(12.50 hodin)

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové a kolegyně, jedná se v podstatě o velmi jednoduchou normu. Její podstatou je však věc dosti citlivá, tj. zrovnoprávnění podmínek, za kterých jsou poskytovány příspěvky státním domovům a soukromým dětským domovům. Jde o to, že soukromé dětské domovy podle současného stavu mají nárok na 50 % příspěvku, na jaký mají nárok domovy státní. Samozřejmě, že tento model, který by třeba mohl být použit v soukromém školství, v případě dětských domovů možný není, protože není nikdo, kdo by mohl na provoz takovéhoto domova přispívat. Proto navrhovatelé navrhují, aby tyto podmínky byly srovnány, tj. aby i soukromé dětské domovy měly nárok na stejnou dotaci jako státní dětské domovy.

Upozornil bych, že soukromých dětských domovů je v současné době šest, že státní dětské domovy jsou přeplněny a děti zde žijí často v podmínkách, které ani zdaleka nepřipomínají podmínky rodinné. Čili podpora soukromých dětských domovů je směr, který by měl umožnit i vytvoření prostředí, které by alespoň částečně simulovalo menší kolektiv podobný rodině.

Já děkuji vládě, že s tímto návrhem vyslovila souhlas. Prosím i vás o podporu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Nyní prosím, aby se v zastoupení zpravodaje pro první čtení pana poslance Václava Pícla ujal slova pan kolega Miloslav Kučera starší.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Vážený pane místopředsedo, vážená Poslanecká sněmovno, můj zpravodajský úkol bude v tuto chvíli velmi jednoduchý. Protože naprosto souhlasím s tím, co řekl za předkladatele kolega Josef Janeček. Ostatně i vláda, která projednala a posoudila tento návrh, vyslovila s návrhem souhlas. Jedná se skutečně o to, aby zařízení a dětské domovy i soukromé, které poskytují v tomto případě péči ve smyslu speciální péče, dostávaly normativ na 80 %, jak je to uvedeno v návrhu zákona.

Z hlediska rozpočtu kapitoly Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy se sice tato částka nepatrně promítne, na druhé straně ale je velká pravděpodobnost, že některé děti budou přemístěny ze státních dětských domovů do soukromých, takže to může znamenat určitou úsporu. Jinými slovy - v praxi nula od nuly pojde, ale půjde o to, že o děti umístěné v soukromých speciálních domovech a zařízeních bude lépe postaráno. Takže i já jako zpravodaj tento návrh doporučuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Nikdo se do ní nehlásí. Obecnou rozpravu končím. Padla tím možnost podat námitku proti zrychlenému projednávání.

Nyní rozhodneme podle § 90 odstavec 5, zda v jednání budeme pokračovat tak, aby s návrhem zákona byl vysloven souhlas již v prvém čtení.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1062 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvním čtení."

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 119. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 137 pro 103, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu. Slovo má kolega Walter Bartoš.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, já bych si dovolil přednést podle mého názoru dvě legislativně technické opravy tohoto zákona. První legislativně technická oprava návrhu spočívá v tom, že na konci návrhu zákona se doplňuje čárka a slova "ve znění zákona č. 132/2000 a zákona č. 255/2001 Sb.".

Stejná legislativně technická oprava se pak provede v uvozující větě článku 1.

Druhá legislativně technická oprava se týká § 5 odstavec 1 písm. b), neboť navrhovatelé opravili pouze předchozí paragraf, kde speciálním zařízením doplnili slova "dětské domovy". Totéž by mělo odpovídat i v paragrafu následujícím. Čili i v § 5 by se doplnila slova "dětské domovy". Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má zpravodaj.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Souhlasím s tím, co zde pronesl kolega Bartoš. Ještě bych chtěl doplnit, že vláda navrhuje, aby účinnost tohoto zákona byla stanovena k 1. září 2002, tedy k začátku školního roku.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo se další hlásí do podrobné rozpravy? Nikdo. Podrobnou rozpravu končím.

Chci se zeptat zástupce navrhovatele, zda souhlasí, abychom tyto úpravy schválili jedním hlasováním, tedy včetně účinnosti navrhované vládou. Ano. Děkuji. Budeme tedy hlasovat jednou o navržených legislativně technických, gramatických, písemných a tiskových opravách.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 120. Kdo s nimi souhlasí? Kdo je proti?

Z přítomných 139 pro návrh 112, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Josefa Janečka, Viléma Holáně a Václava Krásy na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 306/1999 Sb., o poskytování dotací soukromým školám, předškolním a školským zařízením, podle sněmovního tisku 1062, ve znění schválených úprav."

 

Zahájil jsem hlasování číslo 121. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 138 pro návrh 107, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas již v prvém čtení.

 

Vážené dámy a pánové, vzhledem k tomu, že jsme se rozhodli jednat ještě zhruba 19., 20., případně i 21. prosince, končím dnešní jednání Poslanecké sněmovny.

 

(Jednání skončilo ve 12.58 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP