(12.00 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Tak teď zde máme dvě faktické. Nejprve pan kolega Ouzký, poté pan kolega Zahradil.

 

Poslanec Miroslav Ouzký: Pane předsedající, dámy a pánové. Já se omlouvám, ale já jsem byl osloven. Nevím, jak si výrok kolegy Martínka mám přebrat. Já jsem si tu asi dovolil zlehčenou repliku na zlehčení práce lékařů. Jestliže se někdo odváží tvrdit, že pochybuje o kvalitě poskytované zdravotní péče u přepracovaných lékařů, a já se od něj nemohu dočkat validní odpovědi na svou otázku, kterou opakovaně žádám, a jsem odkazován na doby pozdější, na dobu ústní interpelace, kdy, jak všichni víme, tak já mám minutu a minutu, pakliže se nemýlím, nebo dvě minuty a minutu a dále je debata uzavřena, tak já jsem zde opakovaně žádal a žádám znovu, aby mi pan ministr odpověděl, a slibuji za to této sněmovně, že pakliže dostanu validní a relevantní odpověď, tak nebudu trvat na své interpelaci. Nic více a nic méně.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Pan kolega Zahradil.

 

Poslanec Jan Zahradil: Děkuji, pane předsedající. Já jsem vás chtěl pouze požádal, abyste vyřídil kolegům ze sociální demokracie, a to se týká jak nepřítomného zde právě pana Škromacha, tak vystoupivšího právě pana kolegy Martínka, aby v případě, že jim dojdou věcné argumenty, což se právě zjevně odehrává, se neuchylovali k poněkud trapným osobním výpadům a narážkám na členy jiného politického klubu. Je to zcela zbytečné a je to pouze svědectví o tom, že věcné argumenty v druhé straně skutečně v tuto chvíli zcela po právu došly. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Nyní má tedy slovo pan kolega Zuna, poté pan poslanec Beneš, Chytka, paní kolegyně Němcová.

 

Poslanec Milan Zuna: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové. Patřím k těm poslancům, kteří mají obavy, že počínaje 1. lednem, kdy vstoupí v účinnost zákoník práce, dojde k problémům a nutně k obcházení tohoto zákona. Obracím se na pana ministra Špidlu, který řekl, že prováděcí vládní nařízení jsou připravena a že jsou prakticky dána do tisku a že jejich účinnost bude od 1. ledna současně se zákoníkem práce.

Jako právník si myslím, že je velice špatné, že managementy i zaměstnanci dostanou do ruky vládní nařízení, kterým se mají řídit, prakticky v den, kdy toto vládní nařízení nabude účinnosti. Byl bych velice rád, kdyby do konce této schůze pan ministr Špidla nám všem poslancům zařídil, abychom dostali tato vládní nařízení, která už musí existovat, a která, já chci věřit, rozptýlí naše pochyby. Protože jenom naše pochybnosti vedou nás, tedy poslance z řad ODS, k tomu, že tady vystupujeme.

Já žasnu nad bohorovností některých pánů ministrů, a mám na mysli pana ministra zdravotnictví nebo pana poslance Škromacha, kteří usednutím do ministerské nebo poslanecké židle ztrácejí kontakt naprosto s realitou. Já chápu, že pan ministr zdravotnictví je zřejmě dobrý výzkumník, ale pochybuji, že by byl dobrý manažer, protože jinak by nemohl zůstávat v klidu s tím, co se ve zdravotnictví děje. Když uvedu, co se stalo v minulosti, kde v podstatě uložil ředitelům nemocnic, aby zvýšili platy o deset procent, bez ohledu na to, kde na to vezmou, tak se stalo, že ředitelé, kteří nechtěli přijít o místa, tak učinili, ale výsledek je, že nejsou zaplaceny léky v hodnotě 4 mld., a v podstatě na to doplatí občané.

Já mám obavu, když čtu různé návrhy, jakým způsobem zakládat "sróčka", že vlastně dojde k tunelování nemocnic. A od politické strany, která si dala do kréda heslo "čisté ruce", mě toto velice překvapuje. Byl bych rád, kdyby pan ministr, znovu opakuji, nám dal tato připravovaná vládní nařízení a tyto naše pochyby rozptýlil. Kdybychom je měli včas a byli jsme s nimi seznámeni, tak jsme si tuto diskusi mohli odpustit.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Nyní má slovo pan kolega Beneš, připraví se pan kolega Chytka.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Pane předsedající, páni ministři, dámy a pánové. Své první vystoupení jsem zahájil dvěma citáty. Dovolte, aby odcitoval nyní pana ministra Fišera, který říkal, že na podkladě takovéhoto zákoníku práce dosáhly západoevropské země vysokého úspěchu týkajícího se všech obyvatel. Dovolte, abych řekl také jedno tvrzení. Díky absenci zákoníku práce dosáhly Spojené státy americké takové úrovně, na jaké se nacházejí. Myslím si, že to je naprosto nesmyslná polemika, kterou by asi nebylo ideální, abychom zde takto vedli.

Malinko mě mrzí ten tón, ve kterém se napadáme, a myslím si, že moji kolegové nedělali nic jiného, než ne že by strašili, ne že by byli stranou strašičů, ale že jsou stranou zodpovědných lidí, protože upozorňovali na věci, se kterými se v životě setkali. Je možné, že to, co říkal pan kolega Ouzký, je statisticky naprosto zanedbatelná věc a že pravdu má pan poslanec Martínek. Je to možné. Já se teď v tuto chvilku záměrně nechci přít. Nicméně se to děje a je to stav, který zde existuje. A já bych byl hrozně rád, aby tato Poslanecká sněmovna se nestala nikoliv skupinou strašičů, ale skupinou pštrosů majících hlavu v kopici písku.

Mne velmi mrzí, že zástupci stran Čtyřkoalice, ať už KDU-ČSL, nebo Unie svobody, se nacházejí při projednávání tohoto bodu v tak malém počtu zde, neboť to byli oni, kteří umožnili přijetí tohoto zákoníku práce. Ano, ODS nabízí a upozorňuje, že podle signálů, které existují a které nejsou výmysly ODS, stojí za to vrátit se k případné novele. Je samozřejmě zbytečné tak činit, pokud je to zbytkem Poslanecké sněmovny vnímáno, že jsme bandou strašičů. Já bych byl hrozně nerad, aby strašiči se stal někdo jiný než členové Poslanecké sněmovny. Bylo by velmi nešťastné, kdyby život byl oním strašičem, zatímco Poslanecká sněmovna v klidu dřímá.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má pan kolega Chytka, připraví se paní kolegyně Němcová.

 

Poslanec Radim Chytka: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové. Pan ministr zdravotnictví se zde podivoval, jak můžeme my, pravicoví poslanci, bojovat proti některým normám Evropské unie. Já se bohužel domnívám, že ne všechny normy Evropské unie jsou v pořádku, já se bohužel domnívám, že mnohé normy Evropské unie jsou bohužel velice, velice levicové. A z tohoto důvodu naše obavy jsou, podle mého, zcela pochopitelné.

Kdyby se mě pan ministr zeptal, jak si já jako pravicový poslanec představuji ideální zákoník práce, rád bych mu odpověděl. Podle mého, zákoník práce by mohl obsahovat jednu jedinou větu. Zaměstnavatel se se zaměstnancem svobodně dohodnou na množství vykonané práce a na odměně za tuto vykonanou práci. (Ironický potlesk levicových poslanců.) Tečka. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk pravicových poslanců.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já bych vás chtěl všechny požádat, kolegyně a kolegové, abyste své názory projevovali u tohoto mikrofonu, abyste svůj zájem o projevení svého názoru projevili zvednutím ruku, já vám samozřejmě dám možnost, a abyste se pokud možno zdrželi veškerých hlasitých projevů v okamžiku, když hovoří jiný člen této sněmovny.

Slovo má paní poslankyně Němcová, poté jako poslední paní kolegyně Páralová.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP