(Jednání pokračovalo ve 14.20 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, je 14.20 hodin, uplynula doba vyhrazená pro jednání organizačního výboru a polední přestávku.

Začneme projednávat bod číslo

 

100.
Zpráva vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření činnosti
regionálního transplantačního centra Fakultní nemocnice v Ostravě

 

Konstatuji, že jsme prošli všeobecnou rozpravou, která byla ukončena, a máme před sebou rozpravu podrobnou, kterou v tuto chvíli otevírám a ptám se, kdo se do ní hlásí. Pan kolega Janeček.

Jsem sice přesvědčen, že má-li nějaký dokument charakter sněmovního tisku, potom není třeba usnesení přednášet na mikrofon, má-li ho v písemné podobně a má-li charakter sněmovního tisku. Ale tento nemá, pane poslanče, není označen, takže bych vás poprosil, kdybyste přece jen návrh usnesení přečetl.

 

Poslanec Josef Janeček: Návrh usnesení zní:

I. Poslanecká sněmovna bere zprávu vyšetřovací komise na vědomí.

II. Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby

1. urychleně zpracovala návrh systému průběžné kontroly kvality a dostupnosti poskytované zdravotní péče,

2. urychleně předložila návrh transplantačního zákona včetně prováděcích předpisů,

3. úpravou zákona o soudních znalcích a tlumočnících řešila zkvalitnění výběru soudních znalců a jimi publikovaných znaleckých posudků.

III. Žádá ministra zdravotnictví, aby

1. ze zjištěných nedostatků v oblasti transplantační medicíny vyvodil konkrétní důsledky v rovině věcné i personální,

2. přehodnotil systém práce ústředních znaleckých komisí a z případných omylů vyvozoval personální změny.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo se další hlásí do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím - ale přece jen pan kolega David. Nemusíte mi dávat písemnou přihlášku, pane poslanče, stačí se přihlásit z místa. Máte slovo, prosím.

 

Poslanec Ivan David: Vážení členové vlády, dámy a pánové, chtěl jsem dát přihlášku, protože jsem nevěděl, že není zatím nikdo přihlášen.

Předevčírem jsem se dost podrobně vyjádřil ke vzniku a vývoji celé aféry včetně pozoruhodných okolností ustavení vyšetřovací komise a také jsem hodnotil úroveň předložené zprávy, i když k přesnému hodnocení kolegů Emmerové a Maštálky celkem není co dodat.

Chtěl bych říci, že budu stručný. Po velmi krátkém úvodu přednesu návrh usnesení a pak vyjádřím svoje stanovisko k usnesení předloženému.

Jestliže pan ministr Fišer předevčírem hodnotil zprávu celkem shovívavě, pak já musím říci, že tak shovívavý být nemohu. Závěr, ke kterému dospěla vyšetřovací komise, je nevěcný, zaujatý, nepřesný a nejasný. Pokládám za neúnosné, aby vyšetřovací komise, která byla ustavena před dvěma lety, na základě prošetřování nebo vyřčených dohadů po dvouleté práci zase dospěla k dohadům.

Jsem přesvědčen o tom, že usnesení, které sněmovna přijme, musí být naprosto jasné, protože neseme velkou odpovědnost za to, jak bude vnímat laická i odborná veřejnost naše postoje a jak bude vnímat transplantační medicínu jako celek. Neschválí-li sněmovna jasná usnesení, z nichž bude jednoznačně patrné, co bylo skutečně prokázáno a co jednoznačně nebylo prokázáno, tedy žádné dohady a spekulace, pak to bude jasné selhání celé sněmovny, která zřídila vyšetřovací komisi a za její práci je odpovědná.

Chtěl bych říci, že mě nemůže uspokojit a veřejnost také nemůže uspokojit konstatování, že obchod s lidskými orgány nebyl prokázán ani vyvrácen. To bychom také mohli konstatovat, že použití orgánů pro satanistické obřady nebylo prokázáno ani vyvráceno, že použití orgánů pro kanibalistické choutky nebylo potvrzeno ani vyvráceno. My přece musíme říci jasná stanoviska, a ne dospívat k pochybnostem.

Původně chtěl jsem podpořit návrh, o kterém se uvažovalo, na prodloužení trvání komise do doby, než se vypořádá se spoustou věcných námitek, které už tu zazněly a které možná ještě zaznějí -

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, omlouvám se, že vstupuji do vašeho vystoupení. Probíhá podrobná rozprava, ve které můžete předložit návrh usnesení, který můžete odůvodnit. Byl bych velmi rád, abyste mě nenutil k tomu, abych vás upozornil, že nehovoříte k věci. Zatím to neberte jako první upozornění, spíše jako přátelskou vybídku.

 

Poslanec Ivan David: Děkuji. Já jsem právě na konci onoho velmi stručného úvodu, o kterém jsem hovořil na začátku, asi před jedenapůl minutou.

Chtěl jsem říci, že se nedomnívám, že by další prodloužení trvání komise bylo účelné.

Protože trvám na tom, aby bylo přijato jasné usnesení, pak navrhuji následující usnesení, které by tady mělo být rozdáváno, jak jsem se dohodl, a které obsahuje myslím vše podstatné, co bylo zjištěno, včetně těch zjištění, která neprokázala původní podezření.

Tedy návrh usnesení k bodu 100 37. schůze Poslanecké sněmovny:

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR konstatuje že:

1. Ve Fakultní nemocnici s poliklinikou Ostrava v letech 1993 až 1999 nezjistila vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření činnosti regionálního transplantačního centra Fakultní nemocnice v Ostravě žádný případ odběru orgánů ještě živému dárci.

2. Ve Fakultní nemocnici s poliklinikou Ostrava nebyl v letech 1993 až 1999 zjištěn žádný případ, v němž by vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření činnosti regionálního transplantačního centra Fakultní nemocnice v Ostravě mohla konstatovat podezření, že mohlo dojít k trestnému činu v souvislosti s odběrem lidských orgánů.

3. Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření činnosti regionálního transplantačního centra Fakultní nemocnice v Ostravě nepodala v souvislosti s odběrem orgánů k transplantacím žádné oznámení o podezření ze spáchání trestného činu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP