(14.40 hodin)

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Dále hovoří pan poslanec Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové, vzhledem k tomu, že nebyl návrh číslo tisku 855 doprojednán v zahraničním výboru, navrhuji stažení z navrženého programu bodu čísla 38 a odpovídajícího bodu 173.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Slovo má paní poslankyně Kupčová.

 

Poslankyně Jitka Kupčová: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, z pověření ministra spravedlnosti navrhuji vyřadit z programu této schůze bod č. 82 - jde o tisk 1017, jedná se o první čtení vládního návrhu zákona o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže.

Za druhé navrhuji pevné zařazení bodů č. 24, 25, 26, 27, 28 a 29, jde o tisky 878, 877, 879, 233, 605606, na středu 24. 10. jako první body po polední přestávce. Využívám této možnosti proto, že stejných návrhů se týkal návrh pana poslance Matulky. Chtěla bych k tomu jen zdůraznit, že ústavně právní výbor se těmito body zabýval již na svých třech dvoudenních zasedáních, kde dospěl k určitému závěru, a na poslední schůzi se dohodl - samozřejmě za usnášeníschopnosti výboru -, že bude pokračovat v jednání ve večerních hodinách dnes, popř. v příštích dnech tohoto týdne. Reaguji tím na slova pana poslance Matulky a žádám vás o podporu tohoto svého návrhu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Hovoří pan poslanec Pilip. (K poslanci Filipovi, který se hodlal ujmout slova:) Pan poslanec Pilip, prosím. Pilip, P jako piha. (Veselost ve sněmovně.)

 

Poslanec Ivan Pilip: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, rád bych navrhl zařazení nového bodu, který by se jmenoval "Informace vlády o stavu privatizace elektroenergetiky a plynárenství". Činím tak již poněkolikáté, protože vláda nereagovala na tyto výzvy, aby informovala širší politické spektrum o svých krocích, ke kterým jsem se vyjadřoval na tomto místě už na minulé schůzi, kdy jsem tento návrh podával.

Chtěl bych připomenout těm kolegům poslancům, kteří by třeba i nesouhlasili s věcnými důvody, proč projednávat tento bod, ale kteří respektují mechanismy fungování parlamentu, že tu existuje usnesení rozpočtového výboru a usnesení Poslanecké sněmovny, které pochází již z roku 1999 a bylo tu opakovaně potvrzováno a které říká - přečtu pouze usnesení sněmovny z února minulého roku. Již tehdy Poslanecká sněmovna konstatovala, že "vláda neplní usnesení Poslanecké sněmovny č. 183 z 11. února 1999, a to jak věcně, tak ani časově". Tam se jednalo o materiál informující o základních parametrech privatizací. Usnesení pokračuje dále, že "Poslanecká sněmovna setrvává na svém usnesení č. 183 z 11. února 1999 a žádá vládu, aby toto usnesení naplňovala, což znamená

a) aby konkretizované návrhy privatizace státních podílů předkládala k projednání rozpočtovému a hospodářskému výboru Poslanecké sněmovny,

b) dále, aby v případě podniků, které jsou uvedeny ve sněmovním tisku 505, což jsou v podstatě všechny velké organizace s podílem státu, informovala s předstihem rozpočtový výbor o zásadních krocích, zejména o změnách ve statutárních orgánech, které v nich budou provedeny, a 

c) aby předložila koncepční pohled na institucionální a procesní rámec privatizace a kritéria pro přístup státu k výkonu jeho vlastnických práv".

Musím říci, že minimálně v rozpočtovém výboru se nic takového nestalo, příslušný bod nebyl zařazen ani na dosavadní jednání Poslanecké sněmovny.

Nechci proto opakovat své argumenty pro to, proč se má sněmovna zabývat postupem privatizace elektroenergetiky a plynárenství, ale prosím kolegy, aby reagovali alespoň na to, že vláda tu neplní to, oč jsme ji již svými minulými usneseními žádali, a minimálně aby podpořili tento bod, aby se sněmovna stala místem, kde se tak závažný privatizační projekt projednává.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče, já jsem nepřemlouval vaše kolegy, kteří nejvíce mluvili, aby vás nerušili při vašem vystoupení, ale prosím, aby to vzali všichni na vědomí. Teď vyzkoušíme sociální demokracii, jestli paní poslankyni Volfové dá větší šanci, aby ji bylo slyšet. Prosím. - Pana ministra Grégra také prosím, aby když už přišel později o tři čtvrti hodiny, kdyby alespoň nerušil. (Veselost ve sněmovně.)

 

Poslankyně Jana Volfová: Děkuji, pane předsedo, já se domnívám, že muži jsou gentlemani, takže nejen sociální demokraté, ale i ostatní kolegové mi dají šanci, aby mě bylo slyšet.

Dámy a pánové, dovolila bych si požádat o stažení bodu č. 23, tisk 848 - je to opět náhradní výživné. Mezi tímto a minulým plénem došlo sice k projednání ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, ale tento výbor přerušil své jednání a bude v něm pokračovat, takže já žádám o stažení tohoto bodu do jeho projednání ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Paní poslankyně, jedná se o bod č. 23?

 

Poslankyně Jana Volfová: Ano, jedná se o bod 23, sněmovní tisk 848, náhradní výžiávné.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano, takže teď pan poslanec Filip - F jako "fčela". (Veselost ve sněmovně.)

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, pane premiére, paní a pánové, budu poměrně stručný. Navrhuji, aby Poslanecká sněmovna se na tomto plénu nezabývala prvním čtením dvou návrhů zákonů, které nám došly.

Prvním je bod č. 108 - odůvodnění je prosté. Požádal jsem právní experty, aby mi vypracovali určitou analýzu návrhu, který byl předložen, a zatím ji nemám hotovou. Byl bych samozřejmě rád, abychom to mohli projednat na prosincové schůzi.

Druhý návrh na vyřazení se týká bodu č. 110, což je senátní návrh zákona o referendu o vstupu do EU. Chápu tento návrh jako rezervu pro případné neúspěšné projednání zákona o referendu ve vládní verzi, a je možné podle mého soudu postupovat tak, že bychom tento zákon začali projednávat v prosinci.

To jsou návrhy na dvě vyřazení.

A pokud jde o zařazení bodů, navrhuji, aby na tuto schůzi jako první bod Zpráv a dalších návrhů, tedy za současný bod č. 181, byl zařazen bod "Zpráva předsedy vlády o jednotném výkonu zahraniční politiky výkonné moci". Myslím tím rozpory, které nastaly po vystoupení prezidenta republiky v Rakousku ve vztahu k Benešovým dekretům. Nevíme, jestli existují jakási kuloární jednání se zástupci Evropského parlamentu v této věci, a také nechápeme, kde je ten základ vyjádření, které ve Vídni na společné tiskové konferenci prezidenta Klestila a pana Havla bylo řečeno, když předmětem jednání obou prezidentů neměl být Temelín ani Benešovy dekrety, a přitom to jediné, o čem se na tiskové konferenci hovořilo, byly tyto dva problémy.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP