(14.30 hodin)
(pokračuje Rusnok)

Myslím, že v tuto chvíli nelze další detaily zde sdělovat, protože probíhá ta věc dnes a v nejbližších hodinách, technicky v nejbližších dnech a nic víc k tomu nemohu sdělit. Ta smlouva v těchto částech není veřejným dokumentem a nelze v tuto chvíli tu operaci nějakým způsobem ohrožovat. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Znova pan poslanec Pilip.

 

Poslanec Ivan Pilip: Já, pane předsedající, kolegyně a kolegové, nediskutuji teď o tom, jestli může jít ta částka v případě zaplacení do státního rozpočtu na příští rok. Já o tom mám vážné pochyby, ale to je diskuse na jinou dobu a tu já tady nevedu.

Vznesl jsem na rozpočtovém výboru, kde pan ministr financí bohužel nebyl přítomen, dotaz, jestli jsou pravdivé informace z tisku, že smlouva s ruskou stranou je postavena tak, že musí být zaplaceno do půl roku mechanismem, který tady popsal pan ministr. Není tedy podstatné, do kterého roku bude potom ta částka převedena v rámci státního rozpočtu, ale na určitý účet v rámci České republiky. Zda je tedy pravda informace, která říkala, že musí být zaplaceno do půl roku. Na tuto otázku před rozpočtovým výborem byla odpověď vysokého úředníka Ministerstva financí, že ano, že takto je postavena smlouva. Na můj dotaz, kdy tento den nastává, bylo odpovězeno 19. prosince. 19. prosince je zítra.

Já tedy na základě odpovědi pana ministra bych trval na hlasování o svém procedurálním návrhu, protože jsem přesvědčen, že částka by na nějaký účet měla přijít zítra, a jinak i v duchu té utajované smlouvy smlouva přestává být platnou, a bylo by proto velmi sporné, zda můžeme tuto vysokou částku zahrnovat do příjmů státního rozpočtu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Považuji to sice za pokus zase nějakým způsobem zamíchat kartami, jak se to panu poslanci Pilipovi podařilo už jednou, nicméně není žádný důvod, abych o tomto procedurálním návrhu nedal hlasovat. Čili pokus o to, přesunout závěrečné hlasování ve třetím čtení na čtvrtek 9 hodin ráno.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 392 z přítomných 187 pro 33, 126 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Kdo se další hlásí do rozpravy ke třetímu čtení? Pan poslanec Sobotka už zase jde dříve, než ho vyvolám.

(Poslanec Pilip se hlásí o slovo.)

Já jsem rozuměl, že to bylo totéž, ale dobře, jestli chceme, dám znovu hlasovat o druhé alternativě.

 

Pan poslanec Pilip má druhý návrh, abychom o tom zítra hlasovali v 18.15.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 393 z přítomných 188 poslanců 35 pro, 133 proti. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní bych prosil pana poslance Sobotku, ale prosím, aby příště počkal, až dostane slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane předsedo, dámy a pánové, mám rovněž legislativně technický návrh. Týká se položky 315 usnesení rozpočtového výboru a jde o to, že se název programu kapitola Ministerstva kultury program 334 010 - reprodukce investičního majetku v působnosti Ministerstva kultury nahrazuje zněním kapitola VPS, program 398 810 - dotace poskytované obcím. Je to obdobný návrh, jako byl návrh kolegy Vymětala. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Souhlasí pan poslanec Tlustý, že se jedná opět o čistý legislativně technický návrh, o kterém není třeba hlasovat?

Prosím, pan poslanec Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych upřesnit v tisku k tomuto bodu položku 43 varianta B, kde úplně v posledním řádku "Obecně prospěšné organizace zvýšit o…" a je tam 7,5 mil. korun, a má tam být číslovka 5,5 mil. korun. Legislativně technická úprava.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan zpravodaj kývá hlavou, takže i toto beru.

Pan poslanec Pícl.

 

Poslanec Václav Pícl: Vážený pane předsedo, milé kolegyně, kolegové. Mám také legislativně technickou úpravu. V částce, která se týká usnesení rozpočtového výboru v položce 218, došlo zřejmě při přepisu k chybě. Je tam napsáno "ZŠ Rakovník", správné znění je "1. ZŠ Rakovník". Je to tedy upřesnění. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Je možné i toto akceptovat?

Pane poslanče Zahradile, tady nemůžete stát na řečništi, omlouvám se.

Prosím, pan poslanec Gongol.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedo, mám také legislativně technickou úpravu, a to v bodě 75 u poslaneckých návrhů místo "VPS program 398 810" zařadit program "Ministerstvo zemědělství, program 329 040 - výstavba a technická obnova kanalizací". Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: I to je legislativně technické. Je zde ještě někdo, kdo se hlásí s podobnou připomínkou? Ne-li, tak poprosím pana zpravodaje o návrh typu hlasování.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, upřesnil bych napřed důvody pro takové množství legislativně technických úprav, jako dnes zazněly. V tisku, který byl sněmovně rozdán, byly výslovně uvedeny požadavky, aby poslanci jednotlivé návrhy takto upřesnili. Čili to, co teď tady proběhlo, bylo upřesnění v rámci výzvy obsažené v písemném podkladu a jenom dodám: pokud by některý z poslanců takové upřesnění nepředložil, automaticky se rozumí, že správné zařazení do programu by bylo učiněno Ministerstvem financí.

Nyní k proceduře. Navrhuji, aby o všech legislativně technických úpravách, které byly navrženy v rámci druhého čtení i dnes v rámci třetího čtení, bylo hlasováno v jednom hlasování, individuálně pouze na vyžádání ze sněmovny.

Další. Jako základní princip při našich hlasováních doporučuji stejně jako při předchozích rozpočtech, aby bylo akceptováno, že jednotlivé pozměňovací návrhy mohou k položkám přidávat a ubírat. Jinými slovy, aby bylo akceptován jakýsi aditivní přístup, který umožní snadněji hlasovat o všech návrzích a nebude vnášet do hlasování složité vazby, které by jinak bylo třeba realizovat. Čili žádám sněmovnu o výslovný souhlas s aplikací tohoto aditivního přístupu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Řekl bych, že to je jedna věc, která není pouze procedurou, ale koncepční úvahou sněmovny. Byl bych velmi rád, abychom si ji explicitně a výslovně odhlasovali. Prosím pana zpravodaje, aby ještě jednou každému jasně naformuloval, co říká, a já zacinkám - (zvoní) - protože bych si přál, aby každý hlasoval vědomě o této věci, kterou teď odhlasujeme.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Navrhujeme, aby Poslanecká sněmovna vyjádřila souhlas s tím, že je možno hlasovat o všech pozměňovacích návrzích, které navrhují, aby bylo v jednotlivé položce přidáno či ubráno nějaké množství peněz, s tím, že žádné z těch hlasování nevylučuje jiné, a výsledná schválená částka je dána výsledkem všech hlasování o dílčích změnách, tak jak jsou v písemných podkladech obsaženy. Stručně jsem to nazval souhlas s aditivním přístupem k jednotlivým pozměňovacím návrhům.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP