(Jednání pokračovalo v 15.22 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dostavte se prosím do jednacího sálu, přestávka pro jednání poslaneckého klubu sociální demokracie vypršela. Budeme pokračovat v jednání této schůze.

První se přihlásil předseda poslaneckého klubu KSČM pan poslanec Vojtěch Filip, kterému udílím slovo.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, paní a pánové, dovolte mi u příležitosti dnešního dne nezapomenout na tradici této sněmovny. Požádám své kolegy z poslaneckého klubu KSČM, aby vám připomněli myšlenky pro třetí tisíciletí počínaje Novým zákonem přes Jana Amose Komenského a samozřejmě přes Karla Marxe až po další myslitele 20. století. Máme je připraveny pro každého poslance, a protože ne všichni je přijmou, tak je oficiálně předáme funkcionářům sněmovny, předsedům klubů a předsedům výborů. Ostatní nechť se o ně přihlásí v poslaneckém klubu. Moji kolegové vám je předají. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prosím o klid. Dále se ke slovu přihlásil předseda poslaneckého klubu Unie svobody pan poslanec Karel Kühnl. Pane poslanče, ještě než začnete mluvit, já bych velice poprosila o ztišení atmosféry v sále, protože zde není slyšet vlastního slova.

Hovoří pan poslanec Karel Kühnl.

 

Poslanec Karel Kühnl: Děkuji za slovo. Paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych navrhnout do našeho jednání zařazení nového bodu, který by zněl "Informace předsedy Poslanecké sněmovny o jeho vystoupení v Evropském parlamentu dne 5. 12. 2001. Navrhuji zařazení tohoto bodu na příští středu 12. 12. jako první bod odpoledne.

Dovolte krátké odůvodnění. Předseda Poslanecké sněmovny podle zpráv z tisku vystoupil před Evropským parlamentem spolu s dalšími předsedy parlamentů kandidátských zemí, vystoupil tam ve funkci předsedy Poslanecké sněmovny, tedy oficiálně, tedy jménem Poslanecké sněmovny, jménem nás všech. Podle zpráv z tisku se vyslovil pro něco, o čem se domnívám, že není součástí naší koncepce zahraniční politiky, jinými slovy - vyslovil se pro jakousi zpětnou redukci Evropské unie na podobu před úroveň dosaženou maastrichtskou dohodou, něco, co opravdu by byla novinka v naší koncepci zahraniční politiky, a myslím, že bude fér poskytnout předsedovi Poslanecké sněmovny příležitost vysvětlit podstatu svých slov poté, co, pokud si správně vzpomínám, před šesti lety Česká republika podala žádost o přijetí do Evropské unie. Podala tuto žádost s vědomím Maastrichtu, dávno po Maastrichtu, s akceptováním Maastrichtu. Myslím, že jeho slova mohla vyvolat určitý zmatek, mě alespoň zmátla v každém případě, a rád bych, abychom si vyjasnili za přítomnosti předsedy Poslanecké sněmovny, jaká tedy je koncepce naší zahraniční politiky, jakým způsobem předseda Poslanecké sněmovny hovoří oficiálně jménem nás všech.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Dále se ke slovu hlásí předseda poslaneckého klubu ČSSD pan poslanec Bohuslav Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Paní předsedající, dámy a pánové, musím říci, že poslanecký klub sociální demokracie v zásadě podporuje návrh, abychom se na plénu Poslanecké sněmovny zabývali vystoupením předsedy Poslanecké sněmovny. Já se domnívám, že to může být velmi dobrá příležitost pro to, aby si Poslanecká sněmovna ujasnila svůj názor na priority české zahraniční politiky tak, jak je vnímá Poslanecká sněmovna, nikoliv tak, jak je vnímají možná někteří jednotliví představitelé vedení Poslanecké sněmovny.

Domnívám se, že tato debata by měla být seriózní a měla by se opírat o skutečný text vystoupení předsedy Poslanecké sněmovny, že bychom neměli být závislí pouze na tom, co jsme se dozvěděli z dnešního tisku. Proto bych si dovolil navrhnout doplňující usnesení k návrhu, který byl předložen. Toto usnesení by znělo: "Poslanecká sněmovna žádá předsedu Poslanecké sněmovny o předložení autentického textu jeho vystoupení v Evropském parlamentu dne 5. 12. 2001."

Rovněž se domnívám, že se jedná o tak významnou záležitost, že by neměla být svěřena pouze projednávání na plénu Poslanecké sněmovny, ale bylo by rozumné, aby se nejprve tímto vystoupením zabývaly příslušné výbory Poslanecké sněmovny. Domnívám se, že příslušnými výbory je výbor zahraniční a výbor pro evropskou integraci. Proto navrhuji druhé usnesení, které by znělo: "Poslanecká sněmovna žádá výbory pro evropskou integraci a zahraniční o projednání tohoto vystoupení předsedy Poslanecké sněmovny a o sdělení stanoviska Poslanecké sněmovně."

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Předseda klubu ODS pan poslanec Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, pokud teď někdo očekává, že jménem poslanců poslaneckého klubu ODS budu vetovat zařazení tohoto bodu, tak se mýlí. Toto učinit opravdu nechci. Poslanci klubu ODS se domnívají, že předmětem veřejné diskuse má být každé zásadní téma, nicméně máme dvě otázky na vás na všechny.

První otázka je, proč tento návrh padá v době, kdy osoba, jejíhož projevu se tento bod má týkat, není přítomna ve sněmovně. Je to snad nějaká tradice, která je v případě této osoby?

Za druhé bych se chtěl zeptat předkladatelů, proč stejně citlivě nevyhodnotili vystoupení jiných významných ústavních činitelů. Abych byl korektní, proč například předmětem diskuse na váš návrh není jiný zásadní projev a tím je podpis protokolu pana předsedy vlády Zemana, který byl podepsán, pokud si vzpomínám, v době poměrně nedávné a jehož charakter je přinejmenším tak závažný a bude znamenat pro Českou republiku přinejmenším takové důsledky jako projev předsedy Poslanecké sněmovny. Mám pocit, že tady není měřeno stejným metrem a že je snaha významné kroky jedněch představitelů zakrýt, podle mého názoru, ve skutečnosti méně závažnými projevy jiných ústavních činitelů. To já považuji za politicky nekorektní.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan předseda Karel Kühnl, potom pan místopředseda Ivan Langer.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP