(14.00 hodin)

(pokračuje Talíř)

2. Dosavadní text § 46a se označuje jako bod 2, jehož návětí zní: "2. Za § 46 se vkládá § 46a, který zní:".

3. Současně navrhuji, aby se v § 46 odst. 1 za slova "Rada České televize" vložila slova "dále jen Rada", což je legislativní zkratka, a aby se slovo "ustavuje" nahradilo slovem "zřizuje".

A protože to musí mít vazbu na další paragraf, pak před bod 2 se vkládá bod 1, který zní: v § 32 se za slova "organizační výbor" vkládají slova "volební výbor".

A poslední legislativně technická úprava je k bodu 29 usnesení. Čtvrtá část by měla znít: "část čtvrtá, změna zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů".

Přednesl jsem znění, na které upozornila legislativa v tom, že je nepřesně uvedeno toto návětí. Ono to pokračuje, to co jsem říkal - v zákoně č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění zákona č. 101/2000 Sb., a v zákoně č. 159/2000 Sb. se v § 2 odst. 1 spojka "a" zrušuje a za slova "územní samosprávy" se vkládají slova "a veřejné instituce hospodařící se veřejnými prostředky".

Zároveň se omlouvám za určitý omyl, který jsem přednesl ve své zpravodajské zprávě - bod 7, na který jsem upozorňoval, je zde uveden správně.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče.

Chtěl bych všechny diskutující předem upozornit, aby své pozměňovací návrhy měli zpracovány v písemné formě, aby je předkládali zpravodaji, a v tuto chvíli bych chtěl vyzvat i Kancelář Poslanecké sněmovny, aby po každém předneseném příspěvku si od zpravodaje převzala tyto materiály a okamžitě je zpracovala do formy, která bude rozdána poté všem poslancům, abychom ve třetím čtení měli šanci vědět, o čem budeme hlasovat ve třetím čtení. Těchto návrhů bude samozřejmě veliká spousta, a proto bych skutečně prosil pana zpravodaje, aby pečlivě sledoval rozpravu, a Kancelář Poslanecké sněmovny, aby technicky zabezpečila rozmnožení všech těchto materiálů.

Prosím, pane místopředsedo, máte slovo. Připraví se pan poslanec Beneš.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych v souladu se svým vystoupením v obecné rozpravě nyní v rozpravě podrobné navrhl avizovaný pozměňovací návrh, kterým je zřízení dozorčí Rady České televize. Pozměňovací návrh zní.

1. Název § 4 se mění na "Správní Rada České televize".

2. V § 4 odst. 1 se ve větě první za slova "České televize je" doplňuje slovo "správní"

3. V § 8 se vypouští písm. h).

4. V § 8 odst. 3 se slova "dozorčí komise" mění na "dozorčí rady".

5. Za § 8 se vkládá nový § 8a, který včetně nadpisu zní:

"§ 8a Dozorčí rada České televize

1) Dozorčí rada je orgánem ve věcech kontroly hospodaření České televize. Jejím úkolem je sledovat, zda jsou účelně a hospodárně využívány finanční prostředky a majetek České televize. Dozorčí rada je povinna upozorňovat Radu na nedostatky a předkládat jí návrhy na jejich odstranění.

2) Dozorčí rada má 5 členů, kteří jsou voleni a odvoláváni Poslaneckou sněmovnou. Členství v dozorčí radě je veřejnou funkcí. - Odkaz, který platí ve vládním návrhu zákona.

3) Členové dozorčí rady jsou voleni na funkční období 4 let , a to i opětovně, ne však na více než 2 po sobě jdoucí funkční období. Pro zvolení do funkce člena dozorčí rady a pro výkon této funkce platí předpoklady stanovené v § 4 odst. 3 a § 5 obdobně jako u členů správní rady. Pro zánik funkce člena dozorčí rady platí přiměřeně § 6 odst. 1 a 2.

4) Dozorčí rada ze svých členů volí a odvolává svého předsedu a místopředsedu, který zastupuje předsedu včetně řízení schůzí dozorčí rady. Dozorčí rada rovněž přijímá svůj jednací řád.

5) Dozorčí rada se schází vždy, požádají-li o to alespoň dva z jejích členů, nejméně však jednou v každém kalendářním měsíci. Jednání dozorčí rady jsou neveřejná a předsedající je povinen pořídit z každého jednání zápis.

6) Dozorčí rada je schopna se usnášet za přítomnosti předsedy nebo místopředsedy a alespoň dvou dalších členů a usnesení přijímá většinou hlasů přítomných členů, v případě rovnosti rozhoduje hlas předsedajícího.

7) Výši odměn členů dozorčí rady stanoví svým usnesením Poslanecké sněmovna.

8) Členové dozorčí rady mohou nahlížet do všech písemností České televize a mohou požadovat i písemná vysvětlení od zaměstnanců České televize. Zaměstnanci České televize jsou povinni poskytnout členům dozorčí rady kopie vyžádaných písemností České televize, jakož i požadovaná vysvětlení.

9) O skutečnostech zjištěných při výkonu kontroly jsou členové dozorčí rady povinni zachovat mlčenlivost, pokud nebyli této povinnosti zproštěni předsedou Rady. Povinnost mlčenlivosti trvá i po skončení funkce v dozorčí radě.

10) Dozorčí rada podává Radě" - míněno správní radě České televize - "písemnou zprávu o své činnosti za každé kalendářní čtvrtletí. Jako podklad pro výroční zprávu o hospodaření České televize je dozorčí rada povinna předat Radě svoji zprávu o hospodaření České televize vždy do 30. června bezprostředně následujícího roku."

Odůvodnění:

Vládní návrh novely zákona předpokládá zřízení dozorčí komise jako poradního orgánu Rady České televize. Domnívám se ale, že způsob, jakým je ve vládním návrhu konstituována dozorčí komise, významným způsobem snižuje schopnost a možnost dozorčí komise působit skutečně důsledně při kontrole hospodaření České televize, neboť dozorčí komise je volena Radou České televize podle vládního návrhu, a její členové jsou tedy závislí na Radě České televize. To za prvé.

Za druhé - odměny členů dozorčí komise stanovuje opět Rada České televize, což podle mého názoru výrazně snižuje jejich motivaci být skutečně důslední při kontrole hospodaření České televize.

A konečně za třetí - Rada České televize může být odvolána při opakovaném neschválení výroční zprávy o hospodaření. Nemá proto motivaci tlačit na svůj poradní orgán, který je na ní závislý, k opravdové důslednosti v odhalování všech případných nesrovnalostí v hospodaření České televize.

Pozměňovací návrh, který jsem předložil, tuto závislost komise na radě odstraňuje tím, že nově koncipovaná dozorčí rada je na správní Radě České televize nezávislá prostřednictvím její volby Poslaneckou sněmovnou a prostřednictvím odměňování jejích členů na základě usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP