(18.10 hodin)

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji, pane předsedající. Úvodem bych ještě sdělil, že s panem kolegou Benešem jsme se dohodli s panem ministrem Grossem, že si vezmeme od něj podklady místo odpovědi, protože jsme viděli, že by bylo vhodnější vzhledem k jeho zdravotnímu stavu, aby byl na jiném místě než zde.

Teď k mé interpelaci, jestli dovolíte, abych trochu přesáhl čas vzhledem k mému úvodu.

Státní fond životního prostředí je nesporně instituce prospěšná, umožňující mnoha obcím realizovat ekologické stavby. Je nesporné, že tento fond je naplňován z několika zdrojů. Jedním z nich jsou splátky půjček poskytnutých fondem. Pravidla uzavírání těchto půjček se stále vyvíjejí, ale podstata zůstává stejná. Jde o to, aby bylo dosaženo požadovaného dlouhodobého ekologického efektu a aby v případě půjčky peníze opravdu našly cestu zpět do fondu a bylo možno je opět použít. Pokud se obec dostane do problému s hrazením splátek dohodnutých smlouvou, nastupují finanční sankce. Cílem sankcí ovšem není finančně likvidovat obec, ale zajistit úhradu splátek.

Je těžko představitelé, že by jakýkoli jiný subjekt převzal za obec úhradu splátek bez převodu vlastnictví k ekologické investici, na kterou si obec půjčku od Státního fondu životního prostředí brala. Takový převod, a to i zajištěný např. věcným břemenem či jinak, ovšem smlouvy vylučují. A to bez výjimky. Například u společnosti vlastněné z více než 90 % obcemi. V tomto momentě jde o zjevný logický rozpor. Smlouva o půjčce přece má zajistit ekologickou funkci investice i splacení půjčky fondu. Ale podmínky smlouvy postupy spojené s převodem nemovitosti vylučují.

Proto vás, vážený pane ministře, interpeluji v této otázce. Ptám se za prvé: Je možné uskutečnit změnu smlouvy obce, smlouvy s fondem tak, aby umožnila převod vlastnictví k investici, přičemž nový vlastník by se zavázal splnit splátky fondu podle smlouvy původně uzavřené s obcí? Za druhé: Je možné takový postup alespoň u společností vlastněných obcemi z více než 90 %? Jde například o kanalizaci v obcích Hostomice nad Bílinou a Světec a její eventuální převod na Severočeskou vodárenskou společnost.

Vážený pane ministře, zpružnění práce Státního fondu životního prostředí v případě kladné odpovědi na mé otázky bude jistě příznivě posouzeno řadou menších obcí, které těžce zápasí s finančními problémy.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče, že jste si vzal poučení z mé nápovědy a v rámci své interpelace jste použil velmi rozvité věty, tudíž jste mohl překročit časový limit. Slovo má pan ministr životního prostředí.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážená paní poslankyně, vážený pane poslanče, určitě interpelujícího poslance potěším, že obě odpovědi na obě otázky budou ano.

K té první otázce bych chtěl ještě dodat tolik: Státní fond životního prostředí individuálně projednává žádosti jednotlivých příjemců podpory. V případě splnění všech smluvních podmínek fond uzavře s příjemcem podpory smlouvu, resp. dodatek k původní smlouvě, v němž bude zakotven souhlas k převodu majetku a současně uvedeno, jaký subjekt bude nadále hradit fondu splátky půjčky místo příjemce podpory. Tyto úhrady však budou fondem posuzovány tak, jako by je prováděl sám příjemce podpory, a povinným z původní smlouvy o poskytnutí podpory zůstává i nadále příjemce podpory, což je obec. Případné prodlení s úhradou splátek bude i nadále posuzováno jako prodlení příjemce podpory.

Jako doplnění k odpovědi - také kladné odpovědi - číslo dva dodávám, že fond individuálně posuzuje žádosti jednotlivých příjemců podpory jako u příkladu prvního. Souhlas s převodem je také udělen pouze za předpokladu, že příjemce podpory splnil všechny podmínky stanovené smlouvou o podpoře.

Nyní ke konkrétnímu případu. Obec Hostomice, která obdržela od fondu dotaci a bezúročnou půjčku na akci odkanalizování obcí Hostomice, Světec a osady Chotějovice, má problémy se splácením půjčky a požádala fond o převod majetku, který byl budovaný s finační podporou fondu, na Severočeskou vodárenskou společnost, a. s., která za ni uhradí fondu zbytek půjčky. Vzhledem k tomu, že obec Hostomice zcela dodržela smluvní podmínku a předmět podpory nepřevedla na jiný subjekt ve smluvně stanovené lhůtě, a vzhledem k tomu, že akce, na niž fond obci finančně přispěl, byla zcela dokončena a smluvní lhůta omezující převod již uplynula v červnu tohoto roku, dal fond obci Hostomice souhlas k převodu majetku pořízeného s podporou fondu na Severočeskou vodárenskou společnost, a. s., která splatí zbytek půjčky za obec. To je k dovysvětlení odpovědi na otázku dvě.

Vážená sněmovno, je vidět, že pokud se nemíjím s interpelujícím v časoprostoru, mohou být odpovědi naprosto uspokojující. Já vám děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan kolega Kohlíček má slovo.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Vážený pane ministře, musím říci, že jsem s vaší odpovědí spokojen. Věřím, že i další otázky, které jsou spojeny s dotacemi ze Státního fondu životního prostředí, bude možné v takovéto shodě do budoucna řešit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče.

Vážená kolegyně, vážení kolegové, toto byla poslední odpověď na poslední interpelaci. Končím dnešní jednání a těším se na shledanou zítra v 9.00 hodin ráno.

 

(Jednání skončilo v 18.16 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP