(17.20 hodin)

(pokračuje Mertlík)

Ten základní problém, který tady je, je paralelní příprava zákonů souvisejících s tzv. druhou etapou reformy veřejné správy, a to se týká především dalších věcných přesunů majetku. Ta práce probíhá koordinovaně s Ministerstvem vnitra a konečná podoba toho zákona velmi záleží na tom - konečná podoba i na úrovni vlády - jakým způsobem v rámci připomínkových řízení se vláda dohodne o rozdělení toho majetku a kompetencí s tím spojených. Čili v této chvíli je předčasné o tom hovořit.

Já za sebe spíše vyslovuji hypotézu, jak občas bývá slyšet v této sněmovně toto úsloví, že to bude ona kombinace. S tím, že se domníváme, že je vhodné, aby již v příštím roce poměrně významná část příjmů krajů byla financována sdílením části daní, přičemž základní princip, který bychom chtěli sledovat, a tak to je v těch přípravných pracích, je to, že by zde bylo zachováno stejné spektrum sdílených daní pro kraje jako pro obce, přičemž důvodem je sladění vývoje územních rozpočtů navzájem. Těžko mohu jít v této chvíli dál, než jsou tyto obecné principy. Zbývá ještě říci termín: na úrovni Ministerstva financí by návrh zákona měl být připraven tak, aby to bylo do konce dubna, v průběhu měsíce května by to měla být schopna projednat vláda.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Pan kolega Recman.

 

Poslanec Svatomír Recman: Já chci panu ministrovi poděkovat za odpověď, byť v určité obecné podobě, a jsem si vědom toho, že je to otázka složitá. Vím, že v letošním roce dostaly kraje k dispozici v podstatě 900 milionů Kč, a to pouze na chod krajského úřadu a krajských zastupitelů. Chci se v doplňující otázce zeptat, jestli je dnes možno aspoň říci, jaký objem finančních prostředků budou mít k dispozici kraje v roce 2002. Přečetl jsem nebo zaslechl někde v médiích, že se to pohybuje v intervalu mezi 15 až 60 miliardami Kč. Pane ministře, bylo by to možno nějakým způsobem upřesnit?

Jinak vám přeji do další práce hodně úspěchů, byť na jiném postu než na postu ministra financí. Děkuji za spolupráci.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Pan ministr ještě bude reagovat.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Děkuji za přání. Co se týká oné doplňkové otázky, pro letošní rok je celkový objem zhruba 62 miliardy Kč. My máme tři modely - pracovní modely - rozvržení, které jsou definovány nikoliv tím, jaký by měl být ten poměr z hlediska kvantitativního, ale jaké činnosti by měly být financovány. Nemohu to skutečně v této chvíli říci jinak než obecně, protože je to do značné míry otázka počítání a určitých odhadů spolu s jednáním o kompetencích a jejich rozdělení. To je asi vše, co se dá v této chvíli říci. V každém případě to není dáno nějakým tajnůstkářstvím vlády. Jsme prostě uprostřed hektických prací, byť jsme se na to velmi pečlivě mnoho měsíců připravovali. Bez číselných dat je to obtížné a teď je právě ta fáze počítání.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře.

Nyní uděluji slovo paní kolegyni Miroslavě Vlčkové, která interpeluje opět ministra financí Pavla Mertlíka, a to ve věci financování organizací po zrušení okresů. Paní kolegyně zde není přítomna, její interpelace tedy z dikce zákona o jednacím řádu propadá.

Slovo teď uděluji panu poslanci Jiřímu Havlíčkovi, který interpeluje ministra vlády Karla Březinu ve věci výběrového řízení podle zákona č. 199/1994 Sb. na Úřadu vlády. Pan ministr, pane kolego, je ze zdravotních důvodů omluven na dnešní jednání Poslanecké sněmovny. Vy můžete svoji interpelaci přednést, on ze zákona o jednacím řádu má povinnost vám do 30 dnů písemně odpovědět.

 

Poslanec Jiří Havlíček: Pane předsedající, vážení páni ministři přítomní na interpelacích, interpeluji pana ministra Březinu, který se prezentoval v tisku jako novodobý Tony Blair. Doufám, že se tak bude příště i chovat.

Nepřítomný pane ministře Březino, na Úřadu vlády se konalo několik výběrových řízení na dodávku bezpečnostních technologií. Z hlediska bezpečnosti je jistě nejvýznamnější dodávka elektrické zabezpečovací signalizace. V tomto výběrovém řízení dle zákona 199/1994 Sb. bylo vyzváno více než 10 firem, kterým při obhlídce byly předány půdorysy Úřadu vlády se zakreslením umístění utajovaných prostor a se zakreslením požadovaných prvků systému EZS.

Většina z těchto vyzvaných firem v této době neměla vydáno potvrzení NBÚ podle § 62 zákona 148/1998 Sb. a pracovníci firem, kterým byly podklady vydány, nebyli upozorněni, že předávaný podklad má nějaký stupeň utajení. Na můj dotaz před týdnem, zda je na Úřadu vlády dodržován zákon 148/1998 Sb., jste, pane ministře, odpověděl - cituji: Projektová dokumentace k systému je rovněž zpracována v příslušném stupni utajení. Pracovníci firem, kteří s touto dokumentací přijdou do styku, musí být samozřejmě na příslušný stupeň utajení prověřeni. Obě tyto podmínky musely vítězné firmy splnit, a také splnily.

Dodávám - vítězná firma dodnes není uvedena na seznamu firem prověřených NBÚ, který je uveřejněn na internetu. Ptám se tedy, jaký stupeň utajení měla a má projektová dokumentace EZS. Druhá otázka: má firma, která vyhrála výběrové řízení na dodávku systému EZS do budovy Úřadu vlády, vydané potvrzení od Národního bezpečnostního úřadu podle § 62 zákona 148/1998 Sb?

Děkuji za odpověď, nepřítomný pane ministře.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Ještě jednou opakuji, že pan ministr Karel Březina se ze zdravotních důvodů na dnešní jednání omluvil, nicméně vy máte nárok z jednacího řádu dostat na svou interpelaci písemnou odpověď.

Dalším vylosovaným je Ivan Langer a interpelovaným ministrem Stanislav Gross. Nicméně vzhledem ke skutečnosti, že řídím tyto interpelace, nezbývá nic jiného, než i tuto interpelaci vyřadit, neboť nemohu sám sobě udělit slovo, a proto postoupíme dál.

V pořadí č. 19 interpelujícím poslancem je pan kolega Jaromír Kohlíček, interpelovaným ministr financí Pavel Mertlík, a to opět ve věci financování organizací po zrušení okresů. Pan kolega Kohlíček není přítomen, jeho pořadí tedy propadá.

Uděluji nyní slovo paní poslankyni Aleně Páralové, která interpeluje ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidlu ve věci ustanovení § 48 a 49 zákoníku práce.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP