(19.10 hodin)
(pokračuje P. Němec)

To místo je formulováno obecněji, nemusí to být jenom úřadovna policie, může to být i úřadovna městské policie, může to být podle místních podmínek například i matrika, kde je možné totožnost cestujícího zjistit.

Myslím si, že hospodářský výbor, a ve shodě s předkladateli, byl veden k tomu, aby totožnost cestujícího, kterému vzniká zákonná povinnost, kterou snad nikdo nezpochybňuje, uhradit sankci, tak aby tato zákonná povinnost byla skutečně vymáhatelná a aby se nestávaly ty případy, které se čas od času stávají, že dojde k záměně totožnosti cestujícího, že některý cestující se vydává za jinou osobu, a poté jsou spory o tom, kdo vlastně prostředkem hromadné dopravy cestoval a kdo by měl být zavázán k úhradě sankce.

Proto si myslím, že je správné tento pozměňovací návrh podpořit, tak aby byly vytvořeny maximální podmínky pro to, aby byla zjištěna totožnost cestujícího na místě samém. A tím potom i odpadne podle mého názoru potřeba privilegovaného přístupu k dodatečnému ověřování totožnosti, resp. k dodatečnému zjišťování některých údajů o totožnosti cestujícího, které by nemohly být zjištěny na místě samém.

Myslím si, pokud pan ministr, a já to volně interpretuji, protože mi to bylo pouze tlumočeno, se obává jaksi omezování osobní svobody cestujících, tak bych si v této části dovolil polemizovat v tom smyslu, že skutečně jde pouze o nutné zákonné opatření, které směřuje bezprostředně k tomu, aby povinnost, která je uložena již jednou zákonem, a znovu opakuji, nikdo ji nezpochybňuje, mohla být vymožena.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Má ještě někdo zájem vystoupit v rámci podrobné rozpravy? (Nikdo.) Pokud ne, podrobnou rozpravu končím a tím končím i druhé čtení tohoto návrhu zákona.

Vážení kolegyně a kolegové, je 19.12 hodin, a proto končím dnešní jednání.

Upozorňuji, že zítra bychom měli začít naše jednání bodem 38, 39 a 40. Nicméně zítra v 9.00 hodin uplynou také lhůty pro body 19 a 34, které budeme muset zařadit na program našeho jednání.

Končím dnešní jednání a přeji příjemný zbytek dnešního večera.

 

(Jednání skončilo v 19.12 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP