(11.40 hodin)
(pokračuje Klaus)

Prosím, umožněte paní místopředsedkyni uvést návrh zákona.

(V sále je velký hluk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, předstupuji před vás s poslaneckým návrhem zákona o poskytnutí záruk České republiky za úvěry na rekonstrukci dětské části Fakultní nemocnice v Motole. Předkladatelé tohoto návrhu jsou vedeni snahou zabránit tomu, aby pro havarijní stav, který nastal v části dětské části Fakultní nemocnice v Motole, muselo dojít k uzavření velice cenného pracoviště. Z důvodu výše nákladů je velice obtížné financovat rekonstrukci státním rozpočtem.

Na úvod mého vystoupení mi dovolte určitý historický exkurs a úvod do situace, která v dětské části Fakultní nemocnice v Motole v tuto chvíli je.

O stavbě městské nemocnice v Motole bylo rozhodnuto v roce 1954 v souvislosti se záměrem přemostění nuselského údolí a s plánovanou demolicí v areálu Karlov. Základní kámen nové motolské nemocnice byl položen 23. dubna 1964 a prvá část dětské nemocnice byla otevřena 9. listopadu 1970. 1. ledna 1971 byla spojena motolská nemocnice pro dospělé s dětskou Fakultní nemocnicí v Motole.

Dětská část Fakultní nemocnice v Motole, do doby zprovoznění "modrého pavilonu" technicky mladší než část pro dospělé, poskytla prostor pro pokračování činnosti obou dětských klinik přestěhovaných z areálu na Karlově. Nově byly konstituovány Klinika dětské neurologie, Dětská psychiatrická klinika a dále Dětská stomatologická klinika; anesteziologicko-resuscitační oddělení, na jehož deseti lůžkách začali lékaři získávat první zkušenosti s resuscitační péčí o děti od novorozenců až k adolescentům, se v roce 1973 stalo součástí Anesteziologicko-resuscitační kliniky ILF - která byla ve Fakultní nemocnici Motol plně konstituována sloučením s oddělením pro dospělé v roce 1979. V polovině roku 1978 se z budovy tzv. Nalezince, která přešla do správy nynější Všeobecné fakultní nemocnice, přestěhovala Klinika dětské chirurgie a dětská ORL klinika. V témže roce zahájilo provoz

oddělení dětské neurochirurgie a bylo zřízeno samostatné oddělení dětské onkologie, které v roce 1983 získalo statut kliniky, jejímž přednostou je dodnes profesor Koutecký. Krátce před přestěhováním dětské chirurgie přešlo do dětské části "Motola" i centrální rentgenologické oddělení - nyní součást Kliniky zobrazovacích metod. Dětská oční klinika začala pracovat v roce 1979. Biochemické, hematologické a mikrobiologické oddělení, sloužící jak dětské, tak dospělé části, celek doplňovaly.

Tato jedinečná symbióza interních i operačních oborů dala ve své době základ odbornému renomé klinických pracovišť Fakulty dětského lékařství. Spektrum činností bylo doplněno nově založeným specializovaným pracovištěm pediatrické kardiologie a kardiochirurgie, známým Dětským kardiocentrem, které vzniklo na bázi oddělení kardiopulmonální diagnostiky přechodem některých lékařů z II. dětské kliniky a Kliniky dětské chirurgie. Novinkou dětského monobloku bylo centrální příjmové a expektační oddělení s vyšetřovnami všech oborů - 1979 - a centrální operační sály s oddělením centrální sterilizace, původně organizačně začleněné do Anesteziologicko-resuscitační kliniky. Ambulantní péči začala sloužit dětská poliklinika, v průběhu let střídavě více či méně provázaná s oborovými klinikami. Jako poslední se z budovy Na Moráni přestěhovala dětská část ortopedické kliniky, nyní součást Ortopedické kliniky dětí a dospělých Univerzity Karlovy, II. lékařské fakulty.

Nelze v krátkém časovém úseku popsat veškeré aktivity dětské části Fakultní nemocnice Motol. Pro ilustraci tedy jen několik příkladů.

Dětské kardiocentrum, jediné svého druhu v celé České republice, vyšetří ročně tisíce dětských pacientů, je zde provedeno více než 400 operací srdce ročně, a to při úmrtnosti 1 % v roce 2000, což představuje absolutní světovou špičku. O naše odborníky projevují zájem zahraniční pracoviště, a to nikoliv pracoviště v rozvojových zemích.

Na Klinice dětské chirurgie operují novorozence s velmi nízkou porodní hmotností, již od 550 g do 1500 g porodní hmotnosti, a pečují o novorozence v pooperačním období na vlastní jednotce intenzivní péče, kde se podařilo za posledních deset let snížit úmrtnost z 23 % na 1 %. Toto pracoviště se jako jediné věnuje chirurgii jater v dětském věku. Velkou část operativy zaujímá chirurgická léčba nádorů v bezprostřední spolupráci s Klinikou dětské onkologie. Jsou zde operovány vrozené vady trávicího i močového ústrojí u dětí od nejútlejšího věku. Samozřejmě se věnují též dětským úrazům, pracoviště má statut dětského traumacentra.

Dětská část ortopedické kliniky pomáhá dětem s vrozenými vadami pohybového ústrojí a ošetřuje samozřejmě zlomeniny. Operují zde též vážné poruchy páteře u dětí - skoliosy.

Dětská ORL klinika je celostátním centrem kochleárních implantací u dětí. Vedle toho se klinika věnuje oboru ušního, nosního a krčního lékařství v celé šíři.

Oční klinika zachraňuje zrak novorozenců s nízkou porodní váhou a řeší operativně celou škálu očních chorob u dětí.

Na I. dětské klinice se věnují zejména dětem před a po transplantaci ledviny, jako jediné pracoviště v České republice rozvinuli techniku peritoneální dialýzy u dětí v domácím prostředí, vedle hemodialýzy využívají i další eliminační metody, plazmaferézy. Připravují dětské pacienty k plánovaným transplantacím jater v Hamburku, věnují se celé problematice chorob trávicího ústrojí, výživy, včetně nitrožilní výživy u pacientů i v domácím prostředí. Pečují též o děti s přetrvávající poruchou vědomí po závažných poraněních hlavy, které přebírají z dětského resuscitačního oddělení kliniky anesteziologie a resuscitace.

Druhá dětská klinika je obecně známá svým oddělením hematologie - ročně přijímá cca 20 dětí s nově diagnostikovanou leukémií, přes 80 % z nich se daří trvale vyléčit. V roce 1976 to nebylo ani 40 %. Samozřejmě, že tak náročná léčba vyžaduje náležité podmínky, včetně modernějšího uspořádání oddělení. Transplantační jednotka kostní dřeně dokázala i v nepříznivých podmínkách provést za jedenáct let svého trvání přes 150 nepříbuzenských transplantací dřeně od dárců, a to srovnatelně úspěšných se západními zeměmi.

Propojení s dospělou částí představuje diabetologie, připravují se transplantace beta buněk pankreatu s interní klinikou. Další známou problematiku II. dětské kliniky představuje cystická fibróza, vrozené dědičné onemocnění postihující současně dýchací i trávicí systém. U sedmi bývalých pacientů, nyní již dospělých, transplantoval profesor Pafko plíce. Vědě a výzkumu věnuje klinika značnou pozornost, velmi úspěšně, a to i v mezinárodním měřítku.

Dětská neurochirurgie, v době svého vzniku jediné samostatné pracoviště v České republice věnující se speciálně dětem, pomáhá malým pacientům s vrozenými vývojovými vadami, koriguje tvarové anomálie lebky, ve spolupráci s Klinikou dětské neurologie se věnuje dětským pacientům s epilepsií.

V letech 1988 - 2000 bylo ve Fakultní nemocnici Motol v průměru vykázáno 25,5 tis. hospitalizací dětí od 0 do 18 let, z toho polovina byla ve věku 0 - 6 let a polovinu tvořily děti ve skupině 6 - 18 let. Z mladších dětí bylo 20 % ošetřováno na jednotkách intenzivní péče, ve "starší polovině" to bylo o tři méně, tedy 17 %.

O širokém spektru diagnóz pacientů svědčí další statistika z roku 2000, kdy na obou dětských klinikách bylo hospitalizováno 18 % celkového počtu pacientů, po 10 % tvořili novorozenci a pacienti ušní, nosní a krční kliniky, 9 % dětí bylo léčeno na onkologii, 6,5 % na kardiochirurgii, 6 % na ortopedii, 4 % na dětské neurologii a o něco méně na oddělení pro léčbu chorob krve; neurochirurgie a stomatologie se podílely 3 %.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP