(16.00 hodin)
(pokračuje Fischer)

Asi 7,5 % ozáření pochází z radionuklidů obsažených v našem těle. Na zemské záření gama připadá téměř 15 % a na kosmické záření jen o něco málo méně ozáření průměrného člověka. Vliv kosmického záření se sleduje např. u posádek letadel ve velkých výškách a projevuje se zejména v polárních oblastech, kde je snížená ochrana magnetosféry. Přírodní záření tedy tím závisí také na místě, kde se nacházíme. Jen 3 % tvoří záření, které je pozůstatkem zkoušek jaderných zbraní v minulých desetiletích, 20 % tvoří lékařská diagnostika, lékařská terapie, o které mluvila kolegyně Fischerová. Vyhlášky se snaží omezit tuto volnost, aby se zabránilo zbytečnému ozáření. Jen 0,4 % připadá na průmyslové vypouštění radionuklidů, ve kterém je zahrnuta také jaderná energetika. Je v tom ale zahrnuta i nejaderná činnost, jako jsou například tepelné elektrárny, neboť jejich popílek je vzhledem k obsahu uranu také slabě radioaktivní.

Na závěr bych chtěl říci, že v průběhu novelizace atomového zákona je snaha rozšiřovat jej i nad rámec zadání, kterým je harmonizace s předpisy EU. Řada návrhů na rozšiřování novelizace atomového zákona není zcela řádně připravena a bez dopracování vazeb mezi dotčenými zákony, jako je zákon stavební, posuzování vlivu na životní prostředí, by tyto návrhy mohly zvýšit neprovázanost zákonů a neprovázanost kompetencí orgánů státní správy. To by ztížilo celý rozvoj anebo i znemožnilo případně mírové využívání jaderné energie.

U vědomí všech těchto okolností a s tím, že budu mít také pozměňovací návrhy k nějakým dílčím formulacím tohoto zákona, považuji navrženou novelu za dobrou, za dobrý základ dalšího jednání, a doporučuji propuštění do druhého čtení. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Kdo se dále hlásí do obecné rozpravy? Pokud nikdo, obecnou rozpravu končím. Pane ministře, chcete do rozpravy, nebo závěrečné slovo? Takže závěrečné slovo pana místopředsedy vlády Vladimíra Špidly.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, debata k prvému čtení jasně ukázala, že ačkoli tato novela je technickou novelou, že by se mohla stát předmětem velmi tvrdého střetnutí, které by nemuselo být vždy neseno nějakými čistými úmysly, a je také novelou, která zasahuje do systému, který je velmi citlivý, kde je nutné vážit každé slovo. Jsem velmi rád, že obecně byla uznána za způsobilou pro projednávání.

Chtěl bych jen do dalšího projednávání požádat za prvé o to, abychom se drželi skutečně v uměřeném rozměru novely, tak jak byla zamýšlena. Je jasné, že o řadě detailů a formulací bude možné velmi vážně debatovat. Chtěl bych také sdělit, že je naprosto zřejmé, že atomový zákon bude vyžadovat poměrně výraznější revizi už např. jen proto, že se v kratší či delší době počítá s privatizací energetiky včetně energetiky jaderné. Při současné podobě zákona budou některé věci komplikovanější, a proto si myslím, že je správné - a také se ty práce v zásadě začínají rozbíhat - zabývat se výraznějším přepracováním. Toto je ovšem pouze dílčí novela, která se snaží dobrý zákon v systému, který v České republice je nepochybně mezinárodně srovnatelný, v některých detailech vylepšit.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane místopředsedo. Pan kolega zpravodaj.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Pane předsedající, možná bych jen malinkatou nápravu - předpokládám, že pan ministr to tak myslel. Myslím, že z řad poslanců zaznívalo, že si uvědomují, jaká to je norma, jak je to citlivá norma, že bude velmi nutné postupovat s vědomím každého slova, kdybych to takto řekl, jak má být definován ten či onen obor, ta či ona věta. Spíše myslím, že na nás bude samozřejmě různě vyvíjen tlak zvenčí, ať už od odborné veřejnosti, která přímo ví a umí pracovat s jádrem a případně s některými fragmenty, které zasahuje tento zákon, tak i takzvaní - použiji to slovo - kvaziodborníci, kteří se budou snažit využít toho, že tento zákon je otevřen, a budou do tohoto zákona možná chtít dostat i určité definice, které by republice jako takové mohly velmi znepříjemnit následný postup v této oblasti.

Chci zdůraznit, že platí, že musí být vždy zachována bezpečnost. Přijímali jsme tento zákon v roce 1997. Zákon jako základní je relativně mladý, a tudíž poměrně moderní a toto je opravdu spíše upgrade, který směřuje k tomu, abychom novinky, které se v Evropě zase posunuly o kousíček dál, promítly do své legislativy.

Snad jen takovéto malé doplnění pana ministra, protože já osobně jsem sám za sebe ani od jednoho vystupujícího nezaslechl, že by posouval zákon někam jinam. Spíše každý z nich upozornil na některé skutečnosti, které se mohou stát spíše předmětem složité diskuse, ale spíš zvenku směrem dovnitř. To je zhruba k tomuto bodu.

Jinak co se týče rozpravy, jestli se nepletu, mimo mne vystoupili tři poslanci. Nikdo z nich nenavrhl zamítnutí. Říkal jsem, že podporuji, aby tento zákon prošel do dalšího čtení, takže bychom asi měli hlasovat o přikázání tohoto návrhu a s největší pravděpodobností asi hospodářskému výboru.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane zpravodaji. Jak jste konstatoval, žádné návrhy na vrácení nebo zamítnutí v rozpravě nezazněly. Budeme se tedy zabývat přikázáním.

Organizační výbor navrhl předložený návrh k projednání hospodářskému výboru. Má někdo jiný návrh? Pan poslanec Fischer.

 

Poslanec Stanislav Fischer: Vzhledem k mezinárodním vazbám, které tento zákon obsahuje, navrhuji přikázání také výboru pro evropskou integraci.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Další návrh? Není.

 

Přistoupíme tedy k hlasování. Nejprve budeme hlasovat, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání hospodářskému výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 60 z přítomných 162 poslanců pro 123, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Druhý návrh: kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro evropskou integraci?

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 61 z přítomných 161 poslanců pro 86, proti 28. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že jsme zákon propustili do druhého čtení a přikázali jsme jej k projednání výboru hospodářskému a výboru pro evropskou integraci. Děkuji panu místopředsedovi Špidlovi a zpravodaji Oldřichu Vojířovi.

 

Přistoupíme k projednávání bodu č. 32, kterým je

 

32.
Vládní návrh zákona o poskytování záloh některým osobám
nasazeným na nucené práce nebo postiženým jiným nacistickým bezprávím
/sněmovní tisk 977/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP