělil pan poslanec Krása, že aktivní politika zaměstnanosti v letošním roce je o 20 % vyšší, než byla v loňském roce. Pan poslanec Krása nerozebral podrobně položku, protože v této položce je mimo jiné 800 milionů na investiční pobídky. Z toho vyplývá, že položka na aktivní politiku zaměstnanosti je 3,2 miliardy, čili přibližně o 100 milionů méně, než byla minulý rok. Ve světle této věci je třeba poté uvažovat o oněch prostředcích, které jsou z této položky odváděny pod záminkou různých velmi dobrých účelů.

Musím jasně říci, že aktivní politika zaměstnanosti znamená podporu zdravotně postižených, ať veřejně prospěšné práce, rekvalifikace, podporu absolventů, absolventská místa a tvorbu nových pracovních míst. Pokud do této položky zasáhneme tak výrazným způsobem, jak někteří poslanci a poslankyně navrhují, prakticky zlomíme politiku zaměstnanosti a dostaneme se na úroveň, která bude velmi významně kritizována i z obecně mezinárodního hlediska, protože je uzance a je zkušenost z civilizovaných zemí, že aktivní politika zaměstnanosti má představovat zhruba 30 % toho, co se vydává na politiku zaměstnanosti jako celek. My této částky nedosahujeme, a pokud se ještě rozsah této sumy sníží, vrátíme se někam, odkud jsme se velmi obtížně dostávali.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane ministře. Hovořit bude pan poslanec Miroslav Ouzký, připraví se pan poslanec Milan Urban.

 

Poslanec Miroslav Ouzký: Děkuji, pane předsedající. Já se pokusím být velmi stručný.

Kolegyně a kolegové, chtěl bych k vám promluvit jako předseda podvýboru pro investice ve zdravotnictví. Tento podvýbor má ve své gesci také řešení havarijních stavů ve zdravotnictví. Od dob vzniku tohoto podvýboru, jak je mi známo, se tento podvýbor vždy zasazoval o vytvoření jakési rezervní kapitoly státního rozpočtu. Vím, že slovo rezerva je v případě tohoto rozpočtu nepatřičné, ale o vytvoření položky, která by byla určena na řešení havarijních stavů. V loňském roce rozhodnutím této sněmovny se tuto položku nepodařilo naplnit a letošní rok nám ukázal, že požadavek na 4 miliony na řešení havárie v konkrétních zdravotnických zařízeních se nám objevuje jako požadavek až na desetinásobek investičních prostředků ve státním rozpočtu na další rok.

Domnívám se, že je mou povinností vás na tento fakt upozornit, a z toho důvodu podávám pozměňovací návrh, který jsem již podal při projednávání státního rozpočtu ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Zde moje návrhy byly jednomyslně přijaty, při projednávání téže problematiky ve výboru rozpočtovém byly tyto částky rozpuštěny na konkrétní akce. Proto tedy si dovoluji podat pozměňovací návrh k návrhu státního rozpočtu na rok 2001 v kapitole 335 Ministerstvo zdravotnictví. V této kapitole navrhuji položku 3350209292 agregace akcií, dopady atomového zákona, celkovou částku 917 milionů korun snížit o částku 100 milionů korun na částku 817 milionů, částku 100 milionů korun využít k vytvoření nové položky v kapitole 335 s názvem "řešení havarijního stavu ve zdravotnictví".

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Hovořit bude poslanec Milan Urban, připraví se paní kolegyně Milada Emmerová.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, chci pouze doplnit usnesení rozpočtového výboru pod č. 390 u pořadového čísla 76 o následující text: "Podmínky programu stanoví Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, podmínkou je spoluúčast obcí." Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Hovořit bude paní kolegyně Emmerová, připraví se pan poslanec Zdeněk Kořistka.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážení kolegové, mám jenom drobnost vlastně technického charakteru, na kterou jsem upozorňovala na zasedání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví a bohužel tedy nebyla zaznamenána. Jde v podstatě o administrativní nedostatek, a sice jde o položku v kapitole VPS 15/21 Nemocnice Tábor.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP