(12.00 hodin)
(pokračuje Brožík)

Pokud by tento návrh neprošel, hlasovali bychom o zamítnutí.

Chtěl bych všechny upozornit, že v názvu tohoto programu, který jistě všichni nemáte před sebou, je, že se jedná o dotaci pro rok 2001. Pokud budeme schvalovat tento text v říjnu 2001, skutečně do konce roku 2001 se už ani nic nestihne.

Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Jan Fencl: Pane předsedající, ctěná sněmovno, chci potvrdit, že předložení tohoto návrhu je něčím velmi nestandardním. Dlouho jsem uvažoval o tom, jestli mám vládu vystavit riziku, že takovéto nestandardní řešení bude volit. Nicméně snaha využít kapacitu úředníků a připravenou platební agenturu k odzkoušení těchto programů a tím pak ke zrychlení vlastního procesu administrace projektů mě přivedla k naději, že tato sněmovna bude zvažovat i toto nestandardní řešení a program jako takový podpoří.

Nebudu už polemizovat s pány poslanci, kteří hovořili přede mnou. Pokud byste se ještě jednou zaposlouchali do toho, co chtěl pan poslanec Němec, všechno to, co říkal, že nejde, tak to právě jde. To, co říkal, že je důvodem toho, proč to nemá být přijato, tak je důvodem pro to, proč by to mělo být přijato.

Panu poslanci Pešánovi chci věcně říci, že bohužel programy se rodily v průběhu posledního 1,5 roku a jsou jakýmsi možným výstupem mezi našimi požadavky a našimi názory a mezi možnostmi, které nám umožní Evropská komise, protože gros prostředků jde z jejích zdrojů. Čili diskutovat o jednotlivých programech, jak jsou připraveny a akreditovány, v tuto chvíli už nemá smysl. Máme možnost buď je přijmout, nebo nepřijmout. Tato diskuse je v podstatě už za námi.

Pak bych chtěl říci naprosto jasně a srozumitelně, že žádná z kandidátských zemí dosud nedostala ani korunu z programu SAPARD. Já pevně doufám, že Česká republika bude jednou z prvních. Nicméně jak cítím atmosféru ve sněmovně, bohužel nemám moc velkou naději na přijetí. Proto si myslím, že bych si dovolil z pohledu člena vlády, který tuto materii předkládá, doporučit řešení přerušením.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane ministře. Všechny vás na žádost z pléna odhlašuji a prosím o novou registraci.

Budeme hlasovat o přerušení projednávání tohoto bodu do příští řádné 38. schůze v září. Je nám všem jasné, o čem budeme hlasovat?

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 398 z přítomných 115 bylo pro 107, proti 3. Návrh byl přijat. Přerušuji tedy projednávání sněmovního tisku 984 a bodu 97.

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, je mi velkou ctí, že mohu prohlásit, že Poslanecká sněmovna projednala všechny body 37. schůze a že končím schůzi i jako závěrečnou třetího roku našeho třetího volebního období a vyhlašuji parlamentní prázdniny. (Potlesk.)

Pokud nebude žádná mimořádná situace ani události, sejdeme se společně v září, kdy podle schváleného usnesení předseda sněmovny svolá týdenní schůzi ve variabilním týdnu.

Přeji vám krásnou dovolenou, přeji vám, abyste nabrali hodně sil do posledního roku parlamentní práce, ale i do onoho roku volebního klání před volbami v roce 2002.

Děkuji vám a na shledanou. (Potlesk.)

 

(Schůze ukončena ve 12.05 hodin.)

***

 




Přihlásit/registrovat se do ISP