(15.50 hodin)
(pokračuje Svobodová)

Já ale dodávám, že se tam nehovoří o tom, že by tato vyváženost byla také někdy porušována. Chtěla bych konstatovat, že např. v diskusních pořadech Radiožurnálu redaktorka Klusáková mnohdy neskrývala svou stranickost, na což poukazovali v telefonátech i sami posluchači. Podle zprávy byla vyváženost porušena pouze jednou, a to při zastoupení představitelů politických stran v diskusních pořadech před senátními volbami a volbami do zastupitelských úřadů. S tímto závěrem nesouhlasím. Zásada vyváženosti byla porušována také v četnosti účasti politiků, zástupců politických stran, v diskusních pořadech, konkrétně např. minimální zastoupení představitelů KSČM.

S tímto problémem souvisí také část 7 - zabezpečení plurality a svobodné výměny názorů. Zde se tvrdí, že není vždy - teď tedy cituji - v silách moderátora zabezpečit názorovou rovnováhu pozvaných diskutérů, což je kromě jiného dáno i rozdílnými vyjadřovacími schopnostmi hostů. Konec citátu. Já ale dodávám, že to také záleží na tom, koho si moderátor do studia pozve či koho je ochoten si pozvat a zda vůbec se o to snaží. To je právě otázka oné vyváženosti.

Ještě bych chtěla připomenout, že v zásadách Českého rozhlasu, které jsou mimochodem součástí výroční zprávy jako příloha č. 3, se ve třetí části říká, že zaujatost či podjatost moderátora nebo hlasatele nesmí být nikdy zřejmá dokonce ani z jeho přednesu.

Ještě bych se chtěla vyjádřit k části nazvané "služba vzdělání", tedy k té části, která se týká používání českého jazyka, a zde mě zaujalo konstatování, cituji: Odborní pracovníci jazykové poradny navrhují možnosti vylepšení v jednotlivých oblastech projevu. Ne všichni rozhlasoví mluvčí jsou však ochotni a připraveni využívat těchto služeb. Konec citátu. Ptám se, zda je vůbec možné, že takovíto lidé mohou dále působit v Českém rozhlase! Dále chci konstatovat, že jazyková kultivovanost v Českém rozhlase má stále velké nedostatky. Řada rozhlasových mluvčích má i nadále problémy s jazykovým vyjadřováním. Jen jako příklad uvedu skloňování číslovek apod., což je někdy do nebe volající.

Ve struktuře vysílání - to je další moment v této části zprávy - chybějí pořady objasňující význam hojně používaných cizích slov především v oblasti ekonomiky a financí. To byla citace ze zprávy. Na to poukazují i posluchači Českého rozhlasu. Nemám pocit, že by se situace v této oblasti zlepšila, a nevím ani o tom, že by se rada tímto problémem zabývala.

Ještě jednu poznámku k části "služba vzdělání". Zde se říká, že, cituji: 1. květen byl ve vysílání pojat jako jarní svátek radosti a lásky. Konec citátu. Že tento den, 1. květen, 1. máj, má také nějakou historii, o tom Český rozhlas zřejmě vědomě opomněl informovat, a to opakovaně, protože to nebylo jen loni, ale i v letošním roce. Takže se ptám, zda snad chce toto veřejnoprávní médium přispět k vymazání sociálních tradic 1. máje z paměti našeho národa.

A na závěr bych shrnula. Už tady bylo řečeno, že výroční zpráva je velmi obsáhlá, podrobná a v mnoha případech sebekritická. Naznačuje, že v činnosti Českého rozhlasu je co zlepšovat. Je však nedůsledná v tom, že na mnohé naznačené otázky odpovědi nehledá. To už zde bylo také konstatováno. Co však je ještě závažnější, je, že Český rozhlas, a to jsem uvedla, nedostatečně plní své povinnosti ze zákona, to znamená poskytovat objektivní, především vyvážené a všestranné informace a šířit programy odrážející rozmanitost názorů. Je politováníhodné, že jazyková kultura vyjadřování redaktorů a zpravodajů stále není na dostatečné úrovni, a to právě v médiu, které je závislé na mluveném slově, a mělo by být tudíž garantem nejen správného vyjadřování, ale i rozvoje českého jazyka vůbec.

Vzhledem k těmto připomínkám se nevyjádřím kladně. Dnes prostě neschválím tuto zprávu, stejně jako členové poslaneckého klubu KSČM. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Kdo se dále hlásí do všeobecné rozpravy? Nikdo. Končím všeobecnou rozpravu. Přistoupíme k podrobné rozpravě, do které žádné přihlášky neregistruji. Podrobnou rozpravu končím.

V tuto chvíli si nejsem jista, zda bude ještě možné o tomto návrhu hlasovat. Tentokrát vás už musím odhlásit a pokusím se zjistit, zda v Poslanecké sněmovně je kvorum, a jestliže ne, přeruším projednávání tohoto bodu. (Krátká pauza.)

Nyní přerušuji projednávání tohoto bodu a končím dnešní jednání. Budeme pokračovat v úterý 30. 10., a to body ve třetím čtení 133, 140, 141, 154 a 159 a dále pevně zařazenými body podle pořadu schůze.

 

(Jednání skončilo v 15.57 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP