(9.10 hodin)

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane předsedo, dámy a pánové, chtěl bych upozornit na to, že včera na závěr našeho jednání byl všem poslancům do lavic rozdán výtah ze stenozáznamu ze včerejší podrobné rozpravy. Máte k dispozici návrhy usnesení s výjimkou návrhu usnesení kolegy Urbana. Všechny ostatní návrhy usnesení jsou v materiálu, i výtah ze stenozáznamu, který vám byl rozdán do lavic. Tento návrh je nadepsán Pozměňovací návrhy ke zprávě vyšetřovací komise IPB. Dovolte mi, abych navrhl postup, jak bychom se s přednesenými návrhy usnesení vypořádali.

Nejdříve navrhuji, abychom hlasovali o těch pozměňujících návrzích usnesení, které se týkají základního návrhu usnesení, jak ho předložila vyšetřovací komise. Navrhuji, abychom nejprve hlasovali o návrhu pana poslance Urbana, který je alternativním návrhem k bodu 1 - bere na vědomí.

Dále navrhuji, abychom hlasovali o pozměňovacích návrzích kolegy Svobody a Kühnla, které jsou pozměňovacími návrhy k bodu II.1 A usnesení komise.

Dále navrhuji, abychom hlasovali o návrhu pana kolegy Mlynáře, který rozšiřuje písmeno C z usnesení komise.

Dále navrhuji, abychom hlasovali o pozměňovacím návrhu kolegy Gongola, který rozšiřuje tu část usnesení komise, kterou máme pod bodem II.3.

Dále navrhuji, abychom hlasovali o těch základních návrzích usnesení komise, které byly dotčeny těmito pozměňovacími návrhy, a potom o všech základních ostatních návrzích komise. Poté bychom hlasovali o návrzích kolegů Pilipa, Gongola a Tlustého, které nejsou pozměňujícími návrhy, jsou rozšiřujícími návrhy vůči základnímu usnesení komise. Dovoluji si předložit takovýto návrh procedury.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Má někdo jiný návrh? Pan poslanec Kapoun.

 

Poslanec Miroslav Kapoun: Vážený pane předsedo, je tady návrh na vyřazení bodu 1 od pana kolegy Brožíka, návrh na úplné vypuštění. O tom by se mělo hlasovat nejdříve. Potom by nemělo cenu hlasovat o návrzích poslanců Pilipa a Svobody. Kdyby celý odstavec vypadl, pozměňovací návrhy by byly zbytečné.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Omlouvám se, ve výčtu pozměňovacích návrhů jsem zapomněl na návrh kolegy Brožíka. Budeme o něm hlasovat v poslední fázi.

Pokud jde o návrh pana kolegy Kapouna, dovoluji si trvat na proceduře, kterou jsem navrhl, to je pokud jde o bod II.1 A, navrhuji, abychom nejprve hlasovali o pozměňovacích návrzích, a teprve potom abychom hlasovali o bodu 1A v té podobě, v jaké zůstane po přijetí či nepřijetí pozměňovacích návrhů kolegy Svobody a kolegy Kühnla.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan poslanec Kalousek k proceduře.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Velmi se omlouvám, nevím, jestli hovořím ve vhodnou chvíli, ale teď mi na to padl zrak.

Dobře si pamatuji, že včera pan poslanec Gongol ve své dikci říkal většinového vlastníka, pak to opravoval na dominantního vlastníka. Souhlasíte opravit slovo většinové za dominantní?

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Souhlasím. Byl jsem přítomen této opravě v rámci podrobné rozpravy během včerejšího zasedání.

Domnívám se, že v tuto chvíli můžeme přistoupit k hlasování.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dám pro jistotu nejprve hlasovat o proceduře, jak byla přednesena panem poslancem Sobotkou, abychom se nedostali do dalších sporů.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Zdržel se hlasování?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 151 z přítomných 189 poslanců 187 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat. Budeme postupovat způsobem, jak navrhl pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Nejprve budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu kolegy Urbana, který navrhuje: "Poslanecká sněmovna vyslechla zprávu vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro objasnění rozhodování státu v IPB od doby jejího vzniku do uvalení nucené zprávy a jejího prodeje ČSOB."

 

Předseda PSP Václav Klaus: Je tam formulace "vyslechla" místo "bere na vědomí". Prosím o stanoviska.

(Zpravodaj poslanec Sobotka doporučuje, poslanec Kalousek - výrazný nesouhlas.)

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 152 z přítomných 189 pro 85, proti 80. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: V tuto chvíli můžeme hlasovat o původním návrhu komise pod bodem I.: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí zprávu vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro objasnění rozhodování státu v IPB od doby jejího vzniku do uvalení nucené zprávy a jejího prodeje ČSOB."

(Stanovisko poslance Kalouska souhlasné, zpravodaje negativní.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 153 z přítomných 190 poslanců hlasovalo 107 pro, 66 proti. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP