(18.00 hodin)
(pokračuje Koháček)

Chtěl bych zdůraznit, že předtím, než bylo přijato usnesení č. 196 výboru pro obranu a bezpečnost, předcházelo tomu poměrně rozsáhlé jednání pracovní skupiny, kterou si tento výbor k tomuto problému vytvořil. Tato skupina bylo složena z poslanců Ondruše, Havlíčka, Höniga a mne. Dohodli jsme se na návrzích, které jsou obsahem tohoto usnesení. Návrhů je přes 50. Rád bych zde zdůraznil, že jsme se dohodli jednomyslně. Došlo opravdu k velké shodě. Bylo to ovšem ovlivněno také tím, že všichni nezávisle na sobě jsme problémy, které se nám zdály být otevřené, konzultovali s různými odborníky. Zajímavé na této věci bylo to, že naše konzultace, i když jsme konzultovali s různými odborníky, se nakonec sešly v průsečíku, který vedl k jednomyslnosti.

Zbývající návrhy, které jsou předmětem těch 72 pozměňovacích návrhů, jsou návrhy, které nám předložila naše legislativa a které jen legislativně zpřesňují text tak, aby byly odstraněny i drobné nedostatky původního vládního návrhu. I s těmito návrhy se výbor ztotožnil.

Já vám všem doporučuji, abychom ve znění výboru pro obranu a bezpečnost přijali usnesení, kterým ve finále příští nebo přespříští týden tento návrh zákona schválíme.

Než skončím svá slova, chtěl bych upozornit, že se hlásím do podrobné rozpravy, kde bych chtěl přednést procedurální návrh, abychom tento tisk projednávali ve znění usnesení výboru pro obranu a bezpečnost, což nám potom i následně může výrazně zjednodušit další práci s touto předlohou. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Návrh iniciativně projednal výbor pro evropskou integraci. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1071/1. Táži se pana kolegy Miroslava Máčeho, zda i on hodlá vystoupit jako zpravodaj tohoto výboru. Není tomu tak.

Otevírám obecnou rozpravu a táži se, kdo se do ní hlásí. Pokud se do obecné rozpravy nikdo nehlásí, obecnou rozpravu končím. Žádné návrhy nezazněly.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které mám přihlášené písemně dva poslance. Jako první se přednostně hlásí zpravodaj pan poslanec Koháček. Pak se připraví pan poslanec Josef Houzák a pan poslanec Václav Hanuš.

 

Poslanec Petr Koháček: Děkuji, pane předsedající. Já bych v tomto okamžiku přednesl procedurální návrh, který jsem již avizoval ve své zpravodajské zprávě. Tento návrh zní, abychom projednávali tisk 1071 ve znění usnesení výboru pro obranu a bezpečnost. Jak se rozhlížím po sněmovně, myslím si, že proti tomu nebudou výhrady, takže se domnívám, že není nutné nějak zvláště svolávat momentálně nepřítomné kolegy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Jedná se o tisk 1071/2, to znamená usnesení výboru pro obranu a bezpečnost. Je to procedurální návrh před podrobnou rozpravou. Já se pokusím zabezpečit potřebný počet poslanců ve sněmovně.

Všechny vás odhlašuji a žádám vás o novou registraci. Žádám všechny příchozí, aby se zaregistrovali svými identifikačními kartami.

 

Budeme hlasovat o procedurálním návrhu pana poslance Koháčka, abychom ve druhém čtení jednali a pozměňovací návrhy předkládali k tisku 1071/2, což je usnesení výboru pro obranu a bezpečnost č. 196 ze dne 16. ledna 2002.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 51 ze 101 přítomných 99 pro, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Chtěl bych upozornit všechny přihlášené do podrobné rozpravy, že jejich pozměňovací návrhy se mají týkat tisku 1071/2.

Jako první je písemně přihlášen pan poslanec Josef Houzák, připraví se pan poslanec Václav Hanuš.

 

Poslanec Josef Houzák: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, přes výraznou podporu pozměňovacího návrhu, tak jak zde byl prezentován, probíhá samozřejmě diskuse k předloženému návrhu zákona, která mě vede k přednesení pozměňovacího návrhu k pozměňovacímu návrhu výboru pro obranu a bezpečnost, který se dotýká věci stanovení roku 1870 jako hranice určující charakter historické zbraně. Pozměňovací návrh se týká přílohy zákona, části první, kde se hovoří o druzích zbraní, pod bodem 26, a to následovně: změnit rok 1870 na rok 1890 jako hranici pro určení historické zbraně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan poslanec Hanuš, připraví se pan poslanec Grüner.

 

Poslanec Václav Hanuš: Děkuji. Vážená paní předsedající, pane ministře, dámy a pánové, dovolím si přednést tři pozměňovací návrhy.

1. V § 29 odst. 6 poslední větu ukončit slovem "použití". Vypouštějí se slova "a v uzavřeném obalu". Odůvodnění: Toto se mi zdá být nadbytečné ustanovení.

2. § 30 odst. 1 - vypustit písm. e). Odůvodnění: Podle mého názoru se jedná o diskriminaci osob podnikajících v oboru zbraní a střeliva.

3. § 64 odst. 3 - Pokud se nepodaří uskutečnit prodej zbraně kategorie A, B nebo C nebo střeliva do těchto zbraní podle odst. 2 nejpozději do jednoho roku od opakované písemné výzvy příslušného útvaru policie, bude zničena. Navrhuji číslovku 1 změnit na číslovku 2, čímž se prodlouží lhůta na dva roky. Odůvodnění: Může k prodlení dojít díky vleklým dědickým sporům a podobným záležitostem a z toho důvodu by mohly být zničeny i cenné zbraně historické hodnoty atd.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan poslanec Grüner.

 

Poslanec Václav Grüner: Vážená paní předsedající, dovoluji si podat tři pozměňovací návrhy, nebo jeden pozměňovací návrh ke třem paragrafům.

§ 17 odst. 2 písm. d) zní: "jde-li o žádost o vydání zbrojního průkazu skupiny C, též ověřenou kopii platného loveckého lístku, ověřování může provést i příslušný útvar policie při předložení žádosti, a doklad o pojištění své odpovědnosti za škodu způsobenou v souvislosti s držením a nošením zbraně a střeliva".

§ 24 odst. 6 zní: "Příslušný útvar policie žádost o vydání nového zbrojního průkazu zamítne, nebudou-li splněny podmínky zdravotní způsobilosti, bezúhonnosti nebo spolehlivosti stanovené pro vydání zbrojního průkazu, nebo v případě zbrojního průkazu skupiny C žadatel o vydání zbrojního průkazu nebude držitelem platného loveckého lístku, nebo nepředloží doklad o pojištění (§ 17 odst. 2 písm. d)."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP