Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
29. listopadu 2001 v 9.02 hodin

Přítomno: 178 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády. Zahajuji třetí jednací den 43. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Paní poslankyně Brynychová má náhradní kartu č. 27.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: Grulich po dobu celé schůze z důvodu rehabilitace po náročné operaci, Jiří Havlíček z důvodu hospitalizace, Vladimír Laštůvka hospitalizace a Milan Urban nemoc. Z vlády pak Miloš Zeman z důvodu zahraniční cesty, Karel Březina z důvodu zahraniční cesty, Miroslav Grégr dopoledne účast na schůzi Senátu a odpoledne zahájení mezinárodní konference věnované hornictví, Jan Fencl zahraniční pracovní cesta, Jan Kavan zahraniční pracovní cesta, Jiří Rusnok od 9.00 do 13.00 hodin neodkladné pracovní jednání, Pavel Rychetský účast na schůzi Senátu a Jaroslav Tvrdík od 9.30 - pokud to platí, pane ministře - z důvodu účasti na schůzi Senátu.

Chtěla jsem vám předložit procedurální návrh, abychom bod 139, což jsou odpovědi členů vlády na písemné interpelace, zařadili na příští čtvrtek 6. prosince jako první bod odpoledne, ale jak se tak rozhlížím po sněmovně, tento procedurální návrh předložím jindy.

Nyní se vrátíme k bodu 28 schváleného pořadu schůze, jehož projednávání jsme včera přerušili, a dále budeme pokračovat v projednávání dalších zákonů v prvním čtení.

Registruji procedurální přihlášku pana poslance Exnera.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, páni ministři, dámy a pánové. Já také chci vystoupit s poněkud neobvyklým procedurálním návrhem. Jedná se o to, že pan předseda vlády Miloš Zeman je na dnešní den kvůli zahraniční služební cestě omluven, ale jsou na něj zároveň ústní interpelace. Na ústní interpelace jsme přihlášeni pouze dva poslanci, kromě mne ještě pan místopředseda Ivan Langer. Je to trochu neobvyklá situace, ale domnívám se, že by snad v tomto případě bylo možné, aby ústní interpelace na předsedu vlády se dnes nekonaly a konaly se až příští týden, protože je také čtvrtek jednací den příštího týdne a nevidím celkem žádnou překážku, že by ústní interpelace musely být hned první čtvrtek, který máme jako jednací den, když je jich takto málo. Kdyby jich bylo mnoho, tak by to pravděpodobně přicházelo v úvahu.

Já také ze stejného důvodu jako paní místopředsedkyně, že možná nás zde není dost, se nedomnívám, že bychom o tom museli hlasovat hned, ale bylo by pravděpodobně možné, aby si to předsedové klubů nějak dohodli a projednali, a myslím si, že by bylo možné, aby v tomto výjimečném případě, kdy jsou jenom dvě ústní interpelace a příští čtvrtek rovněž jednací den, přesunuly se tyto interpelace na druhý čtvrtek této schůze.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Pane poslanče, já se osobně domnívám, že to možné není, nicméně jsem přesvědčena o tom, že v tuto chvíli je zcela zbytečné vést takovýto procedurální spor, protože pokud jsou moje informace správné, tak předseda vlády se do 16 hodin - do ústních interpelací - do sněmovny vrátí. Myslím si, že v průběhu dnešního odpoledne budeme mít přesnou informaci o jeho účasti, a pak je možné se o této záležitosti procedurálně dohadovat. Takže myslím, že by bylo správné tento váš návrh popřípadě odložit na dnešní odpoledne, až budou přesnější informace.

V tuto chvíli se vracím do přerušeného bodu 28, kterým je návrh poslanců Vojtěcha Filipa, Michaela Kuneše a Aleny Svobodové na vydání zákona o Horské službě České republiky, sněmovní tisk 1030, prvé čtení. Obecná rozprava byla přerušena před ukončením. Byl předložen návrh na zamítnutí předloženého návrhu. Prosím pana zpravodaje, aby mě sledoval, neboť jsem neřídila schůzi včera před přerušením, zda mám veškeré podklady správné.

Takže rozprava nebyla ukončena ve chvíli, kdy se do ní již nikdo nehlásil. Ptám se, zda se hlásí někdo dále do obecné rozpravy. Není tomu tak. Obecnou rozpravu končím. Ptám se pana navrhovatele, zda si přeje přednést závěrečné slovo. Je tomu tak. Hovoří pan poslanec Vojtěch Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Mrzí mě, že pan místopředseda Brožík, který se chtěl vyjádřit v rozpravě, tady není, ale já budu reagovat velmi krátce na rozpravu, která tady byla včera vedena.

Samozřejmě, že ke stanovisku paní kolegyně Fischerové ten doklad o přezkoušení nebo ten statut Střední zdravotnické školy Bílá vločka v Českých Budějovicích je možné sehnat, stačí se po tom pozeptat. Já konkrétně tady mám jednoho kolegy, který byl přezkoušen ze záchranářství a neodkladné péče a ošetřovatelství - v praktické části prospěl s vyznamenáním - prostě je to klasický doklad ze střední školy. To ostatní je to, co jsem tady namítal. Já to vím, jak to je, a je jenom otázka, jestli ten odkaz na podzákonnou normu je správný nebo není.

Druhá věc, která je, je pro pana kolegu Doktora. Já jsem to říkal při svém prvním předložení a bylo to dáno tím, že ano, tento zákon vznikl obdobně, jako je zákon německý, jako je Bergwacht. Bergwacht německý je občanské sdružení. Je to prostě tak, a přesto je zákonem takto určen. A pokud jde o správní řízení, já si myslím, že je to tam správně. Správní řízení bude před správním orgánem a jediné zkrácené správní řízení, to je blokové řízení, by prováděla Horská služba. Pokud se dohodneme ve druhém čtení že ne, tak tam prostě nebude. A to je realita. I Policie České republiky provádí blokové řízení, ale pokud je ta pokuta ve správním řízení - odmítnu zaplatit pokutu, tedy neuznám ten přestupek, tak jdu před správní orgán, to je realita prostě. Takže tohle je ta výhrada, kterou bych chtěl vysvětlit, a je to podle mne správné. Ostatní, jako je zpětná kontrola hospodaření, ta samozřejmě je možná, je možná přes auditory a podobně, a tady jsem připraven vyhovět všem požadavkům.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. V tuto chvíli se přihlásil místopředseda Poslanecké sněmovny František Brožík.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP