(14.40 hodin)
(pokračuje Rychetský)

Všechny předchozí vlády samozřejmě pracovaly podle stejných legislativních pravidel, ve kterých po připomínkovém řízení, ale před projednáním vládou musel každý návrh právního předpisu být posouzen Legislativní radou vlády. To se nezměnilo ani za naší vlády, ale změnila se zcela Legislativní rada vlády.

Jsme první vládou, která z legislativní rady vyhnala zástupce exekutivy, zástupce ministerstev. Jsme první vládou, která má Legislativní radu vlády naprosto důsledně složenu výlučně z předních odborníků ať už z právní teorie, nebo praxe, kteří jsou naprosto odděleni od exekutivy a posuzují skutečně pouze po odborné úrovni předložené návrhy.

Pan předseda Poslanecké sněmovny v této souvislosti použil větu, že vláda chaoticky převádí do právního řádu všechno, co z Evropské unie přichází. Do jisté míry mu musím dát za pravdu, protože bych chtěl připomenout jednu skutečnost.

Byla to vláda Václava Klause, která podepsala v roce 1993 Asociační dohodu, ve které se Česká republika zavázala harmonizovat český právní řád a převést, implementovat, transponovat normy acquis communautaire do českého právního řádu. Až do roku 1997 s harmonizací nikdo ani nezačal. S harmonizací právního řádu v této zemi se vůbec nezačalo po celou tu dobu. Patrně jsme byli v představě, že to není potřeba. Uznávám, že do jisté míry představa nebyla zcela neopodstatněná, protože když v roce 1995 vydává Evropská unie tzv. Bílou knihu pro kandidátské země, ve které říká, co musí splnit, aby byly způsobilé stát se řádným členem, uvádí se zde pouze 950 předpisů acquis communautaire, to je nařízení, směrnic a ostatních aktů, které mají kandidátské země do svého právního řádu transponovat.

Proti roku 1995 číslovka 950 aktů, které je třeba implementovat, se zvýšila na 12 500. Dokonce v prvním období této vlády jsme se úspěšně - tak jako předchozí vlády - v oblasti harmonizace práva Evropské unii vzdalovali. Počet neharmonizovaných předpisů narůstal mnohem rychleji než počet těch, které byly harmonizovány. To se podařilo zlomit až po první negativní hodnotící zprávě Evropské komise. Dnes můžeme konstatovat, že v podstatě až na několik desítek předpisů, které vláda musí předložit ještě v tomto roce, je proces harmonizace českého práva acquis communautaire završen. Neříkám, že před námi nestojí problémy, protože např. Poslanecká sněmovna zamítla návrh zákona o zbraních a střelivu, což je norma pro harmonizaci velmi významná a důležitá a z Evropské komise sledovaná.

Stejná situace ovšem je i v další oblasti a to je oblast překladů komunitárního práva do českého jazyka. Například Švédsko vynaložilo 150 mil. švédských korun na překlady komunitárního práva do švédštiny. S těmito překlady ani jedna z předchozích vlád ani nezahájila žádný potřebný proces. Vláda pana Tošovského přijala usnesení, kterým uložila ministru spravedlnosti zřídit tzv. KRC. KRC jsme zřídili my. Je to Koordinační a revizní centrum pro překlady komunitárního práva. Překlady nemají sloužit jen českému subjektu, ale mají sloužit v okamžiku vstupu do unie k tomu, aby byly publikovány ve sbírce komunitárního práva, kterou pro členské země v jejich jazyce vydává Evropská unie.

Pro vaši informaci: Přeložit bylo třeba 80 tisíc stran norem komunitárního práva. S překlady se začalo koncem roku 1999 a za rok 1999 a 2000 bylo přeloženo a zrevidováno z 80 tisíc stran 50 tisíc stran. Otevřeně říkám, že celý tento projekt v minulých letech byl financován z projektu Phare, že Českou republiku to nestálo ani korunu. 50 tisíc stran bylo přeloženo za 450 tisíc eur, které na to byly poukázány z Evropské komise. Toto financování skončilo minulý rok a od tohoto roku musíme financovat překlad zbývajících 40 (30?) tisíc stran z rozpočtu České republiky. Na tento rok se plánuje 20 mil. Kč na přeložení 15 tisíc stran a na příští rok zbývá 15 tisíc stran.

Kdybychom byli opravdu k sobě tak upřímní, že bychom tato čísla poslouchali, měli bychom si navzájem poděkovat, protože v oblasti transformace právního řádu a harmonizace práva jsme dokázali odstranit deficit, který se po roce 1993 po léta vytvářel a který v roce 1998 měl hrozivé rozměry. Jsem rád, a myslím, že je to zásluha nás všech, netvrdím, že je to pouze zásluha vlády, že se nám tento deficit podařilo odstranit a že budeme moci skutečně za rok říci, že Česká republika je stoprocentně připravena na vstup do Evropské unie. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Obávám se, že vzhledem k přihlášce dalšího člena vlády mohou všichni poslanci opustit jednací sál, protože dnešní jednání skončí zhruba v 16.00 hodin. Vzhledem k tomu, že budou vystupovat už jen další členové vlády, na zbylé poslance se dostane příští týden.

Slovo má místopředseda vlády Vladimír Špidla.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně a poslanci, nebudu využívat příležitosti k dlouhému projevu. Dovolte mi, abych se krátce dotkl vystoupení předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause.

Václav Klaus v tomto vystoupení prokázal již poněkolikáté, že není ochoten přijmout, že existuje čas, že některé věci jsou v určitém okamžiku založeny a v jiném okamžiku se projeví jejich důsledky.

Míra nezaměstnanosti se prudce zlomila v roce 1996, v době balíčkové politiky vlády Václava Klause, a od tohoto okamžiku nepřerušeně postupovala až do minulého roku, kdy se konečně díky poměrně silnému ekonomickému zvratu a podle mého názoru i důsledné aktivní politice zaměstnanosti podařilo tento trend změnit. Tento trend už řadu čtvrtletí po sobě klesá a předpokládám, že tento vývoj bude pokračovat i nadále.

Dovolte, abych se dotkl dalšího prvku z vystoupení pana Václava Klause, totiž oné úvahy o životním minimu. Předseda sněmovny zformuloval představu, jako by zvyšování životního minima bylo záležitostí vlády, jako kdyby to bylo volné uvážení a jako by se tímto způsobem rozhodovalo o úrovni veřejných financí. Stručně řečeno: Princip zvyšování životního minima je zabudován do zákonných předpisů. Tyto předpisy jsou naformulovány v době vrcholné síly vlády Václava Klause, a protože jsou z našeho hlediska sociálně výhodné, nepředkládáme jejich redukci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP