(13.00 hodin)

Předseda PSP Václav Klaus: Paní místopředsedkyně se hlásí ještě do rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, vzhledem k tomu, že se bude hlasovat před ukončením rozpravy, dovolte mi ještě vystoupení, ve kterém bych chtěla říci pár poznámek k průběhu rozpravy i k předloženým návrhům.

Nechci se vyjadřovat k tomu, co říkali jednotliví poslanci jmenovitě, snad pouze k panu poslanci Kalouskovi, který mě jako jednu z předkladatelek tohoto návrhu zákona, byť samozřejmě ne jmenovitě, obvinil téměř ze všeho, snad s výjimkou toho, že žeru malé děti, protože zde padaly výrazy jako snaha o ekonomický kolaps demokratického zřízení, vydírání, politické tlaky apod. Já si myslím, pane kolego, že to byla opravdu příliš silná slova.

Ale jestli dovolíte, zcela věcně. Bylo zde řečeno, že v době, kdy byla nemocnice založena, nebylo všechno špatné vzhledem k tomu, že nemocnice byla založena správně. Já jsem přesvědčena o tom, že i o tom by se dalo svým způsobem pochybovat, protože kdyby tato nemocnice byla postavena opravdu kvalitně, nebyli bychom dnes v takové situaci, v jaké dnes jsme.

Otázka, zda je dobré rekonstruovat najednou, anebo po částech, a že nevyplývá z předkladatelské zprávy naléhavost této rekonstrukce, se myslím dá zdůvodnit také. Každý, kdo by se přišel podívat do dětské části Fakultní nemocnice Motol, poznal by již téměř na první pohled, že naléhavost vyplývá. A já jsem osobně předpokládala to, že bude-li tento návrh propuštěn do druhého čtení a projedná ho tento zdravotní a sociální výbor, bude mít samozřejmě veškeré podrobné podklady k celé této záležitosti, které se ovšem velmi obtížně předkládají na plenární schůzi Poslanecké sněmovny. Takže dáte-li možnost tomuto návrhu, aby byl projednán ve výborech, samozřejmě že bude vše o tom doloženo.

Zcela na závěr bych chtěla říci. Padly tady návrhy, že pakliže tato záležitost je takto naléhavá, že při příštím projednávání státního rozpočtu, tj. rozpočtu na rok 2003, je již možné započít s touto investicí. Já bych chtěla upozornit na to, že pakliže by se mělo započít s touto investicí v roce 2003 a ještě by nikde nebylo dopředu jasně řečeno, že se tak opravdu stane, mohlo by být již opravdu pozdě. Pakliže by se měla tato rekonstrukce fázovat, prodloužilo by to nejen její dobu, její náklady, ale především by to prodloužilo tlak jak na odborné týmy, tak na dětské pacienty.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, v zájmu tohoto návrhu samozřejmě souhlasím s tím, aby se přerušilo jeho projednávání. Myslím si, že návrh, který přednesl pan poslanec Filip, je plně obsažen i v návrzích dalších, protože se samozřejmě vztahují k pozdější době, než je projednání vládního návrhu státního rozpočtu ve druhém čtení. Chci tím říci, že oba návrhy, které zde padly, jak pana poslance Davida, tak pana poslance Cabrnocha, nejsou problém a předkladatelé je vítají.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Paní místopředsedkyně, vy jste navrhla proceduru hlasování. Já souhlasím též, abychom nezačali návrhem pana poslance Filipa, protože ten je kratší a další odsunutí je delší. Zvítězí-li delší odsunutí, to bych musel dát potom orientační hlasování o třech délkách. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedo, dovolím si předložit jiný výklad jednacího řádu. Já jsem předložil návrh o přerušení jednání před ukončením rozpravy.

 

Předseda PSP Václav Klaus: To se také stalo. Rozprava nebyla mnou výslovně a vědomě ukončena.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Já myslím, že v tuto chvíli je možné hlasovat můj návrh, protože odročení do určité lhůty by se muselo specifikovat, kdo předloží tu nebo onu koncepci apod. V tomto ohledu si myslím, že ono odročení, případné rozhodnutí 18. nebo 19. ledna o dalším osudu je možné, ale až po hlasování o mém návrhu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Trváte na svém návrhu. Já myslím, že to je naprosto v pořádku. Vy říkáte odročení do projednání státního rozpočtu, což ovšem neznamená, jestli to bude minutu po projednání státního rozpočtu, nebo 16 let po projednání státního rozpočtu. Já myslím, že to je racionální návrh a další návrhy určí, dokdy to bude, pane poslanče.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedo, já si dovolím ještě jednou zopakovat. Já jsem nenavrhl odročení, já jsem navrhl přerušení bodu bez ukončení rozpravy s tím, že jsem specifikoval, že v bodu budeme moci pokračovat po třetím čtení.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dobře. Dám hlasovat. Ale tím vůbec není řečeno, že nezvítězí další návrhy. Mohou projít všechny návrhy, může být zamítnuto.

 

Hlasujeme nejdříve o návrhu pana poslance Filipa, kdo je pro, přerušit projednávání před skončením rozpravy do schválení státního rozpočtu na rok 2002.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 296 z přítomných 172 poslanců 33 pro, 87 proti. Návrh nebyl schválen.

 

Nyní je návrh pana poslance Davida, který chce přerušit toto projednávání do předložení - a teď nemám přesné znění. Prosím pana zpravodaje.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Pan poslanec David navrhl přerušit projednávání a odročit do předložení technicko-ekonomické studie.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Slyšeli jsme všichni tuto formulaci. Dobře.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 297 z přítomných 172 poslanců 115 pro, 30 proti. Návrh byl přijat.

 

Nyní můžeme položit ještě další podmínku, kterou formuluje pan poslanec Cabrnoch.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Ano. Další podmínkou je odročit do předložení koncepce rozvoje dětské lůžkové zdravotní péče v Praze a České republice.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Já myslím, že to je koncepční úvaha o našem zdravotnictví. Já myslím, že všichni rozumíme, o čem hlasujeme.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 298 z přítomných 172 poslanců 129 pro, 11 proti. Návrh byl přijat.

 

Tímto jsme přerušili bod 86. Přestávka na oběd. Teď je 13.07 hodin. Doporučuji začít ve 14.15 hodin, protože máme v organizačním výboru schvalování záměrů zahraničních cest na příští rok a to je delší téma.

 

(Jednání přerušeno ve 13.07 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP