(10.10 hodin)
(pokračuje Drda)

Pokud to zoologické zahrady nebudou dělat dobrovolně a obce jim to nebudou dobrovolně hradit, tak to fungovat stejně nemůže.

Děkuji vám za prostor, který jste mi věnovali pro těch pár slov, která jsem k tomu ještě musel říci. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Chtěl bych požádat pana ministra - pokud vystoupí, otevře opět rozpravu - aby reakce byly přiměřené projednávanému zákonu.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Děkuji, pane místopředsedo. Já omluvu zpravodaje pana poslance Drdy přijímám. Chtěl bych zde konstatovat, že zde zaznívají často mnohem hrubší slova. Je užitečné, že zasedání sněmovny je otevřeno veřejnosti. Ona si udělá svůj obrázek.

Na druhé straně bych ale chtěl zdůraznit dva momenty, které zazněly jako jakési novum. Rozporovat tady praxi správních poplatků považuji trochu za podivné. To, že tady zaznělo jako doklad zvýšené byrokracie, že bude vznikat jakási podivná komise - prosím vás, pokud znáte onen sněmovní tisk, pochopitelně to budou stávající úředníci, kteří již své platové nároky uplatnili, a nepůjde o zvýšení dalších výdajů ze státního rozpočtu.

Já nebudu dále zdržovat jednání sněmovny tím, že bych reagoval na věci, které - diplomaticky řečeno - jsou nepřesné, ne-li přímo nepravdivé. Já mám pocit, že trend, který zazněl ve zprávě pana zpravodaje, je - zjednodušeně řečeno jednou větou - ať se každý orangutan o sebe postará sám. Já si myslím, že bude užitečné, že i toto se dozví Unie zoologických zahrad. Já si myslím, že zpětnou vazbu si nebudou odnášet jen studenti z galerie.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane ministře. Přesto musím konstatovat, že byla opět otevřena obecná rozprava. Hlásí se pan kolega Beneš, po něm pan kolega Ambrozek.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, já si myslím, že debata je velmi zajímavá a že především bude zajímat generaci příští. Generaci příští jistě pan ministr životního prostředí potvrdí, že aplikací zákonných norem, které jsme přijali v tomto volebním období, je odhad jeho resortu na nárůst výdajů státního rozpočtu na výkon státní správy půl miliardy korun ročně. Ano, to zaplatíme, ano, možná to ještě nemáme.

To, jestli budeme mít zákon o zoologických zahradách nebo nebudeme, není o ničem jiném než o úřednících, nikoliv o tom, jestli zoologické zahrady tady byly, jsou a budou.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Hovořit bude kolega Ambrozek.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, já jsem se do obecné rozpravy nepřihlásil, ale myslím, že je dobré říci, že jestli zákon je skutečně potřebný, tak Unie zoologických zahrad připravila poměrně kvalitní návrh zákona, který mám jak já, tak pan zpravodaj k dispozici, a jsme schopni ho příští týden předložit tak, aby Poslanecká sněmovna, pokud to Evropská unie po nás bude chtít, tento zákon projednala.

Soustavná praxe, kdy ministr předem souhlasí, že ve výboru nahradíme jeho text komplexním pozměňovacím návrhem, není podle mého názoru vůbec ideální. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Dále se hlásí pan poslanec Vojtěch Filip., předseda klubu KSČM.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Vážení členové vlády, paní a pánové, já jsem udiven, jakým způsobem se rozvinula tato rozprava. Jestli opravdu máte zájem na tom, aby celý příští rok neplatil vůbec žádný zákon, tak postupujme tak, že to zamítneme, a potom můžeme vyzvat žirafy, paviány a ostatní, aby si chytili konkrétního občana České republiky, případně poslance, který je bude sponzorovat. Já si myslím, že váš přístup je velmi nekorektní.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Slovo má pan poslanec Drda.

 

Poslanec Jiří Drda: Já jen jednu jedinou poznámku. Nevím, jestli si pan kolega Filip všiml, ale zoologické zahrady fungují bez tohoto zákona, takže nevím, proč by najednou neměly fungovat, kdyby tento zákon nebyl. To mě tedy opravdu překvapuje. Dodnes to platí obce, dostaly to kdysi od státu jako majetek. Nikdo se jich neptal, z čeho to budou financovat, a ony to financovaly právě proto, že mají dobrý vztah ke zvířatům.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Ještě jednou pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. To je přesně ten důvod, který tady je. Neustále budeme mluvit o tom, že stát vybírá daně, stát se bude zbavovat svých povinností a bude je neustále přenášet na kraje, na obce a na občana, a nakonec se budou muset občané zeptat, na co vlastně stát daně potřebuje, protože stát nechce financovat vůbec nic. Takto to přece nejde! Jestli chcete rozbít stát, tak to řekněte upřímně! (Hluk v sále zesiluje.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Kdo se dále hlásí do obecné rozpravy? Pan poslanec Bláha.

 

Poslanec Jan Bláha: Pane předsedající, členové vlády, kolegyně a kolegové, je to velmi zajímavá rozprava. Upoutala mě jedna podstatná věc - není to o zákonu. Vůbec to není o zákonu, je to o jedné jediné věci, která se tu aplikuje již třetí den tohoto týdne. Pan Ambrozek ji před chvílí řekl zcela otevřeně. Řekl jedno jediné: tento zákon není o tom, jestli je hodně nebo málo špatný, jestli jej chceme komplexně změnit nebo nechceme. My chceme zvolit novou metodu, blíží se nám volby, zákon shodíme, protože budeme chtít hodně rychle řešit, možná systémem podle § 90, svůj vlastní návrh příští týden.

Pokud to tak chcete dělat, já to považuji za nekorektní, neboť jsem byl vždy přítelem toho - pojďme se po prvním čtení bavit ve čtení druhém a třetím o tom, co a za jakých podmínek, včetně návrhu asociace zoologických zahrad, jde upravit. Pokud je to jinak, tak mě to velmi mrzí.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Opět se hlásí pan poslanec Drda.

 

Poslanec Jiří Drda: Já nechci zdržovat Poslaneckou sněmovnu, ale musím říci, že přijatý princip, že vláda předloží jakýkoliv zákon, a teď nejde ani o zákon o zoologických zahradách, a poslanci ho v potu tváře přepisují téměř od základu, je podle mne špatný. Kdyby byl pan ministr rozumný, tak zákon sám stáhne. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Hlásí se pan poslanec Zdeněk Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, nechtěl jsem vystupovat, ale to, co tady zaznívá, je trošku parodie. Nemůžete čekat od sociálně demokratické vlády, že bude předkládat takové zákony, jaké si představuje ODS, KDU nebo Unie svobody. Parlamentní demokracie je o tom, že vláda předkládá zákony ve své vlastní podobě a parlament má samozřejmě právo ve druhém a třetím čtení rozhodnout o tom, že zákon bude vypadat jinak.

Vážené kolegyně a kolegové, nečekejte od vlády sociální demokracie, že bude předkládat zákony, které budou vyhovovat pravici v tomto parlamentě. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Opět se přihlásil o slovo ministr životního prostředí Miloš Kužvart.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, to, co před chvílí zaznělo z úst pana zpravodaje, že jsem měl tento zákon sám stáhnout, je skutečně nedorozumění. Já nejsem jako předkladatelé poslaneckých návrhů, kteří sami své návrhy zde chtějí stahovat. Já si myslím, že toto je opravdu naprosté nepochopení, jakým způsobem tento návrh zákona o zoologických zahradách byl připraven. Zdůrazňuji, že nejde ani milimetr nad požadavky, které jsou obsaženy v příslušných směrnicích Evropského společenství, a brát si tady jako jakési rukojmí dobře fungující zoologické zahrady, kdy mimo jiné zaznělo z úst mých oponentů, že ony s tím nebudou mít problém, považuji za velmi nefér.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane ministře. Slovo má pan poslanec Ambrozek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP