(18.20 hodin)

(pokračuje Schling)

Bude rozhodovat kvalita nabídky, bude rozhodovat cena a nebude rozhodovat přání ministra ani některých poslanců. Výběrová komise byla sestavena. Domnívám se, že byla sestavena dobře. Převládají v ní odborníci, jsou v ní zastoupeni i pracovníci správ a údržeb silnic, tedy ti, kteří vozidla používají, kteří mají bohaté zkušenosti s tím, jak které vozidlo se v praxi osvědčuje. Já doufám a jsem pevně přesvědčen o tom, že vyberou správně. Pokud poté, až výběrové řízení skončí a bude vyhlášen vítěz, bude opět někdo nespokojen, můžeme se znovu k té věci vrátit a bavit o tom, zda výběrová komise postupovala dobře, či špatně. Ale ono to u výběrových řízení tak bývá, že ten, kdo skončí na čestném druhém místě, je hluboce nespokojen a stěžuje si. To je známo z celé řady výběrových řízení.

V našem resortu probíhá výběrových řízení mnoho, každoročně stovky. Nevím o tom, že bychom v nějakém výběrovém řízení výrazně pochybili. Nevím o takovém případu, nevím, že by za poslední roky došlo k nějaké aféře, které jsou známy z jiných resortů z předchozích let. Myslím si, že lidé, kteří zasedají ve výběrových komisích, postupují zpravidla dobře a korektně a že výsledky jejich práce o tom jasně svědčí.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Slovo má pan kolega Bílý.

 

Poslanec Jiří Bílý: Pane ministře, vy mě vůbec neposloucháte. Vy jste si odpověď předem připravil, já jsem vám dal tři otázky, abyste mi odpověděl. Vy víte, že mi teď utíká minutový čas, tak v rychlosti: Nejsem spokojen s vaší odpovědí, s tím, jak jste tu chválil vaši vládu. Ano, jsou zde zahraniční investoři, ale uvědomte si, že to je i díky tomu, že jste v menšině, ale že vás opoziční smlouva udržuje v politické stabilitě. Proto sem investoři jdou.

Vy jste říkal - my tu hloupost si nemůžeme dovolit, že určujete počty podle vedoucích SÚS. Právě tito vedoucí si dali požadavky, ale byly rychle změněny. Mám dokonce i materiály, kde je memorandum, kde se ještě za vašeho předchůdce ministra Peltráma sešla skupina v Pragovce, kde byli zástupci ministerstva - náměstek ministra Vrána, J. Novotný, místopředseda odborového svazu pracovníků dopravy, František Baroch, předseda sdružení SÚS. Všichni se tam vyjádřili, je to písemně, jaké mají požadavky, a přesto jste narychlo je změnili.

Já jsem nespokojen s vaší odpovědí a budu vás interpelovat písemně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Pan ministr již reagovat nebude.

Vážené kolegyně a kolegové, je 18.24 hodin, tedy doba, kdy již uplynula možnost pokládat další vylosované interpelace. Tím tento bod končím.

Končím dnešní jednání Poslanecké sněmovny.

 

(Jednání skončilo v 18.24 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP