(18.00 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Pan ministr Mertlík.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Děkuji. Co se týče přesné částky, tu v podkladech uvedenou nemám, ale vycházíme z principu v návrhu, že půjde o dorovnání na úroveň, která byla v roce 2000. Je to návrh na tuto úroveň.

Jinak bych ale řekl to, že celková částka představuje o něco méně než třetinu rozpočtové rezervy vlády, která v principu slouží na úplně jiné věci, na různé katastrofické a nečekané situace. Toto není situace nečekaná. Možná budu mírně nezdvořilý, když řeknu, že podobný postup sněmovny se dá nazvat českým slovem farizejství.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dalším vylosovaným je pan kolega Josef Janeček, interpelovaným ministrem je ministr zemědělství pan Jan Fencl ve věci činnosti zemědělské a potravinářské inspekce. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové, jedním z velkých nešvarů, který je na našem trhu, je to, že je porušován zákon o ukončení tabákového monopolu, kde se zakazuje prodávání tzv. kusovek, čili cigaret z rozbaleného balení. Zákaz má v podstatě dvojí význam. Prvním je znemožnění daňových úniků, protože pašování nekolkovaných cigaret a jejich uvedení na trh právě umožňuje tato cesta. Druhým problémem je, že velmi často tento prodej kusovek je spojen s dalším porušováním zákona, a to zákona 37, to je, že jsou tyto kusovky prodávány mladistvým.

Podle mých zkušeností v podstatě tato činnost není nijak kontrolována, prodej je velmi běžný a je nebezpečný z hlediska ekonomického, protože zabraňuje a umožňuje vyhýbání se placení spotřební daně a DPH, a pak je velmi nebezpečný z hlediska zdravotního, neboť umožňuje velmi rychle navození závislosti u dětí školou povinných.

Táži se vás, jakým způsobem a jak často zemědělská a potravinářská inspekce zasáhla a s jakým výsledkem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Slovo má ministr zemědělství.

 

Ministr zemědělství ČR Jan Fencl: Pane předsedající, pane poslanče, paní poslankyně, páni poslanci, problematika tabákových výrobků, povinností podnikatelů při jejich výrobě, jejich uvádění do oběhu je pojednána v zákoně 110/97 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů v platném znění a v prováděcí vyhlášce 325/1997 Sb., kterou se provádí, a sice konkrétně § 18 písm. a, b, j, k, l a m tohoto zákona pro tabákové výrobky a dále v zákoně 303/1993 Sb., o zrušení státního tabákového monopolu a opatřeních s tím souvisejících, v platném znění.

Náležitosti při prodeji balených tabákových výrobků, tedy i prodej balených kusových cigaret, upravuje již uvedená prováděcí vyhláška 325/1997 Sb. Kusový prodej cigaret z otevřeného jednotkového balení určeného pro přímou spotřebu nebo bez tohoto balení je zakázán, a to v odstavci 6 § 4 zákona 303/1993 Sb., o zrušení státního tabákového monopolu a opatřeních s tím souvisejících. Kontrolou dodržování ustanovení výše uvedeného zákona jsou oprávněny kromě České zemědělské a potravinářské inspekce také Česká obchodní inspekce, živnostenské úřady, územní finanční orgány, celní orgány a Policie České republiky. Kontrola označení tabákových výrobků a prodej kusových cigaret je běžnou činností kontrolní činnosti České zemědělské a potravinářské inspekce, zejména při kontrole specializované maloobchodní sítě, tzn. trafiky či speciální prodejny tabákových výrobků.

Na základě těchto kontrol bylo v roce 2000 zjištěno celkem 65 šarží cigaret, které nesplňovaly podmínky dané pro označování, a to zejména z důvodu neúplného nebo zcela chybějícího zdravotního varování ministra zdravotnictví, dále byl při kontrolách zjištěn prodej cigaret s vyšším než povoleným obsahem dehtu nad 12 miligramů na cigaretu. Při těchto kontrolách, které ČZPI systematicky prováděla v rámci jí daných kompetencí, musím konstatovat, že nezjistila kusový prodej cigaret z otevřeného jednotkového balení určeného pro přímou spotřebu nebo bez tohoto balení.

V této souvislosti bych si vás dovolil informovat, že bohužel v průběhu roku 2000 a k dnešnímu dni neobdržela ČZPI žádný podnět ke kontrole prodeje kusových cigaret ze strany státních orgánů. Pokud jsou známy případy porušování zákazu kusového prodeje cigaret z otevřeného jednotkového balení, bylo by velmi žádoucí předat ČZPI tyto informace a považovat to jako podnět k šetření a k následné kontrole na konkrétní porušení zákazu a také by to zřejmě přineslo větší efektivitu kontrol. Kontrola porušování zákazu prodeje cigaret z otevřeného balení, i když se systematicky neprovádí, je pouze částí celkové kontrolní činnosti ČZPI, která zahrnuje celou oblast potravin a tabákových výrobků a v současné době např. oblast zdravotní nezávadnosti a správnosti deklarace všech potravin v obchodní síti a při výrobě potravin, jejíž kontrola spadá do kompetence České zemědělské a potravinářské inspekce, tzn. např. kontrola mikrobiologických parametrů u rizikových skupin potravin, ale také kontrola pesticidů, organických kontaminantů u dovozových potravin nebo také obsah bílkovin u masných dovážených výrobků. Česká zemědělská a potravinářská inspekce se v roce 1999 zabývala kontrolou výroby a uvádění na trh balených kusových cigaret, které uvádí na trh firma Tabakus, s. r. o., se sídlem v Karviné - Hranicích. Kontrolou bylo zjištěno, že výše uvedený výrobek neměl tabákovou nálepku umístěnu na obale ve shodě s požadavky dříve uvedeného zákona. Výrobce však v průběhu kontroly tento stav sám uvedl do souladu s právními předpisy.

Dovolte mi ještě, abych vás informoval, že druhý kontrolní orgán, Česká obchodní inspekce, provedla v roce 2000 celkem 57 211 kontrol. Porušování zákazu kusového prodeje cigaret z otevřeného jednotkového balení určeného pro přímou spotřebu nebo bez tohoto balení zjistila ve 41 případech.

Závěrem bych chtěl konstatovat, že vnímám vámi předložený problém jako velmi vážný. Sám jsem odnaučený kuřák a už dlouho nekouřím, a přesto musím varovat všechny ty, kteří tak ještě neučinili, že důsledky svého dřívějšího rozhodnutí s sebou ponesou i po šesti letech, kdy nekouří. Chápu, že především u mladé populace je potřeba se tímto problémem zabývat. Proto si dovolím konstatovat, že chápu vaši interpelaci jako podnět ke kontrole kusových cigaret obecně. České zemědělské a potravinářské inspekci uložím se tímto podnětem zabývat. Nicméně velmi by mě pomohlo, kdyby tento podnět mohl být konkretizován, protože nepochybuji o tom, že vaše informace vám umožní sdělit konkrétní informace, které by mohly úspěšným způsobem posunout řešení tohoto problému správným směrem.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Můžete začít apelovat hned ve vládě na vašeho předsedu.

Slovo má pan kolega Janeček.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP