(14.30 hodin)

(pokračuje V. Vymětal)

Změna paragrafu 8, odst. 2 je změnou 17. Za slova "podle § 18"se vkládá čárka a text "o udělení licence na provozování digitálního multiplexu podle § 12, odst. 13".

18. změna se týká § 8 odst. 2, kde za slova "§ 63 odst. 2 písm. a) a b)" se vkládá čárka a text "odnětí licence k provozování digitálního multiplexu podle § 12, odst. 13".

19. změna se týká změny názvu části třetí, kde tento název části třetí zní: "A licence k provozování digitálního multiplexu".

20. změna se týká změny názvu části třetí hlavy I, kde se na konci doplňuje text "a licence k provozování digitálního multiplexu".

21. změna se týká § 12, kde se doplňuje nový odst. 13, který zní: "Licenci k provozování digitálního multiplexu uděluje Rada v licenčním řízení, a to nejdéle na dobu tří let. Licence k provozování digitálního multiplexu opravňuje k provozování zemského digitálního multiplexu v rozsahu a za podmínek v ní stanovených. Pro licenční řízení pro rozhodnutí o udělení a pro rozhodnutí o odnětí licence k provozování digitálního multiplexu se použijí ustanovení paragrafu 13 - 16, 18, 19, 21, 24, 59, 63, 65, 66 a 73 obdobně. Licence k provozování digitálního multiplexu vstupuje v platnost dnem, kdy rozhodnutí Rady nabylo právní moci, s výjimkou případů § 18 odst. 2."

22. změna se týká § 17 odst. 1, kde se doplňuje nové písm. h), které zní: "přínos žadatele k rozvoji nových technologií rozhlasového a televizního vysílání".

23. změna se týká § 18 odst. 4 písm. f), kde se vypouštějí slova "soubor technických parametrů". Tato změna není přímo v souvislosti s digitalizací, je to legislativně technická změna, upřesňuje podmínky kabelových provozovatelů, kde omylem se tam dostal zřejmě shluk těchto tří slov, protože kabeloví provozovatelé soubor technických parametrů samozřejmě přidělený nemají.

24. změna se týká části dvanácté, kde v položce 66 v části dvanácté se na konci písm. a) a b) každé odrážky doplňuje text: "nebo k provozování digitálního multiplexu".

25. změna je změna v části dvanácté, kde v položce 66 části dvanácté se písm. d) na konci první a druhé odrážky doplňuje text: "nebo k provozování digitálního multiplexu".

26. a poslední změna se opět netýká digitalizace vysílání rozhlasu s televize, nýbrž jde o nápravu námi přijatého zákona o České televizi, kde v paragrafu, který se týká správy kmitočtového spektra, je opsaně řečeno, že Český telekomunikační úřad přiděluje České televizi kmitočty; vypadlo z toho oprávnění a povinnost Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání vyslovit s tímto přidělením předchozí souhlas. Správcem je samozřejmě Český telekomunikační úřad, ale protože se jedná o oblast kmitočtového spektra, která souvisí s rozhlasovým a televizním vysíláním, je tam předběžný souhlas Rady nezbytný.

Tedy text 26. změny. Doplňuje se souhlas, vkládá se nová část dvanáctá, která zní: "Část dvanáctá - Změna zákona č. 483/1991 Sb., o České televizi, ve znění pozdějších předpisů, § 73, zákon č. 483/1991 Sb., o České televizi, ve znění zákona č. 36/1993 Sb., zákona č. 253/1994 Sb., zákona č. 301/1995 Sb. a zákona č. 38/2001 Sb. se mění takto:

Za prvé § 3 odst. 2 včetně poznámky pod čarou č. 1a zní: Státní orgán, který vykonává správu kmitočtového spektra podle zvláštního právního předpisu (to je ona poznámka pod čarou 1a) vyhradí (a to je onen doplněk) po předchozím souhlasu Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání (a následuje původní text) pro Českou televizi kmitočty umožňující provozování televizního vysílání v rozsahu stanoveném v odst. 1 písm. a)." Ona poznámka pod čarou 1a zní: "Zákon č. 151/2000 Sb., o telekomunikacích a o změně dalších zákonů."

Předpokládá se, že dosavadní části dvanáct a třináct se označí jako části třináctá a čtrnáctá, a ostatní paragrafy se přečíslují. Samozřejmě soubor těchto změn předávám zpravodaji písemně.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní počká ještě pan poslanec Filip, protože o slovo se přihlásila paní místopředsedkyně Petra Buzková, po ní vystoupí pan kolega Filip a připraví se pan kolega Miloslav Kučera st.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi prosím odůvodnit jen jeden velmi stručný pozměňovací návrh k tomuto zákonu. Můj návrh se týká Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Domnívám se, že v této sněmovně převáží vůle, aby Rada pro rozhlasové a televizní vysílání pokračovala i po přijetí tohoto zákona ve své funkci. Je-li tomu tak, jedná se mi samozřejmě o to, aby tato rada působila co možná nejvíce nezávisle a aby její obraz jakožto regulačního orgánu na naší scéně byl co možná nejvíce přesvědčivý.

V návrhu zákona není příliš velká změna v systému voleb této rady. Ano, Poslanecká sněmovna již nebude přímo volit členy této rady, bude je navrhovat předsedovi vlády, nicméně princip je podobný. Jedná se mi ovšem o to, aby členové této rady mohli skutečně působit jako nezávislí odborníci, aby měli šanci mít veřejnou (?) a abychom se maximálním způsobem zbavili podezření z toho, že někteří členové této rady vystupují ve prospěch některých politických stran či hnutí.

Můj návrh, který spočívá v tom, aby v § 7 návrhu tohoto zákona, který se týká členství v radě, v odst. 11, který v současné dikci říká: "Členové Rady nesmějí zastávat funkce v politických stranách nebo hnutích a vystupovat v jejich prospěch v souvislosti s výkonem své funkce v Radě" byla vypuštěna slova "v souvislosti s výkonem své funkce v Radě". Protože pakliže se za slovem "prospěch" udělá tečka, bude to znamenat, že členové této rady nesmějí nikdy vystupovat ve prospěch politických stran či hnutí, a to nejen v souvislosti s výkonem své funkce.

Myslím, že i v jiných případech slovíčka "v souvislosti s výkonem své funkce" nadělala mnoho problémů, protože jak budeme posuzovat, kdy který pan radní vykonával právě svoji funkci a kdy ji právě nevykonával. Jsem přesvědčena o tom, že členové této rady by neměli nikdy, a to ani ve své pracovní době, ani po své pracovní době, vystupovat ve prospěch některých politických stran nebo hnutí, kandidovat za ně do některých zákonodárných sborů ani kamkoli jinam. Jedná se mi tímto návrhem pouze o to, aby rada pro rozhlasové a televizní vysílání měla v budoucnu takové postavení, které nebude třeba veřejně zpochybňovat.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám paní místopředsedkyně. Hovořit bude pan poslanec Vojtěch Filip, připraví se pan Miloslav Kučera st.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Paní a pánové, myslím, že jsem své odůvodnění měl dostatečně široké, abych mohl citovat jen jednotlivé změny, které bych chtěl v podrobné rozpravě navrhnout.

První pozměňovací návrh by se týkal § 6, který by byl doplněn o nový odst. 5 tohoto znění:

***




Přihlásit/registrovat se do ISP