(13.20 hodin)

(pokračuje Rychetský)

Jinými slovy, tak jak je vládní návrh zákona předložen, umožňuje v referendu hlasovat o jeho vypovězení mezinárodní smlouvy a není jej proto třeba měnit.

Na závěr bych se chtěl vyjádřit ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu pana poslance Pavla Svobody, který máme v materiálu pod bodem B2. Je to pozměňovací návrh, který jsme již jednou ve sněmovně měli, a sněmovna o něm hlasovala, když Senát vrátil ústavní zákon o referendu sněmovně k hlasování. Je to pozměňovací návrh, který předpokládá, že byl přijat pouze jeden ústavní zákon o jednom referendu, jednorázovém, které se samozřejmě může opakovat, s jedinou položenou otázkou týkající se souhlasu občanů České republiky se vstupem do Evropské unie.

Jsem přesvědčen o tom, že pokud Poslanecká sněmovna nepřijme dnes předložený vládní návrh ústavního zákona o referendu, nemá už zde šanci nikdy žádný návrh ústavního zákona o referendu, protože když si porovnáme všechny již předložené a zde hlasované návrhy, zjistíme, že všechny varianty v úvahu připadající už se vyčerpaly.

Jsem přesvědčen, že v takovém případě určitě v okamžiku, kdy se rozeběhne ratifikační proces v členských zemích evropské "patnáctky" o přijetí České republiky za člena Evropské unie, bude zde přijat v obou komorách Parlamentu ČR ústavní zákon o takovém jednorázovém referendu, nebudeme mít jinou možnost. Dnes máme však šanci přijmout zákon, který je podle mého soudu důstojnější, který umožňuje referendum začlenit do ústavního pořádku a přitom nehrozí nebezpečí jeho zneužívání.

Byl bych velmi rád, kdyby tento návrh prošel, i když jsem si vědom toho, že jsme vás patrně nepřesvědčil v potřebné většině.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu místopředsedovi vlády Rychetskému. Hlásí se dále někdo do rozpravy? Není tomu tak, rozpravu končím.

Pan místopředseda Rychetský si v tuto chvíli pravděpodobně již nebude přát přednést závěrečné slovo? Není tomu tak. Prosím tedy, pana zpravodaje, aby nás seznámil s tím, jakým způsobem budeme hlasovat.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Při hlasování o pozměňovacích návrzích navrhuji, aby bylo hlasováno postupně jednotlivě o pozměňovacích návrzích tak, jak byly podány a jak jsou uvedeny v příslušném sněmovním tisku.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano. Vzhledem k navržené proceduře není třeba o této proceduře dát hlasovat. Prosím tedy, pane zpravodaji, předkládejte jednotlivé pozměňovací návrhy k hlasování a poté se k nim spolu s panem ministrem vyjádřete.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Nejprve je to pozměňovací návrh ústavně právního výboru A1. Stanovisko zpravodaje i vlády je souhlasné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Budeme tedy hlasovat o pozměňovacím návrhu A1.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 56 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 56, tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 172 vyslovilo 114 a 48 bylo proti.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu ústavně právního výboru A2. Stanovisko zpravodaje i navrhovatele je souhlasné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 57 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 57 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 176 vyslovilo 141 a 26 bylo proti.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Nyní přecházíme k pozměňovacím návrhům pana poslance Pavla Svobody. Navrhuji hlasovat o B1. Stanovisko zpravodaje i navrhovatele je souhlasné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 58 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 58 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 176 vyslovilo 106 a 56 bylo proti.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Nyní navrhuji hlasovat o B2. Stanovisko zpravodaje je nesouhlasné, stanovisko navrhovatele taktéž.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 59 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 59 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 176 vyslovilo 73 a 94 bylo proti.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Pozměňovací návrh pod písm. C je nehlasovatelný přijetím pozměňovacího návrhu B1.

A nyní navrhuji hlasovat o pozměňovacím návrhu kolegy Vojtěcha Filipa pod písm. D, a to D1 v alternativě 1. Stanovisko zpravodaje i navrhovatele je negativní.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 60 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 60 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 176 vyslovilo 19 a 143 bylo proti.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu D1 alternativa 2. Stanovisko zpravodaje i navrhovatele je negativní.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 61 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 61 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 176 vyslovilo 21 a 144 bylo proti.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Nyní zbývá hlasovat o pozměňovacím návrhu kolegy Vojtěcha Filipa D2. Stanovisko zpravodaje i navrhovatele je souhlasné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 62 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 62 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 176 vyslovilo 107 a 53 bylo proti.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Tím jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy a můžeme hlasovat o ústavním zákonu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano. Prosím o nové nastavení kvora.

Přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem ústavního zákona o referendu a o změně ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění ústavního zákona č. 347/1997 Sb., podle sněmovního tisku 695, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 63 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 63 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 176 vyslovilo 98 a 68 bylo proti.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona nebyl vysloven souhlas.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP