(18.20 hodin)

(pokračuje Vlach)

Proto se domnívám, že je absurdní do špatně a v rozporu s vládní vyhláškou vymezeného území určovat jemnější zónaci.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Chce reagovat pan ministr?

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Děkuji. K orgánu, který má zásadní význam pro zodpovězení první otázky, to znamená plán péče, jeho platnost apod. Rada národního parku je nejdůležitějším poradním orgánem ředitele správy národního parku. Já bych konstatoval, že členy rady národního parku jsou mimo jiné právě delegovaní zástupci obcí a nikdo, tedy ani ředitel správy národního parku, ani Ministerstvo životního prostředí, neměli a nemají moc ovlivnit obec nebo jejího delegovaného zástupce, tím méně je-li jím sám starosta obce, aby se jednání účastnil a svým způsobem umožnil, aby tato rada opravdu vyjadřovala zájem celého území, na kterém park leží.

Já bych ale přesto chtěl konstatovat, že na posledním rozšířeném jednání rady - zmiňovaný 15. únor t. r. - se správa národního parku zavázala provést ve spolupráci s obcemi rekonstrukci rady Národního parku Šumava, jejímž nejdůležitějším cílem je dát obcím možnost přehodnotit svou dosavadní účast v radě národního parku a delegovat své zástupce, popřípadě se dohodnout na jiné formě koordinace vystupování obcí v radě národního parku. Vedle toho bude též zpracován podrobný jednací řád rady. To je proto, aby jednání bylo mnohem závaznější právě pro management Národního parku Šumava.

Podle mých posledních informací již do rekonstruované rady národního parku delegovalo své zástupce 14 obcí z 22 šumavských obcí, všechny tři okresy a - čemuž jsem upřímně rád - i oba kraje, na jejichž území leží Národní park Šumava.

K plánu péče o národní park znovu zdůrazňuji, že se zdaleka nevyhýbáme tomu, abychom jednali s obcemi o upřesnění, a pokud to bude nezbytné, i o případných dodatcích a změnách k tomuto plánu péče, pokud budou zasahovat ta makročísla, která jsou uvedena v příslušných částech tohoto dokumentu. Právě proto by proběhla ona rekonstrukce rady parku, právě proto se jednání se starosty účastním a účastnit budu i osobně, protože mám zájem na tom, aby již nebyla nastolena otázka, co bylo dříve, jestli obce, nebo park apod. Jsou to dva subjekty, které spolu budou žít ve shodě, a zde je nutné nacházet příslušnou míru kompromisu, a právě rekonstruovaná rada národního parku proto je legitimním a o zákon opřeným orgánem.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi, i když si myslím, že obce byly dříve než park. To se mi zdá dosti evidentní, a to ještě o řadu století.

Vážení kolegové, upozorňuji, že v 18.20 byla poslední možnost podle jednacího řádu podat další ústní interpelaci, čili konstatuji, že jsme pro dnešní jednací den ukončili projednávání ústních interpelací.

Zítra začínáme v 9.00 hodin. Současně ve stejné chvíli budeme v místnosti 120 jednat s delegací Evropské unie v čele s prezidentem unie panem Romanem Prodim.

Končím dnešní jednací den.

 

(Jednání skončilo v 18.25 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP