(11.40 hodin)
(pokračuje Fencl)

Finanční prostředky budou poskytnuty na projekty týkající se stájí pro skot, eventuálně prasata, na výstavbu nebo rekonstrukci hnojišť a jímek na kejdu. Část podpory by byla věnována na program SEUROP, což je vlastně přístrojové vybavení ke zjišťování podílu libové svaloviny v jatečně opracovaném těle prasat, směřující k další kvalitě pro naše spotřebitele.

Podpora bude směřována k projektům realizovaným do 10. 11. t. r., aby mohly být před proplacením podpory vyzkoušení předepsané kontrolní mechanismy. Konečný termín pro proplacení dotací z programu TEST bude shodný s termínem pro ostatní národní dotace v roce 2001.

Žádosti o podporu z programu TEST by žadatelé předkládali na regionálních pracovištích agentury SAPARD ihned po schválení Poslaneckou sněmovnou. O tuto podporu očekáváme zájem, neboť řada podnikatelských subjektů již připravuje projekty pro financování z programu SAPARD. Pracovní postupy při podávání žádostí, při proplácení dotací a kontrolní mechanismy se liší od zásad pro stávající programy podporované Ministerstvem zemědělství. Proto byly podmínky pro poskytování finančních podpor zpracovány do samostatných zásad.

Finanční prostředky budou žadatelům splňujícím stanovená kritéria v případě vašeho souhlasu poskytovány formou přímé nenávratné investiční dotace. Předpokládá se, že dotačně budou podpořeny pouze subjekty podnikající v zemědělské prvovýrobě a zpracovatelském průmyslu, a to fyzické i právnické osoby se státní účastí nejvýše 25 % dle požadavků EU.

Nezbytným předpokladem pro realizaci tohoto podpůrného programu TEST je jeho projednání a schválení ve vládě ČR, a to se odehrálo, a v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR včetně schválení přerozdělení finančních prostředků na podpůrné programy agropotravinářského komplexu.

Dovolte mi vyslovit určitou naději, že předložený návrh podpoříte. Děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane ministře. Vzhledem k tomu, že tento návrh pod tiskem 984 nebyl projednán v zemědělském výboru, prosím člena zemědělského výboru pana poslance Skopala, zda by byl tak ochotný a ujal se zpravodajské úlohy. Vidím, že pan poslanec neprotestuje, takže vám uděluji slovo, pane poslanče.

Pan poslanec Kučera se hlásí s faktickou nebo procedurální námitkou.

 

Poslanec Miloslav Kučera ml.: Pane předsedající, dámy a pánové, dávám námitku proti této proceduře, protože je zvykem, že za zpravodaje je vždycky určen ten první, kdo se přihlásil do diskuse, a tím nebyl pan Skopal.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pane poslanče, jak víte, kdo byl přihlášen do diskuse?

 

Poslanec Miloslav Kučera ml.: Jako první se do diskuse písemně přihlásil poslanec Stanislav Němec.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Já mám v prezidiálce napsáno, že mám požádat zástupce zemědělského výboru o určení zpravodajství. Já jsem s předsedou zemědělského výboru o tom jednal, a pan poslanec Jaroslav Palas, aby se této úlohy ujal pan poslanec Skopal. Pokud máte námitku proti mému návrhu, o této námitce budeme neprodleně hlasovat.

Pan poslanec Ladislav Skopal dobrovolně odstupuje z navrhované funkce zpravodaje k tomuto bodu.

Otevírám tedy všeobecnou rozpravu, a jak řekl pan poslanec Kučera, jako první bude hovořit pan poslanec Stanislav Němec. Připraví se pan poslanec Ladislav Pešán.

V tomto případě, pane poslanče, vás poprosím, abyste se ujal i zpravodajských povinnosti.

 

Poslanec Stanislav Němec: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, dámy a pánové, netušil jsem, že na závěr schůze ještě udělám takovou kariéru jako zpravodaj k poslednímu bodu, ale myslím, že tento bod proběhne velice rychle.

Dovolte mi, abych se vyjádřil k věci samé. Máme před sebou návrh na... (Hluk v sále.)

Pane předsedající, není slyšet vlastního slova.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pane kolego, hlučí vaší kolegové. Prosím všechny, aby vydrželi ještě několik málo minut do projednání tohoto posledního bodu. Kdo nechce poslouchat, ať opustí jednací sál.

 

Poslanec Stanislav Němec: Máme před sebou podpůrný program, který - jak už bylo řečeno - nebyl projednán v zemědělském výboru, dostal se na jednání sněmovny až během zahájení schůze jako nový bod. Program se jmenuje TEST a osobně musím říci, že mi není dost dobře jasné, co by měl tento program testovat, protože podle veškerých pravidel, která pro program SAPARD jsou a budou platná pro naši akreditaci, tak tento program není s těmito pravidly v souladu. Není ani prakticky realizovatelný, ani tak, jak je uveden v předkládací zprávě.

Jestliže v předkládací zprávě je uvedeno, že projekty by měly být realizovány a peníze uvolněny nejpozději do 10. listopadu letošního roku, není podle pravidel SAPARD, nebo podle mechanismů, které by měly být testovány, není technicky realizovatelné, aby projekty mohly být uskutečněny. To znamená, jestliže by někdo podle SAPARD chtěl žádat o dotaci, musí v prvé řadě mít zpracovaný kompletní projekt, který dá do schvalovací procedury, potom je tento projekt posouzen, schválen a tento subjekt může investovat, stavět. Po dokončení celé akce přijde komise, zhodnotí projekt a rozhodne, jestli dotaci poskytne, nebo neposkytne. V případě, že splnil veškeré požadavky, peníze jsou poskytnuty. To není možné za tři měsíce uskutečnit. Spíš to na mě dělá dojem, že... (Opět hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Ještě jednou bych požádal všechny kolegy a kolegyně, aby se ztišili.

 

Poslanec Stanislav Němec: Spíš to působí dojmem, že tento program má splnit jiný účel, a to ten, aby byla jakýmsi způsobem odůvodněna činnost zhruba 120 úředníků, kteří už v agentuře SAPARD pracují bez jakéhokoliv viditelného efektu zhruba třičtvrtě roku. Na druhé straně, a tomu už ani snad nechci moc věřit, že by to mělo posloužit několika málo vybraným firmám, které už mají své velké projekty rozjety a které by mohly být velice rychle profinancovány přes tento program.

Myslím si, že není možné, aby bylo dáno 60 mil. zejména v situaci, kdy Ministerstvu zemědělství chybějí prostředky např. testování masa proti BSE, o čemž jsme se tady bavili před asi třemi dny. Není možné dát 60 mil. jako určitou hračku státním úředníkům, aby se na tom učili, jak mají postupovat, když už třičtvrtě roku nebo možná ještě déle je jich zhruba 120 na agenturách SAPARD a efekt nebo výsledek jejich činnosti je prakticky nulový.

Je třeba říci, že není tak úplně pravda, co říkal pan ministr, že žádná z východoevropských zemí zatím není dále než my v programu SAPARD. V akreditaci je akreditováno např. už Bulharsko a Estonsko a podle mých informací Česká republika měla být akreditována někdy na podzim letošního roku, čili myslím, že je naprosto zbytečné, aby se teď uvolňovala takováto suma peněz.

Dovolím si potom v podrobné rozpravě navrhnout zamítnutí tohoto návrhu. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP