(22.40 hodin)

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Milé kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych v této složité situaci ocenit postoj poslaneckého klubu ODS, a protože se domnívám, že je noční hodina a jsme všichni unaveni, tak bych v rámci faktické poznámky, která se ale rozhodně nevztahuje k mému předřečníkovi, pouze pro uvolnění a odlehčení atmosféry chtěl citovat jednu větu mého oblíbeného klasika, který se jmenuje Mark Twain. Můj oblíbený klasik napsal: "Achillovou patou hloupého člověka je hlava." - Děkuji vám za pozornost. (Dlouhotrvající potlesk.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: O slovo se hlásí předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Kasal.

 

Poslanec Jan Kasal: Dámy a pánové, Marku Twainovi dávám plně za pravdu. Doufám, že mi rozumíte. (Smích ve sněmovně.)

Úsměvy na tváři Václava Klause a Miloše Zemana znamenají pro mne jediné, že opoziční smlouva bude pokračovat, a to v nezměněné podobě. Buď jí sláva! Jsem zvědav, co bude Miloš Zeman a Václav Klaus říkat na příštích předvolebních setkáních před volbami do Senátu, kdy bude vysvětlovat, že se senátorům dostávají velké pravomoci…

 

Místopředseda PSP František Brožík: Prosil bych o klid.

 

Poslanec Jan Kasal: …kdy budou zdůrazňovat, že senátoři mají v jejich politických stranách velký vliv a velký význam.

Dámy a pánové z ODS a z ČSSD, pokud neumožníte, aby vaši kolegové ze Senátu - a pro klub ODS platí, že je to nejsilnější senátní klub, pro ČSSD platí, že je to významný senátní klub - rozhodovali o utvoření Rady České televize, pak argumenty vašich předsedů, vašich lídrů před volbami do Senátu budou poněkud liché. Doufám, že si toho jste plně vědomi. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane předsedo. S faktickou poznámkou ještě předseda vlády pan Miloš Zeman.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Kolegyně a kolegové, chtěl bych upřímně poděkovat panu předsedovi Kasalovi, který nám v této sněmovně opakovaně sděloval, že z kauzy České televize nehodlá vytřískávat politický kapitál - (potlesk klubu poslanců ČSSD a ODS) - a myslím si, že svým dnešním prohlášením dokázal, že pokračuje v dlouhodobé tradici křesťanské upřímnosti. (Smích a veselost ve sněmovně).

 

Místopředseda PSP František Brožík: S faktickou poznámkou předseda Jan Kasal.

 

Poslanec Jan Kasal: Dámy a pánové, věřím, že Mark Twain by mě pochopil. Veřejné prohlášení, že nebudu hlasovat pro špatný zákon, není vytloukáním politického kapitálu. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Táží se, kdo se s přednostním právem ještě hlásí. Pokud nikdo, dostal jsem poslední zprávu, že Kancelář Poslanecké sněmovny je schopna rozdat všechny tisky. (Hlasy poslanců a ministrů, že tisk dosud neobdrželi.)

Někteří z nás nemají, dokonce ani ministři vlády, nevyhlašuji tedy půlhodinovou, ale do 23.05 hodin, poté budeme pokračovat.

 

(Jednání přerušeno ve 22.48 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP