(10.00 hodin)

(pokračuje Machatá)

11. V bodě 56 se v navrhovaném textu k § 65 odst. 2 věta první ponechává čárka a za slovem "zástupce" se ponechává slovo "vyšetřovatel". Ve větě druhé se za slovem "odepřel" ponechávají slova "vyšetřovatel nebo".

12. V bodě 57 se v navrženém textu k § 66 odst. 1 tento text vypouští a ponechává se pouze změna textu odst. 2.

13. V bodě 63 se v navrženém textu k § 73 odst. 1 písm. a) věta první vypouštějí slova "policejnímu orgánu" a nahrazují se slovem "vyšetřovateli".

14. V bodě 63 se v navrženém textu k § 83 odst. 1 písm. b) vypouštějí slova "policejnímu orgánu" a nahrazují se slovem "vyšetřovateli".

15. V bodě 64 se v navrženém textu změní § 73 a odst. 3 písm. a), vypouštějí se slova "policejnímu orgánu" a nahrazují se slovem "vyšetřovateli".

16. Vypouští se bod 67, další se přeznačí.

17. Vypouštějí se body 68 - 73 a nově se navrhuje znění § 76 následovně:

§ 76 - Zadržení osoby podezřelé

(1) Osobu podezřelou ze spáchání trestného činu může, je-li dán některý z důvodů vazby (§ 67), vyšetřovatel nebo policejní orgán v naléhavých případech zadržet, i když jí dosud nebylo sděleno obvinění (§ 160/1) nebo podezření (§ 179B/3). K zadržení je třeba předchozího souhlasu státního zástupce. Bez takového souhlasu lze zadržení provést, jen jestliže věc nesnese odkladu a souhlasu nelze předem dosáhnout, zejména byla-li osoba přistižena při trestném činu nebo zastižena na útěku.

(2) Osobní svobodu osoby, která byla přistižena při trestném činu nebo bezprostředně poté, smí omezit kdokoliv, pokud je to nutné ke zjištění její totožnosti, zamezení útěku nebo k zajištění důkazů, je však povinen tuto osobu předat ihned vyšetřovateli nebo policejnímu orgánu, příslušníka ozbrojených sil může předat nejbližšímu útvaru ozbrojených sil nebo správci posádky. Nelze-li takovou osobu ihned předat, je třeba některému z uvedených orgánů omezení osobní svobody bez odkladu oznámit.

(3) Vyšetřovatel nebo policejní orgán, který zadržení provedl, zadrženou osobu vyslechne a o výslechu sepíše protokol, v němž označí místo, čas a bližší okolnosti zadržení a uvede osobní údaje zadržené osoby, jakož i podstatné důvody zadržení.

(4) Vyšetřovatel nebo policejní orgán, který zadržení provedl nebo kterému byla podle odst. 2 odevzdána osoba přistižená při trestném činu, ji propustí bezodkladně na svobodu v případě, že bude podezření rozptýleno nebo důvody zadržení z jiné příčiny odpadnou. Nepropustí-li zadrženou osobu na svobodu, předá státnímu zástupci protokol o jejím výslechu se záznamem o sdělení obvinění (§ 160/1) nebo záznamem o sdělení podezření (§ 179B/3) a další důkazní materiál tak, aby státní zástupce popřípadě mohl podat návrh na vzetí do vazby. Návrh musí vyšetřovatel nebo policejní orgán podat bezodkladně, aby osoba zadržená podle tohoto zákona mohla být odevzdána soudu nejpozději do 48 hodin od tohoto zadržení, jinak musí být propuštěna na svobodu.

(5) Ustanovení § 33 odst. 1, § 91, 92, 93 a 95 je třeba přiměřeně dbát i tehdy, jestliže je zadržená osoba vyslýchána v době, kdy jí ještě nebylo sděleno obvinění (§ 160/1) či podezření (§ 179B/3).

(6) Zadržená osoba má právo zvolit si obhájce a radit se s ním již v průběhu zadržení, má též právo požadovat, aby obhájce byl přítomen výslechu podle odst. 3, ledaže je obhájce ve lhůtě tam uvedené nedosažitelný.

(7) Policejní orgán postupuje podle odstavců 1, 3 a 4 tehdy, jde-li o trestné činy, o nichž přísluší konat řízení v prvním stupni okresnímu soudu a na které zákon stanoví trest odnětí svobody, jehož horní hranice nepřevyšuje tři roky, a současně jsou dány podmínky ke konání zkráceného přípravného řízení (§ 179A/1). Zjistí-li policejní orgán, že jde o trestný čin, o němž přísluší konat řízení v prvním stupni krajskému soudu nebo na který zákon stanoví trest odnětí svobody, jehož horní hranice činí nejméně tři roky, nebo nejsou-li dány podmínky ke konání zkráceného přípravného řízení, neprodleně o zadržení osoby podle odstavce 1 nebo o omezení osobní svobody podle odstavce 2 vyrozumí vyšetřovatele, kterému takovou osobu spolu s dosud zajištěným důkazním materiálem předá. Právní posouzení trestného činu vyšetřovatelem je pro policejní orgán závazné.

18. Vypouští se bod 74, další se přeznačí.

19. Vypouští se bod 75, další se přeznačí.

20. Vypouští se bod 76, další se přeznačí.

21. Vypouští se bod 77, další se přeznačí.

22. V bodě 78 se v navrženém textu v § 79A odst. 1 věta první za slovo "zástupce" vkládá čárka a slovo "vyšetřovatel". Ve větě druhé se před slovo "policejní" vkládají slova "vyšetřovatel nebo". Ve větě čtvrté se před slovo "policejní" vkládají slova "vyšetřovatel nebo".

23. V bodě 78 se v navrženém textu § 79A odst. 3 ve větě druhé před slovo "policejní" vkládají slova "vyšetřovatel nebo".

24. V bodě 79 se v navrženém textu § 79C odst. 2 věta první za slovo "též" vkládají slova "vyšetřovatel nebo".

25. Vypouští se bod 80, další se přeznačí.

26. Vypouští se bod 81, další se přeznačí.

27. V bodě 82 se v navrženém textu § 83 odst. 2 za slovo "orgán" doplňuje čárka a text "v přípravném řízení též vyšetřovatel nebo policejní orgán".

28. V bodě 83 se v navrženém textu § 83 odst. 1 věta první za slovo "zástupce" vkládá čárka a slovo "vyšetřovatel", ve větě druhé se před slovo "policejní" vkládají slova "vyšetřovatel nebo".

29. V bodě 83 se v navrženém textu § 83 odst. 3 věta první za slovo "může" vkládají slova "vyšetřovatel nebo" a za slovo "předá" vkládají slova "vyšetřovateli nebo".

30. V bodě 83 se v navrženém textu § 83B odst. 1 za slovo "souhlasem" vkládají slova "vyšetřovatel nebo".

31. V bodě 83 se v navrženém textu § 83 odst. 4 věta první za slovo "může" vkládají slova "vyšetřovatel nebo".

32. Vypouští se bod 84, další se přeznačí.

33. V bodě 87 se v navrženém textu § 86 odst. 1 za slovo "nebo" vkládají slova "vyšetřovatel nebo".

34. V bodě 87 se v navrženém textu § 86 odst. 2 věta první za slovo "příkaz" vkládají slova "vyšetřovatele nebo". Ve větě druhé se před slovo "policejní" vkládají slova "vyšetřovatele nebo".

35. V bodě 95 se v navrženém textu § 101A věta první za slovo "neshledá-li" vkládají slova "vyšetřovatel nebo" a za slovo "odůvodňují" vkládají slova "vyšetřovatel nebo".

36. V bodě 104 se v textu znění § 108 odst. 3 slovo "vyšetřovatel" ponechává, za toto slovo se vkládá čárka a slova "policejní orgán".

37. V bodě 105 se v navrženém textu § 110 odst. 1 za slovo "nebo" vkládají slova "vyšetřovatel nebo".

38. Vypouští se bod 111, další se přeznačí.

39. Vypouští se bod 118, další se přeznačí.

40. V bodě 120 se v navrženém textu § 146 odst. 1 věta druhá za slovo "usnesení" vkládají slova "vyšetřovatel nebo" a za slovo "může" vkládají slova "vyšetřovatel nebo".

41. Vypouští se bod 121 a další se přeznačí.

42. V bodě 123 se v navrženém textu § 146A odst. 2 věta první za slovo "rozhodnutí" vkládají slova "vyšetřovatel nebo".

***




Přihlásit/registrovat se do ISP