(12.50 hodin)

Poslankyně Taťána Jirousová: Děkuji. Rovněž občané nižších příjmových skupin jsou pojištěnci Všeobecné zdravotní pojišťovny. Důchodci nad 70 let, kde ale index nákladovosti prudce stoupá, a také zahrnuje bezdomovce, kteří byli do roku 1990 pojištěni. Stoprocentní přerozdělení odstraňuje nerovnost mezi pojištěnci různých pojišťoven tím, že zohledňuje riziko nemocnosti jednotlivých věkových skupin, což je plně solidární, objektivní a spravedlivé.

Příjmy zdravotních pojišťoven budou odpovídat jejich nákladům. S tímto nelze jinak než souhlasit. Jiná věc je ale samo postavení Všeobecné zdravotní pojišťovny jako hegemonické síly v českém zdravotnictví. Všeobecná zdravotní pojišťovna by neměla určovat, co je předmětem zdravotního pojištění, neměla by rozhodovat o existenci zdravotnických zařízení apod. Za úvahu by stálo zavedení externího správce databáze výběru pojistného, s kterým jsou velké problémy a je jedním z argumentů proti stoprocentnímu přerozdělení mezi zdravotními pojišťovnami. Bylo by to možné soustředit do státem kontrolovaných fondů, kde by stát poskytoval tuto službu jednotlivým institucím a rozděloval finanční prostředky podle určitého klíče. Došlo by tím i k zjednodušení evidence i výběru, vyřešil by se i problém výkazu osob samostatně výdělečně činných.

Stoprocentní přerozdělení není systémovou změnou a toho jsme si jako klub vědomi. Je ale určitý pokrok v tom, že vytváří stejné podmínky pro všechny pojištěnce v závislosti na jejich riziku nemocnosti a zvyšuje tak prvky solidárního pojištění, a proto klub KSČM tento návrh podpoří s určitými úpravami, které přednesu v podrobné rozpravě.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji paní poslankyni. Přerušuji projednávání bodu 14 a budeme pokračovat po obědě. Nicméně mám strach, že máme předurčený půvabný bod o plzeňském obchvatu, takže to jistě skončí za jednu minutu a půjdeme zpátky k tomuto návrhu zákona.

Polední přestávka do dvou hodin. Prosím členy organizačního výboru, aby se co nejrychleji dostavili do zasedací síně.

 

(Jednání přerušeno ve 12.53 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP