(14.50 hodin)

Poslanec Petr Šulák: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené dámy a páni poslanci, dovolte mi, abych zde požádal o vypuštění bodu 105 z pořadu této schůze Poslanecké sněmovny. Jedná se o vládní návrh, kterým se předkládají Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu protokoly k Úmluvě k dálkovém znečišťování ovzduší přesahujícím hranice státu z roku 1979, jmenovitě Protokol o těžkých kovech a Protokol o persistentních organických polutantech, sněmovní tisk 964, druhé čtení. Důvodem je přerušení projednávání tohoto sněmovního tisku v zahraničním výboru dne 12. září 2001, kdy zahraniční výbor požádal předkladatele, tj. Ministerstvo životního prostředí, o doplnění tisku. Lze předpokládat, že tento bod bude možné projednat na březnovém zasedání Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Paní poslankyně Emmerová.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Vážený pane předsedo, vážení přítomní, chtěla bych požádat, aby sněmovní tisky 792, 793, 794 a 1201, což jsou jednací body 49, 59, 51 a 96, byly přesunuty po ukončení bloku druhých čtení. Jako důvod uvádím onemocnění kolegy Škromacha, který je buď zpravodajem, nebo předkladatelem těchto tisků. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan poslanec Ekert.

 

Poslanec Milan Ekert: Děkuji za udělené slovo. Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pod body 100 a 101 této schůze Poslanecké sněmovny jsou do druhého čtení zařazeny sněmovní tisky 983 - smlouva o sociálním zabezpečení s Kanadou, a 1028 - smlouva o sociálním zabezpečení se Spolkovou republikou Německo. Navrhuji, aby jako body 102 a 103 byly dodatečně zařazeny také sněmovní tisky 1152 - smlouva o sociálním zabezpečení s Ukrajinou, a 1153 - smlouva o sociálním zabezpečení s Itálií.

Obě uvedené mezinárodní smlouvy nejsou méně významné než smlouva s Německem nebo Kanadou. Smlouva s Itálií nejen umožní řešit oprávněné nároky občanů ze sociálního zabezpečení, ale začlení český systém do koordinační soustavy sociálních systémů západoevropských států. Tím napomůže českým institucím s předstihem spolupracovat s italskými institucemi a aplikovat pravidla a postupy Evropské unie. Smlouva s Ukrajinou je zase netrpělivě očekávána veřejností především proto, že řeší otázku zabezpečení tzv. volyňských Čechů a odstraňuje negativní dopady současného bezesmluvního vztahu mezi oběma státy.

Jak smlouvu s Itálií, tak smlouvu s Ukrajinou projednal dne 16. ledna tohoto roku zahraniční výbor a doporučuje jejich schválení. Pokud však nebudou zařazeny do druhého čtení na jednání této schůze, jejich vstup v platnost se odloží o řadu měsíců. Navrhuji proto jejich dodatečné zařazení do programu schůze sněmovny jako body 102 a 103 tak, aby mohly být projednány ve druhém čtení v rámci celé skupiny mezinárodních smluv o sociálním zabezpečení. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan poslanec Vojtěch Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, vážená vládo, paní a pánové, dovolte mi, abych navrhl několik změn v našem programu. Vzhledem k tomu, že nedošlo na organizačním výboru k dohodě o některých daňových zákonech, navrhuji vyřadit bod 53, tj. tisk 1068. Odůvodnění je jednoduché. Nedovedu si představit, že budeme se zpětnou účinností, tedy retroaktivně, přijímat daňový zákon. Vláda neměla ani tolik ochoty, aby tento návrh přepracovala tak, aby reálně předložila zákon, který bude odpovídat minimálním požadavkům na parlamentní tisk.

Zároveň bych chtěl požádat sněmovnu o vyřazení bodu 19 a 137, to je tisk kolegů Janečka, Holáně a Karase na vydání zákona o odškodnění osob odvlečených do SSSR. Myslím, že je potřeba splnit úkol, který byl, a najít konkrétní doklady v jednotlivých archivech, abychom neodškodňovali osoby, které byly stíhány podle velkých dekretů.

Zároveň bych chtěl požádat sněmovnu, aby byl vyřazen z této schůze bod 47 a 165, tj. návrh Senátu na zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečností, s tím, že bych byl rád, aby tento tisk projednal výbor petiční. Pokud nebude vyřazen, navrhnu to při podrobné rozpravě, aby se tím petiční výbor zabýval z rozhodnutí sněmovny.

K vyřazování by to stačilo.

Navrhuji na zařazení další bod, který jsem neúspěšně navrhoval na organizačním výboru, a to je volba člena dozorčí rady České konsolidační agentury. Je zvoleno osm členů dozorčí rady, jeden člen chybí. Myslím si, že je tento bod možné zařadit za bod 173.

O jednotlivých návrzích, protože spolu nijak nesouvisí, navrhuji hlasovat odděleně.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Paní poslankyně Páralová.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji. Vážený pane předsedo, dámy a pánové, můj návrh na změnu programu se týká bodu 21, tisk 946, jehož jsem zpravodajem. Jedná se o druhé čtení poslaneckého návrhu na vydání zákona o přechodném financování některých sociálně zdravotních dávek horníků. Výbor pro sociální politiku a zdravotnictví přerušil projednávání tohoto tisku do únorové schůze výboru z důvodu, že si chce vyžádat ještě další informace. Návrh byl zařazen na plénum zřejmě nedopatřením. Proto dávám návrh na jeho vyřazení z programu. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan poslanec Kühnl. Pan poslanec není přítomen. Paní poslankyně Kupčová.

 

Poslankyně Jitka Kupčová: Pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji po dohodě s místopředsedou vlády dr. Pavlem Rychetským vyřazení bodu 112 z návrhu programu této schůze. Jedná se o vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu návrh na ratifikaci Římského statutu Mezinárodního trestního soudu, sněmovní tisk 1112. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan poslanec Hofman.

 

Poslanec Jiří Hofman: Dobrý den. Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovoluji si reagovat na návrh paní kolegyně Páralové, zpravodajky sněmovního tisku 946 týkajícího se přechodného financování obligatorních zdravotních dávek některých horníků. Jedná se o to, že tento problém výbor pro sociální politiku a zdravotnictví řešil už dvakrát. Dvakrát přerušil svou schůzi a veškeré podklady, které byly nutné k této materii, byly dodány. Dokonce paní poslankyně Páralová jako zpravodajka předložila komplexní pozměňovací návrh k tomuto zákonu písemně výboru pro sociální politiku, který mnou jako předkladatelem byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP