(15.00 hodin)

Poslanec Miloslav Kučera st.: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, drahé kolegyně, milí kolegové, dovolte, abych se ujal zpravodajské funkce a informoval vás o dnešním ranním jednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, který se zabýval jednotlivými návrhy, které včera zazněly ve sněmovně, kdy vystoupili se svými návrhy poslanci Hofman, Pleva, Havlíček, Pešán, Vávra, Václavek, Skopal, Svobodová a Kohlíček.

Byl jsem pověřen, abych informoval Poslaneckou sněmovnu, že výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu i po dnešním ranním zasedání setrvává na svých stanoviscích, která byla uvedena v jeho zprávě pod bodem I a II. Dovolil bych si tuto zprávu zopakovat pro ty, kteří ji třeba nemají před sebou.

Za prvé - doporučujeme Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s částí I návrhu vlády na bezúplatné převody nemovitostí ve správě Fondu dětí a mládeže "v likvidaci" na nové nabyvatele, tisk 1052.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče, respektuji vaše právo, abyste to přečetl, ale máme velmi málo času a chtěli bychom do večera stihnout co nejvíce bodů. Myslím si, že všichni máme návrh usnesení před sebou. Já považuji za zbytečné to číst.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: V tom případě chci jenom říci, že předmětem dnešního ranního jednání byly body III, IV a V. Tedy za třetí - doporučujeme vyřadit z přílohy 1 objekty uvedené ve zprávě, za čtvrté - doporučujeme schválit převod objektů s legislativně technickou úpravou. Musí to znít tak, aby ve smlouvě bylo uvedeno, že nabyvatel je povinen po dobu nejméně pěti let, resp. s podmínkou, že ve smlouvě bude uvedeno, že nabyvatel je povinen po dobu nejméně pěti let. Za páté - konstatuje, že návrhy jsou nehlasovatelné.

Ale ještě musím říci, že zazněly také návrhy poslance Hofmana, Havlíčka a Pešána, které náš výbor nedoporučuje Poslanecké sněmovně schválit.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu zpravodajovi. Táži se, zda se ještě někdo jiný hlásí do této podrobné rozpravy. Ne-li, dám hlasovat. Moc bych prosil, aby se dostavila většina členů sněmovny.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Pane předsedo, jestli dovolíte, navrhl bych za prvé, aby bylo schváleno usnesení našeho výboru en bloc, za druhé musíme dát hlasovat o těch návrzích, které v tomto usnesení nejsou, to znamená návrhy poslance Hofmana, Havlíčka a Pešána.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Takže nejdříve budeme hlasovat o návrhu usnesení výboru ze dne 1. listopadu, to znamená č. 282, nikoli 281, které bylo včerejší. (Ano.)

 

Vážení kolegové, zahájím hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování 610 z přítomných 155 poslanců 127 pro, 10 proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Pak je zde návrh poslance Hofmana. Zpravodaj nedoporučuje, předkladatel rovněž.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Marně sleduji, kde je ten návrh zapsaný.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Návrhy zazněly včera v podrobné rozpravě.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ale písemně je nemáme. Tak to se musí zopakovat.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Já je zopakuji. Poslanec Hofman navrhuje vypuštění z vydání nemovitostí dvě nemovitosti z důvodu, že se na tyto nemovitosti údajně vede soudní spor. Podle prohlášení likvidátora se tento spor nevede na nemovitosti, nýbrž v jiné kauze.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Můžu dát o tom hlasovat? Vědí poslanci, o čem hlasovat?

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 611 z přítomných 154 pro 20, 84 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Poslanec Havlíček navrhuje, aby v části III přílohy 40 byl bezúplatný převod změněn v návrhu vlády na město Havlíčkův Brod. Zpravodaj nedoporučuje, předkladatel rovněž.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 612 z přítomných 156 bylo 29 pro, 115 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Poslanec Pešán navrhuje vypustit přílohu 64 - Turistická základna Mrákotín. Zpravodaj nedoporučuje, předkladatel rovněž.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 613 z přítomných 156 pro 15, proti 83. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Pane předsedo, domnívám se, že jsme se vypořádali se všemi návrhy, které zazněly v podrobné rozpravě.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Čili usnesení bylo přijato. Končím projednávání tohoto bodu.

Začínám bod 95 - senátní návrh zákona o zpřístupnění svazků.

 

95.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 140/1996 Sb., o zpřístupnění svazků
vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti, zákon č. 97/1974 Sb., o archivnictví,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1021/ - prvé čtení

 

Rozumím tomu, že obecná rozprava byla přerušena.

Hlásí se pan poslanec Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Pane předsedo, kolegyně a kolegové, prosím o shovívavost. V hlasování číslo 609 - věcně se jednalo o konečné hlasování zákona o rozpočtovém určení daní - jsem přesvědčen, že jsem ze všech sil usilovně mačkal tlačítko "ne", přesto mám na sjetině "ano". Vzhledem k obrovskému rozdílu hlasů nezpochybňuji hlasování, nicméně přál bych si, aby pro historii bylo zachováno, že jsem byl proti přijetí tohoto zákona. Děkuji za pochopení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP