(12.30 hodin)
(pokračuje Němcová)

Na hodnotách, které vytvářely a vytvářejí naši společnost, a v tom se chci velmi silně odlišit od slov, která zde řekl pan místopředseda vlády Špidla, který nám rezolutně a jednoznačně sdělil, že vlastně už se nemáme ani moc o co hádat, ani moc o co usilovat, ani moc o co se prát, protože svět tradičních hodnot se zbortil, zhroutil, a my tedy teď v jakémsi vzniklém chaosu hledáme cesty k hodnotám novým a vymýšlíme si, jak po těchto cestách jít. Já se domnívám, že svět, tak jak to řekl pan místopředseda vlády Špidla, je v pohybu. Ale ty tradiční hodnoty se nezbortily.

Řeknu to jednoduše. Vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, si dovoluji vzkázat panu místopředsedovi vlády, že jestliže on se domnívá, že svět tradičních hodnot se zbortil, tak já, když se podívám zpět do mé rodiny, tak já mám dojem, že nám se ten svět nezbortil. Ani mým prarodičům, kteří zažili první světovou válku, její začátek i její konec a vše, co do světa přinesla tato šílená válka, se nezměnil názor na uspořádání jejich osobního života. Ani mým rodičům, kteří se před válkou narodili a válku prožili, druhou světovou válku, se nezměnilo jejich nazírání na to, co je pro ně podstatné a důležité, co tvoří největší hodnotu jejich života. Právě tak se nezměnil můj pohled člověka, který se narodil po druhé světové válce, nezažil tyto dva zlomy dvacátého století, na to, co považuji pro sebe za nejdůležitější a nejvážnější.

Omlouvám se, že jsem nemluvila k zákonu a neprobírala jej podle jednotlivých paragrafů. Domnívám se, že takovéto technické nahlížení na tento zákon ani v danou chvíli není možné. A přestože v jedné věci budu souhlasit s panem místopředsedou vlády, to je v tom, že svět se pootáčí, je v pohybu, tak já myslím, že některé věci jsou tak konstantní a tak si zasluhující naší úcty a vážnosti, že se připojuji k těm, kteří podali návrh na zamítnutí tohoto zákona. (Potlesk v pravé části sněmovny.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Pane místopředsedo Špidlo, paní poslankyně Němcová vám mým prostřednictvím vzkazuje, že její žebříček hodnot se nezbortil. Máte slovo, pravděpodobně jste se hlásil.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Děkuji, paní místopředsedkyně, za předání vzkazu a dovolte mi, abych zareagoval nebo resp. abych navázal na jednu z úvah paní poslankyně Němcové. Ano, s lidskou bytostí a s lidskou osobností jsou spojeny určité přístupy a určité typy vztahů. Jednou z nejhlubších hodnot lidského života je láska v širokém slova smyslu. Tato láska je většinou spojena s erotickým přístupem, je spojena s erotikou jako takovou. Jestliže připustíme představu, že člověk jiné sexuální orientace je schopen ke svému partnerovi cítit lásku, je správné opustit šikanování, které prozatím naše současná společnost v tomto případě používá. Je prostě velmi obtížné, jestliže mám k někomu skutečně hluboký vztah, a v okamžiku, kdy se na radnici říká "ano", tak tímto jediným okamžikem se provede celá řada právních úkonů. Lidská kultura si tento přístup vynutila, protože pochopila, že to je zvláštní vztah dvou lidí.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Promiňte, pane místopředsedo. Já prosím o klid.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Já si nemyslím, že zákon, který je předložen, je něčím, co je průlomové. On je pouze něčím, co vychází z nového poznání, že vztah dvou takto odlišných lidí je stejně hodnotný nebo podobně hodnotný jako vztah lidí, kteří jsou jinak orientováni. To je celé, a z toho tento zákon velmi vychází a usnadňuje lidem, kteří představují ve společnosti menšinu, aby svoji schopnost, aby svoji odlišnost dokázali naplnit obyčejným lidským způsobem.

Není to průlom, je to konstatování, velmi uměřené konstatování daného faktu. A schopnost hlubokého vztahu je jedna z tradičních hodnot, schopnost hlubokého párového vztahu je tradiční hodnotou evropské společnosti, a myslím si, že v tomto smyslu je zákon spíše krokem, který uznává a rozšiřuje aplikaci této hodnoty na tu část světa, velmi malou část světa, kde jsme si to ještě naplno neuvědomili.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan poslanec Nájemník. Připraví se pan poslanec Zuna a potom pan poslanec Matulka.

 

Poslanec Václav Nájemník: Dámy a pánové, bylo tady řečeno téměř vše. Já si dovolím podívat se na náš problém trochu jinak, z hlediska biologického jevu, kterému se říká fylogeneze nebo kmenový vývoj. Bude to krátké, já to strašně zobecním.

Rodina vznikla proto, protože je způsobem, jak vybavit každého jedince optimálně předpoklady pro normální lidskou existenci, pro život v lidské společnosti. Vznikla typická lidská sexualita, která umožňuje dlouhodobé výchovné působení. Zvířata mají jinou sexualitu, mají vždy nějakou říji, která trvá třeba 14 dní. Kdežto lidská sexualita je permanentní, právě jako toto mocné pojítko.

Dnes víme, jak vše od narození i před ním na jedince působí, jak fatálně může špatný a netypický vliv během vývoje ovlivnit jedince pro celý jeho život, jeho existenci ve společnosti. Zejména v raných vývojových stadiích může špatný vliv jedince zcela diskvalifikovat pro normální život, pro vytváření normálních, myslím z hlediska života a vývoje druhu, dispozic. Dispozic například pro toleranci, pro nesobectví, pro lásku, pro schopnost uznávat druhého, dejme tomu může ovlivnit dispozice pro zločinnost, pohrdání okolím. Láska odvozená od této biologické sexuality může překonávat i handicapy, takže může vysvětlit i třeba bezdětná manželství.

Teprve roku 1973 Lorenz a Tinbergen dostali Nobelovu cenu za poznání základů vzniku lidského chování. Zdá se, že tyto poznatky se především frekventují v odborné veřejnosti a bohužel ne třeba mezi námi. Já se připojuji na základě toho, co jsem řekl, a dalo by se o tom mluvit dlouho, k těm, kteří, a protože jsem tolerantní, by chtěli vrátit tento zákon k přepracování. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pan poslanec Zuna.

 

Poslanec Milan Zuna: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, problematika, kterou tady řešíme, již ve sněmovně byla třikrát. Jsem hluboce přesvědčen o tom, že každý z nás je natolik gramotný, že si dokázal předlohu zákona přečíst, utvořit si vlastní úsudek, a pochybuji o tom, že by řečníci, kteří se zde střídají, dokázali změnit názor ctěné sněmovny. Jsem hluboce přesvědčen o tom, že každý z nás, jak tu sedíme, je přesvědčen o tom. jakým způsobem bude hlasovat. Proto bych si dovolil poprosit o zdrženlivost v dalších vystoupeních. Přál bych si, abychom co nejdříve mohli hlasovat a abychom stejnou iniciativu mohli věnovat dalším zákonům, které považuji za důležitější. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, máte naději být vyslyšen, protože jste předposlední přihlášený. Pan poslanec Dalibor Matulka.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Já se pokusím Milanu Zunovi vyhovět, pokusím se o to, být co nejzdrženlivější. Musím říci, že má rodina se ani nezhroutí a ani nerozdrolí, jestli bude tento zákon přijat nebo nepřijat, protože já nevím, proč by se mé rodiny mělo týkat, když si nějací dva chlapi a nebo dvě ženské zaregistrují ve vedlejším baráku nebo v tomtéž baráku své partnerské soužití.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP