(14.10 hodin)

(pokračuje Kavan)

Paní poslankyně, páni poslanci, vysoce oceňuji i bezprostřední zapojení Poslanecké sněmovny do řešení případu, dopis adresovaný kubánskému předsedovi parlamentu i připravenost vyslat na Kubu delegaci, která by mohla případně pozitivně zasáhnout. Stejně tak považuji za přínosné, že prostřednictvím českých poslanců byli informováni poslanci řady dalších zemí i představitelé Meziparlamentního shromáždění Rady Evropy a Meziparlamentní unie, kteří považují případ za natolik závažný, že se již aktivně zapojili do řešení. Velmi si slibuji od nacházející cesty delegace MU, která příští týden má navštívit Kubu a která je vedena chilským poslancem panem Letelierem. Mimochodem, obrátil jsem se i na chilského prezidenta pana Lagose, s nímž jsem během prosincové návštěvy v Santiago de Chile hovořil i o naší politice vůči Kubě, a zcela jsem se s panem prezidentem Lagosem shodl na základních principech, že je třeba se vyjadřovat k porušování lidských práv na Kubě, ale že rovněž je třeba říci jasně, že např. plošné ekonomické sankce proti Kubě nejsou tím nejvhodnějším prostředkem, jakým lze dosáhnout zlepšení stavu respektování lidských práv, a to samozřejmě nejen na Kubě, ale i v jiných zemích.

Na závěr mi dovolte, abych vás ujistil, že Ministerstvo zahraničí věnuje tomuto případu maximální pozornost. To samozřejmě ne proto, že mezi zadrženými je poslanec, váš kolega. Věnovali bychom tomu stejně maximální pozornost, i kdyby šlo o kterékoli jiné české občany, ale zatím k takovému zadržení českých občanů na Kubě v minulosti nedošlo.

Veškeré naše úsilí směřuje k tomu, aby se oba zadržení čeští občané vrátili co nejdříve do vlasti. A současně zdůrazňuji, že jsem i nadále přesvědčen, že je v našich silách najít - když použiji termínu z kubánského dokumentu, který byl předán některým vašim kolegům - slušné řešení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Kavanovi. Vzhledem k tomu, že se jedná o zařazený bod, musím v tuto chvíli zahájit obecnou rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Milan Ekert.

 

Poslanec Milan Ekert: Děkuji za udělení slova. Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, dámy a pánové. pokládám za svoji povinnost seznámit plénum Poslanecké sněmovny s kroky, které jsem podnikal od začátku minulého týdne jako předseda stálé delegace Parlamentu ČR v Meziparlamentní unii k právě projednávanému bodu.

S písemnou žádostí o stanovisko k celé záležitosti jsem se obrátil na předsedkyni MU paní Naimu Heptulu, dále pak na předsedu Euroatlantické teritoriální skupiny 12 plus v MU Dietera Schlottena ze SRN, předsedu národní skupiny Polské republiky v MU Krzystofa Kaminského a bývalého předsedu MU a současného poslance Evropského parlamentu Miguela Angela Martíneze. Požádal jsem též předsedu výboru na obranu práv parlamentářů při MU francouzského senátora Francoise Autina, aby případ Ivana Pilipa a Jana Bubeníka zařadil na program jednání výboru, který od pondělka tohoto týdne zasedá v Ženevě. Českou (členku?) výboru na tomto zasedání zastupuje náhradnice tohoto výboru paní poslankyně Veronika Nedvědová.

V další části si dovolím vás informovat o krocích, které podniká Meziparlamentní unie. 19. ledna se generální tajemník MU Anders Johnsson obrátil na předsedu zahraničního výboru a kubánské meziparlamentní skupiny kubánského parlamentu pana Ramóna Pez Ferra. Informoval ho o tom, že výboru pro lidská práva parlamentářů byl předložen případ dvou českých občanů zadržených na Kubě. Požádal o potvrzení informací dodaných českou stranou a doplnění dalších údajů. V dopise rovněž upozornil na nepříznivé politické souvislosti incidentu ve světle připravované konference Meziparlamentní unie, která se koná na začátku dubna právě v Havaně. V první reakci na dopis kubánská strana potvrdila zatčení dvou českých občanů. Informovala, že došlo k porušení kubánských zákonů ze strany českých občanů, a odmítla tvrzení, že by došlo k porušení lidských práv zadržených, a že je s nimi zacházeno v souladu s kubánskou legislativou.

22. ledna se generální tajemník MU znovu spojil s kubánským parlamentem a byl informován o zvláštním jednání svolaném v návaznosti na jeho dopis. Kubánská strana přislíbila zaslat výboru pro lidská práva parlamentářů MU písemnou odpověď. V rozhovoru generální tajemník MU Johnsson zmínil plánované vyslání delegace Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR na Kubu. Dostalo se mu ujištění, že delegace bude vítána a bude jí umožněn kontakt s příslušnými kubánskými úřady i se zadrženými českými občany.

23. ledna v 9 hodin výbor pro lidská práva parlamentářů zahájil jednání o případu českých občanů zadržených na Kubě. Kromě dopisu předsedy české národní skupiny měl k dispozici aktualizované informace Ministerstva zahraničních věcí o vývoji případu do 21. ledna. Informace ústně doplnila paní poslankyně Nedvědová o nejnovější události. Jednání výboru dále probíhalo bez účasti poslankyně Nedvědové a trvalo asi dvě hodiny. Po ukončení jednání výboru byla poslankyně Nedvědová informována o rozhodnutí výboru. Oficiální stanovisko by mělo být k dispozici dnes odpoledne a předpokládáme, že s ním budeme moci seznámit poslance zítra.

Výbor pro lidská práva parlamentářů MU vyšle do Havany rekognoskační misi, tvořenou novým předsedou výboru panem Juanem Pablem Letelierem, zástupcem chilského parlamentu, a generálním tajemníkem Meziparlamentní unie Andersem Johnssonem. Mise se uskuteční během příštího týdne. Bude kontaktovat kubánský parlament, ministra spravedlnosti, právníky zapojené do celého případu a zatčené české občany. O výsledku mise bude písemně informován český parlament. Informaci o plánované misi obdrželo Ministerstvo zahraničních věcí, Poslanecká sněmovna a ČTK.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do obecné rozpravy? Není tomu tak, končím obecnou rozpravu k tomuto bodu. Zahajuji rozpravu podrobnou, do které se přihlásil pan poslanec Kühnl.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, chtěl bych především na tomto místě poděkovat panu ministru zahraničí, ministerstvu zahraničí a vládě České republiky za to, že podnikají opravdu všechny myslitelné a možné kroky k tomu, abychom dosáhli co nejrychleji propuštění Jana Bubeníka a Ivana Pilipa a jejich návratu do České republiky.

Jak jsem už avizoval, dovolím si navrhnout usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR k pokračujícímu zadržování dvou českých občanů, Jana Bubeníka a poslance Ivana Pilipa, na Kubě:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR považuje zadržování dvou českých občanů, Jana Bubeníka a poslance Ivana Pilipa, na Kubě za neoprávněné, a požaduje proto jejich okamžité propuštění a umožnění návratu do České republiky.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR se obrací na parlamenty demokratických zemí se žádostí o pomoc, která by mohla vést k co nejrychlejšímu propuštění Jana Bubeníka a Ivana Pilipa a k jejich návratu do České republiky."

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do podrobné rozpravy? Není tomu tak, končím podrobnou rozpravu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP