(15.20 hodin)

Poslanec Milan Urban: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte, abych odkázal na pozměňovací návrh, který byl rozdán na stoly a který je alternativním pozměňovacím návrhem, resp. upraveným pozměňovacím návrhem, který jsem již v podrobné rozpravě předložil. Dovolil bych si jenom krátce upozornit na důvody této úpravy. Ta základní je v tom, že se nemění procento sdílených daní, to je 3,1 %, ale mění se základ, z kterého je tento výpočet proveden, neboť v původním pozměňovacím návrhu je propočet proveden na objem daňových příjmů z předpokládané skutečnosti z roku 2001, kdežto tento upravený pozměňovací návrh přepočítává toto sdílené procento na predikci roku 2002, resp. na státní rozpočet schválený vládou na rok 2002.

Současně proti původnímu pozměňovacímu návrhu se ponechává součást sdílení daní pouze na 60 procentech celostátního výnosu daně z příjmů fyzických osob podávajících přiznání. Odkázal bych jenom na rozdaný pozměňovací návrh do poslaneckých lavic s tím, že snad by mohl mít tento návrh pracovní verzi jako upravený pozměňovací návrh Urban.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Jako další se přihlásil poslanec Kořistka.

 

Poslanec Zdeněk Kořistka: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, já přednesu velice stručné pozměňovací návrhy. Týkají se toho problému, že bychom zavedli stejný režim, jaký platí pro obce. Například když obec poskytuje stipendium, toto je osvobozeno od darovací daně. Případně pokud obec získává od nějakého podnikatele dar, podnikatel si opět může tento dar vložit do základu daně jako položku.

Pozměňovací návrh zní: Do části druhé navrhuji proto doplnit toto znění:

1. V § 4 odst. 1 písm. k) se za slovo "rozpočtu" vkládají slova "z rozpočtu kraje".

2. V § 15 odst. 8 a v § 20 odst. 8 se za slovo "obcím" vkládají slova "krajům, organizačním složkám státu, pod čarou 30b".

3. V § 18 odst. 4 písm. b) se za slovo "obcí" vkládají slova "a krajů".

Dosavadní body vládního návrhu se přečíslují.

Jak jsem již jednou řekl, zavádíme stejný režim u krajů, jaký platí dnes u obcí. Myslím si, že to je bezproblémový a bezkonfliktní návrh, který by Poslanecká sněmovna mohla schválit. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Kdo další se hlásí do rozpravy? Pan poslanec Pilip. (Poslanec Pilip sděluje mimo mikrofon, že si chce něco vyjasnit.) Pan poslanec Matulka. Ne, pan poslanec Martínek. Já už jsem se dnes podruhé s těmi "Ma" spletl.

 

Poslanec Radko Martínek: Je vidět, pane předsedo, že máte k panu kolegu Matulkovi velmi vřelý vztah dneska.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já jsem ho označil za Maštálku, když mluvil, tak nevím, proč bych k němu měl mít vřelý vztah. Já mám časové zpoždění, dalšího zase budu nazývat Martínek. Takže budu mít vřelý vztah i k vám. (Veselost ve sněmovně.)

 

Poslanec Radko Martínek: Děkuji, pane předsedo. Vážený pane předsedo, vážení páni ministři, vážené kolegyně a kolegové, také já bych se přimlouval za přijetí návrhu pana poslance Urbana. Myslím si, že to je návrh, který je vyvážený, který řeší problém navýšení peněz pro kraje. Navíc tam jsou finanční prostředky pro regionální politiku, byť na jakýsi začátek této činnosti krajů. Myslím si, že to je návrh, který je v rozumném kompromisu s možnostmi, které v současné době státní rozpočet má.

Dovolil bych si zároveň využít této příležitosti a učinit tady jisté prohlášení, kterému jsem povinován, protože při druhém čtení jsme tady vedli s panem kolegou Doležalem diskusi o tom, jestli návrh, který byl schválen na výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj poškozuje Prahu či nikoli. Tehdy jsem tvrdil, že pan kolega Doležal nemá pravdu, když tvrdí, že tento návrh zákona Prahu poškozuje. Nyní musím konstatovat, že bohužel při přípravě tohoto návrhu došlo k určité součtové chybě, resp. koncepční chybě, která způsobila to, že by Praha na tomto návrhu prodělala.

Nicméně stejný tým lidí připravoval nebo se spolupodílel na přípravě návrhu kolegy Urbana, kde tato chyba už nebyla, a proto, pane předsedo, bych prosil vaším prostřednictvím vyřídit panu kolegu Doležalovi, že se mu velmi omlouvám za tento politováníhodný omyl, a dovoluji si vyjádřit přesvědčení, že uvěří, že nebylo cílem Prahu poškodit, ale byl to v podstatě omyl. Děkuji vám mnohokrát. (Potlesk v části sálu.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Martínkovi. Pan poslanec Pilip si mezitím ujasnil své vystoupení.

 

Poslanec Ivan Pilip: Pane předsedo, pane ministře, kolegyně a kolegové, na chvíli jsem zaváhal, zda skutečně je tímto zákonem otevřen zákon č. 586/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů, o dani z příjmů, ale protože jsem se ujistil, že je, tak bych rád přednesl následující návrh. Je to k tomuto tímto zákonem také otevřenému zákonu. Návrh zní takto:

1. V § 15 odst. 1 písm. a) se částka 38 040 Kč nahrazuje částkou 39 600 Kč.

2. V § 15 odst. 1 písm. b) se částka 23 520 Kč nahrazuje částkou 24 600 Kč.

3. V § 15 odst. 1 písm. c) se částka 21 720 Kč nahrazuje částkou 22 800 Kč a částka 38 040 Kč se nahrazuje částkou 39 600 Kč.

4. V § 15 odst. 2 se částka 38 040 Kč nahrazuje částkou 39 600 Kč.

5. V § 38k odst. 5 se částka 38 040 Kč nahrazuje částkou 39 600 Kč.

6. Tato ustanovení se použijí poprvé pro zdaňovací období roku 2002.

Samozřejmě zařadit adekvátně na konec textu.

Pro vyjasnění těm, kteří si ještě správně nezatřídili tato čísla: Jde o návrh, který by učinil to, co tato sněmovna dělala většinu let. To znamená, že by reagoval na takové automatické zvyšování daní, ke kterému dochází v případě, že nejsou zvýšeny odpočitatelné položky tím, že nominálně rostou příjmy, ale vzhledem k inflaci toto není kompenzováno zvýšením odpočitatelných položek. Proto se tady většinu let dělalo to, že právě o inflaci byly zvýšeny také odpočitatelné položky, aby faktický, reálný čistý příjem zůstával stejný. Proto tedy v tomto návrhu jde o zvýšení odpočitatelných položek právě o míru inflace, aby tady nedošlo k jakémusi automatismu zvýšení daní vůči občanům, ale aby jejich reálné příjmy ve vztahu k daním zůstaly zachovány.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Pilipovi. Kdo další se hlásí do diskuse? Ještě jednou pan poslanec Kořistka.

 

Poslanec Zdeněk Kořistka: Vážený pane předsedo, já se omlouvám, nejsem si jist, jestli jsem řekl, které části novely se týkají moje pozměňovací návrhy. Aby bylo jasno, je to v části druhé, to znamená zákona o daních z příjmů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP