(10.50 hodin)

Předseda PSP Václav Klaus: Stanoviska? (Obě stanoviska kladná.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 323 z přítomných 168 hlasovalo 167 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Libor Ježek: Navrhuji hlasovat o návrhu pod písmenem E na straně 5. Stanovisko: vzhledem k tomu, že nebyl přijat A1, doporučuji. (Poslanec Sobotka doporučuje.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 324 z přítomných 168 hlasovalo 160 pro, nikdo proti.

 

Poslanec Libor Ježek: Naposledy navrhuji hlasovat o legislativně technických úpravách. Stanovisko: doporučuji. (Poslanec Sobotka doporučuje.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 325 z přítomných 168 hlasovalo 166 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Návrh usnesení je následující: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců - nyní větší počet - na vydání zákona, kterým se mění zákon 563/1991 Sb., o účetnictví, podle sněmovního tisku 852, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 326 z přítomných 169 hlasovalo 115 pro, 38 proti. Návrh byl přijat.

 

Děkuji. S návrhem zákona jsme vyjádřili souhlas.

 

Dostáváme se k bodu

 

76.
Návrh poslance Vlastimila Tlustého na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 861/ - třetí čtení

 

Navrhovatelem je poslanec Tlustý, zpravodajem poslanec Sobotka. Prosím, aby se posadili u stolku zpravodajů. Prosím poslance Sobotku, aby se posadil ke stolku zpravodajů. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 861/3.

Otevírám rozpravu. Nepřihlásil se do ní nikdo, rozpravu tedy končím. Paní poslankyně Páralová se přihlašuje.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji. Vážený pane předsedo, dámy a pánové, stahuji pozměňovací návrh B2 a prosím ctěnou sněmovnu, aby to v souladu s jednacím řádem potvrdila hlasováním. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji pěkně. Myslím, že ctěná sněmovna to vezme na vědomí. Kdo dále se hlásí do rozpravy? (Nikdo se nehlásí.) Prosím o závěrečná slova. Pan poslanec Tlustý jako navrhovatel.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi v závěrečném slovu vyjádřit se k tomu nejsložitějšímu problému, který v hlasování budeme muset rozhodnout. Dovolte mi, abych doporučil sněmovně k přijetí takové návrhy, které zvýší a rozšíří rozsah pojištění vkladů, čímž dojde k posílení důvěry vkladatelů v jistotu takovýchto vkladů v bankách.

Na druhé straně mi dovolte zásadně nedoporučit snahu o retroaktivní úpravu výplaty pojištění pro minulé případy v rozsahu 4 milionů Kč, tak jak to navrhuje pan poslanec Recman. Důvod je prostý. Jestliže Poslanecká sněmovna poté, co Česká národní banka ve většině případů v rozporu se zákonnou výší pojištění vkladů vyplatila klientům zkrachovalých bank 4 miliony, jestli poté Poslanecká sněmovna uloží vyplatit 4 miliony i v dalších třech případech, výše pojištění vkladů uvedená v zákoně se stane nepodstatnou, neboť všichni budou očekávat, že v budoucnu bude postupováno v praxi tak, jak bylo postupováno v minulosti, to je, že budou vypláceny v rozsahu 4 milionů. Jinými slovy přijetí pozměňovacího návrhu, který v minulosti fakticky vyplatí 4 miliony, se ustanovení o výši pojištění vkladů v jakékoliv výši stane fakticky nepodstatným, ačkoliv je v zákoně uvedeno.

Domnívám se, že toto není způsob, jak lze tento problém vyřešit. Domnívám se, že alternativou k tomu - ale takový návrh není k hlasování - by mohlo být přijetí pojištění vkladů ve výši 4 milionů. Ač se to někomu může zdát zvláštní, je to jediný korektní způsob, jak tuto situaci vyřešit. A proto opakuji - podporuji jakékoli zvýšení pojištění vkladů, které bude v pozměňovacích návrzích přijato, protože potom založíme novou historii. Historii, ve které bude postupováno v souladu se zákonem, a všichni v této zemi budou moci očekávat, jaká je skutečná výše pojištění vkladů.

Nedovoluji si ctěné sněmovně doporučovat, které z těch navrhovaných čísel je to správné. Domnívám se ale, že správné je zvýšit limit pojištění vkladů, nesprávné je retroaktivně zasahovat do minulosti. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Chce slovo poslanec Sobotka? Ne. Prosím, ujměte se hlasování o pozměňujících návrzích.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane předsedo. Dovolte mi, abych navrhl následující proceduru pro hlasování o předložených pozměňovacích návrzích, které jsou uvedeny v tisku 861/3. Nejprve navrhuji, abychom hlasovali orientačně o částkách, které jsou uvedeny jednak v návrhu A2, což je usnesení rozpočtového výboru, jednak v návrhu C, což je pozměňující návrh kolegy Chytky. Jedná se o hlasování o částkách, na něž má být zvýšen limit pojištění vkladů u bank. Navrhuji, abychom orientačně hlasovali mezi třemi částkami, které jsou v těchto návrzích uvedeny, to znamená 50, 25 a 20 tisíc eur. Dále bychom měli hlasovat o stažení návrhu kolegyně Páralové. Dále bychom hlasovali o zbylých pozměňovacích návrzích, které jsou uvedeny v usnesení rozpočtového výboru. Následně bychom hlasovali o návrhu kolegyně Páralové. Jako o posledním bychom hlasovali o návrhu, který je uveden pod bodem A9 v usnesení rozpočtového výboru. Tolik můj návrh procedury hlasování.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Má někdo připomínku k hlasování? Poslanec Doležal.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Vážený předsedo, já bych si dovolil navrhnout proceduru jinou. Navrhl bych nejdřív hlasovat o stažení návrhu paní kolegyně Páralové, poté o návrhu A9, což jsou přechodná ustanovení neboli návrh pana kolegy Recmana. Poté rozhodnout v orientačním hlasování a v konečném hlasování o částce na pojištění vkladů, pak pokračovat v hlasování A1, což je navýšení povinných odvodů do fondu pojištění vkladů. Poté odhlasovat zbylé body usnesení rozpočtového výboru, potom bod B1. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Má nějaké stanovisko k tomu pan zpravodaj?

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pokud mohu, rozdíl mezi těmito dvěma procedurami věcně spočívá v tom, že návrh A9, který je obsažen v usnesení rozpočtového výboru, stanoví onu zpětnou výplatu vkladů u tří zkrachovalých bank do výše 4 milionů Kč a ono orientační hlasování by se týkalo hlasování o částkách výše pojištění vkladů s tím, že by docházelo i ke zpětné výplatě u těchto tří zkrachovalých bank, ovšem pouze do výše tohoto limitu - buď 15, 20, 25 nebo 50 tisíc euro.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP