(14.10 hodin)

(pokračuje Klaus)

Nyní ke mně přistupuje pan poslanec Výborný s tím, že má náhradní kartu č. 8.

Přistoupíme dále ke stanovení pořadu 36. schůze. Nejdříve bych přednesl své návrhy.

Chci vám sdělit, že předseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu poslanec Mareš mě písemně požádal, aby byly z důvodu zahraničních cest body 21, 22 a 23 dosavadního programu zařazeny na úterý 22. května jako první tři body odpoledního jednání. To je tedy můj první návrh.

Druhý návrh - místopředseda vlády Kavan mě požádal, aby byl bod číslo 55 dosavadního programu projednán ve čtvrtek 24. května jako první bod odpoledního jednání.

Za třetí - po mé ranní poradě s místopředsedy sněmovny a předsedy poslaneckých klubů vám předkládám návrh na vyřazení bodu 88, což je sněmovní tisk - podívejte se - 862, z programu dnešní schůze.

To jsou tedy mé tři návrhy do úvodu a nyní mám celou řadu vašich přihlášek k tomu, co chcete navrhnout vy.

Jako první se přihlásil pan poslanec Vlastimil Aubrecht. Prosím, pane poslanče, a sněmovnu prosím, aby se zklidnila.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, navrhuji přesunout bod č. 26, vládní návrh zákona o ovzduší a o změně některých zákonů, sněmovní tisk 912, jako pevný bod na pátek 18. 5., jako první bod dopoledního jednání. Důvodem je návštěva ministra životního prostředí v Paříži na zasedání OECD.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Aubrechtovi. Jako další je přihlášen pan poslanec Záruba. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Záruba: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, navrhuji zařadit nový bod na jednání 36. schůze Poslanecké sněmovny na téma "informace ministra školství Eduarda Zemana o realizaci státní informační politiky ve školství".

Dovolte mi krátké zdůvodnění. Ministerstvo školství nevydalo oficiální zprávu se zdůvodněním o chystané investici, která s tímto problémem souvisí. Můžeme čerpat pouze informace z médií v tom smyslu, že by celou akci zajišťovala pouze jedna firma s tím, že školy by příslušnou výpočetní techniku měly pouze zapůjčenu.

Doporučoval bych, aby se pan ministr zaměřil především na následující dvě otázky: Komu bude posléze výpočetní technika patřit? Jaké firmy byly osloveny? Ve své zprávě by měl pan ministr školství sdělit sněmovně, zda byla zpracována celková analýza stavu výpočetní techniky na jednotlivých školách, zda byli osloveni ředitelé škol v tomto smyslu. Dále do jaké míry bude nová výpočetní technika kompatibilní s výpočetní technikou na školách. Je smysluplné bez ohledu na stav výpočetní techniky na jednotlivých školách v republice investovat tak vysokou částku bez ohledu na její efektivní využití? Nebylo by lépe tuto částku investovat prostřednictvím krajů? Neměli by do celé záležitosti mluvit ti nejpovolanější, tj. ředitelé škol?

Navrhuji zařadit tuto informaci do bodu Zprávy a návrhy za bod 84. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče - informaci o státní informační… (Poslanec Záruba: Realizace státní informační politiky ve školství.) - Ano, děkuji. A za bod 84. Děkuji.

Dále hovoří pan poslanec Hojdar.

 

Poslanec Josef Hojdar: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, chci vás požádat o zařazení sněmovních tisků 922918, které jsou zařazeny pod body 28 a 51 návrhu pořadu schůze, na čtvrtek 24. května jako první a druhý bod našeho dopoledního jednání.

Krátce to zdůvodním. Pan ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr, který tyto dva návrhy předkládá, je pracovně mimo území republiky, a na druhé straně tu navíc přijímá francouzského státního tajemníka pro průmysl a je 17. května ještě v Senátě. Museli jsme tedy najít termín, abychom se vešli do tohoto pořadu schůze, a domnívám se, že 24. května, když jsou to první čtení, je vyhovující. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Dále paní poslankyně Kupčová.

 

Poslankyně Jitka Kupčová: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji zařazení bodů 7 a 8 návrhu programu - jedná se o tisky 785680, novela trestního řádu - jako pevné první body dopoledního jednání ve čtvrtek 17. 5., a body 9 a 10, tisky 682804 - jedná se o novely občanského zákoníku - jako druhý a třetí bod dopoledního jednání v pátek 18. 5.

První změna je navrhována z důvodu nepřítomnosti ministra spravedlnosti a druhá změna je navrhována z důvodu nepřítomnosti zpravodaje. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP