(10.30 hodin)
(pokračuje Vávra)

Jednání se zúčastnili Ing. Jiří Patočka, Ing. Eduard Vávra a  Dr. Jan Vagner. Tento dopis jsme poslali na vědomí Ing. Miroslavu Benešovi, předsedovi výboru pro veřejnou správu a životní prostředí, a Dr. Janu Vagnerovi, řediteli Státního fondu rozvoje bydlení. Podepsáni Ing. Patočka a Ing. Vávra."

Víme, že je zde kolize dat našeho dopisu a jednání výkonného výboru, ale chtěli jsme tímto dát možnost, aby orgány fondu mohly a měly spolupracovat na novém odsouhlasení dotací pro druhé pololetí roku 2001. Výsledek? K dnešnímu dni nemáme od pana ministra žádnou odpověď.

Abychom si ověřili, jak byly přidělovány body, vybrali jsme žádost jedné obce o dotaci - podotýkám náhodně - na výstavbu DPS a požádali jsme o konkrétní přiznání bodů dle jednotlivých kritérií. K žádosti jsme připojili i kopie konkrétních dokladů. S odpovědí ředitele fondu jsme nebyli spokojeni a požádali jsme dalším dopisem o další upřesnění. Odpověď zněla, že došlo k pochybení a že obec má mít více přidělených bodů, ale bez sdělení kolik. K dispozici máme také doklady od jiné obce, která již marně žádá od roku 1996 Ministerstvo pro místní rozvoj o přidělení dotace. Všechny potřebné doklady jsou doloženy. Obec má akci rozestavěnou, platí nemalé úroky z úvěru a k dnešnímu dni není ani v seznamu.

Domníváme se, že by bylo potřeba překontrolovat všechny ostatní evidované žádosti, a to od začátku druhého pololetí 2001. Důvodem je možnost dalších pochybení úředníků. Zároveň sděluji, že tuto krátkou situační zprávu předkládáme proto, že jsme zvoleni Poslaneckou sněmovnou a jsme jí proto odpovědni svou činností.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Vávrovi. Kdo se další hlásí do všeobecné rozpravy? Nikdo. Všeobecnou rozpravu končím.

Otevírám rozpravu podrobnou. Do té se nehlásí nikdo, tu končím.

Jaké jsou návrhy usnesení?

 

Poslanec Miroslav Beneš: Pane předsedo, dámy a pánové. Návrhy na usnesení jsou tak, jak jsem předtím signalizoval, tedy: bere na vědomí účetní závěrku Státního fondu rozvoje bydlení za rok 2000 a výroční zprávu o činnosti Státního fondu rozvoje bydlení za rok 2000.

Vzhledem k vystoupení pana poslance Vávry bych doporučil oddělené hlasování.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Prosím? Já jsem vás špatně slyšel, vy jste nemluvil do mikrofonu.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Vzhledem k vystoupení pana poslance Vávry bych poprosil o oddělené hlasování.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dobře. Já vás odhlásím, abychom toto zvládli v sestavě, která zde bude. Takže zůstaňte, pane předsedo, u mikrofonu. Takže první hlasování je vzít na vědomí…

 

Poslanec Miroslav Beneš: …výroční účetní závěrku.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Dobře.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 386 z přítomných 108 poslanců 106 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

A druhé hlasování?

 

Poslanec Miroslav Beneš: Druhé hlasování - vzetí na vědomí výroční zprávy o činnosti Státního fondu na rozvoj bydlení za rok 2000.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 387 z přítomných 114 poslanců 70 pro, 33 proti. I tento návrh byl přijat.

 

Rozumím tomu tak, že jsme ukončili projednávání bodu 84 a dostáváme se k bodu

 

85.
Výroční zpráva o činnosti a účetní závěrka Státního fondu dopravní infrastruktury za rok 2000
/sněmovní tisk 913/

 

Opět pan ministr Schling.

Podotýkám, že dalším bodem je bod 86, což je Roční zpráva o výsledku hospodaření České národní banky. Tak jenom doufám, že to slyší naši bankéři.

Ale hlásí se pan poslanec, prosím.

 

Poslanec Miloš Titz: Vážený pane předsedo, chtěl bych vás a sněmovnu poprosit o vyřazení bodu č. 92 z programu této schůze. Důvodem je nepřítomnost ministra obrany, který by měl toto vyhodnocení nasazení jednotek Armády ČR v mezinárodních mírových operacích SFOR na území Bosny a Hercegoviny a KFOR na území Svazové republiky Jugoslávie v provincii Kosovo zdůvodnit a poprosil bych o zařazení do programu příští schůze.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já myslím, že to je v pořádku, ale já jsem byl trošku na rozpacích z té jeho omluvy, protože on se omlouvá z důvodu pracovní cesty do vojenských posádek mimo Prahu. Já mám pocit, že by mohl navštívit vojenské posádky klidně zítra nebo dneska odpoledne, to není cesta do Řecka nebo do druhého světadílu. Nicméně rozumím tomu, že tady není, takže já myslím, že se nedá nic jiného udělat, asi. Ale prosím tady nejvyššího vládního představitele, aby toto bylo nějak bráno v úvahu, protože vojenské posádky opravdu může navštívit pan ministr v pondělí. Na tom trvám. Vojáci si nemohou vzít dovolenou, podle mého názoru.

 

Dám hlasovat o vyřazení z programu.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 388 z přítomných 117 poslanců 86 pro, 19 proti. Návrh byl přijat.

 

Čili bod č. 92 se vyřazuje z této schůze a vracíme se k bodu pana ministra Schlinga, což je bod 85. Prosím, pane ministře.

 

Ministr dopravy a spojů ČR Jaromír Schling: Pane předsedo, dámy a pánové. Státní fond dopravní infrastruktury vznikl na základě zákona 104/2000 až 1. 7. roku 2000, a přestože zahájil činnost až v září a rozpočet byl schválen 21. 9., podařilo se profinancovat všechny schválené akce a zajistit potřebné prostředky na údržbu pozemních komunikací i železniční dopravní cesty.

Značným úsilím aparátu fondu i výboru Státního fondu dopravní infrastruktury a ve spolupráci s Ministerstvem dopravy a spojů se podařilo zajistit vše, pokud jde o organizaci i vytvoření potřebných základních dokumentů fondu. Výroční zpráva i závěrka je předložena. Je předložena rovněž zpráva auditora.

Do rozpočtu SFDI v roce 2000, což je snad jediný problém, který můžeme uvést, je to, že v roce 2000 nebyla převedena dotace z Ministerstva financí na úhradu výdajů spojených s odstraňováním povodňových škod ve výši 601 529 000 s poukazem na to, že Poslanecká sněmovna ČR zamítla návrh zákona o dluhopisech, a tudíž nebyl zdroj k převedení této částky. Tato záležitost je stále nedořešena a úhrada těchto výdajů zůstává i nadále problémem rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury v roce 2001.

Přestože fond neměl tyto výdaje plně finančně kryty, uhradil v závěru roku na akce související s odstraňováním povodňových škod téměř 180 milionů korun. Všechny platby prováděl fond na základě uzavřených smluv s jednotlivými příjemci. Celkem byly vyčerpány rozpočtové prostředky na 80 %.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP