(12.10 hodin)
(pokračuje Buzková)

V tuto chvíli zahajuji hlasování pořadové číslo 83 a ptám se, kdo je pro vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 83 tento návrh nebyl přijat, když se z přítomných 163 pro vyslovilo 68 a 80 bylo proti.

 

Můžeme tedy přikročit k rozpravě podrobné, do které je jako první přihlášen pan poslanec Marek Benda. Připraví se pan poslanec Bílý, dále je přihlášen pan poslanec Václav Exner.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, dámy a pánové, chtěl bych přednést některé návrhy, které by měly zareagovat na věci, které zde zmínil částečně pan ministr vnitra, a na další problémy, které jsme v průběhu projednávání ještě zjistili.

První návrh, který bych chtěl vznést, se týká čl. 1 bodu 1 § 7, kde doposud není zcela zřetelné, že zveřejnění evidenčních podkladů Ministerstva vnitra a Ministerstva obrany se má týkat spolupracovníků Státní bezpečnosti, nikoliv všech osob, na které Státní bezpečnost vedla své spisy, ať už to byly osoby sledované, nebo jiné. Proto navrhuji nové znění § 7 odst. 1 takto:

Ministerstvo vnitra a Ministerstvo obrany vydají tiskem a na elektronických médiích evidenční záznamy ze zachovaných zrekonstruovaných protokolů, svazků a dalších evidenčních pomůcek bezpečnostních složek, z jejich informačních systémů, dokumentů v rozsahu objektových svazků a svazků osob evidovaných jako spolupracovníci Státní bezpečnosti nebo spolupracovníci Hlavní správy vojenské kontrarozvědky Sboru národní bezpečnosti, třetí správa, s údaji o datu zavedení svazku, jeho pohybu a archivování, druhu svazku a jeho změně, osobách, nejde-li o cizince, či o objektech, k nimž jsou svazky evidovány, pokud jsou takové údaje zachovány.

To je první změna, kterou bych chtěl navrhnout. Na druhou stranu musím říci k tomu, co zde zmiňoval pan ministr vnitra, že to rozlišení na cizince a české občany mi připadá jako námitka, která se pokouší zbořit zákon jako celek. V několika jiných pasážích - a já vím, že jsou to podklady, které mu připravuje jeho resort - v několika jiných pasážích se mluví o tom, nejde-li o cizince. V mnoha jiných zákonech musíme být schopni rozlišit, jestli daná osoba je občanem České republiky, nebo není. Je to možná někdy složitější, ale nepochybně kdybychom teď navrhli vypustit slova "nejde-li o cizince", vznese se obrácená námitka, že je to nerealizovatelné, protože by se to týkalo cizích státních příslušníků, takže tuto námitku pokládám spíš za obezličku a myslím si, že je to vyřešitelné. To je první návrh, který bych chtěl vznést.

Druhý návrh se týká části druhé změny zákona o archivnictví, kde opravdu navrhuji, aby písm. e) bylo ukončeno za slovy "Komunistické strany Československa". Jde-li o spisové materiály a archiválie Komunistické strany Československa.

Na jednu stranu jsem přesvědčen o tom, že by bylo užitečné, aby archiválie i jiných složek navázaných na Komunistickou stranu Československa a její represivní aparát byly zpřístupněny, na druhou stranu si uvědomuji, že text, který je zde předložen, je tak obecného charakteru, že by vyvolal více zmatků, než vnesl jistot. Ať máme volně přístupný alespoň archiv Komunistické strany Československa, všechny ostatní archivy budou přístupné podle obecných pravidel zákona o archivnictví a můžeme se k tomu někdy v budoucnu vrátit, kdyby tam vznikly nějaké další komplikace.

Dále navrhuji, aby v čl. 1 za § 10d byl vložen § 10e, který vychází z požadavků zejména vojenských služeb, kde se objevuje onen problém zjišťování občanství osoby, která je vedena v jejich evidenci. Proto navrhuji, aby byl vložen nový § 10e v tomto znění:

Vyžaduje-li zpřístupnění dokumentů zjištění, zda osoba evidovaná jako spolupracovník bezpečnostní složky je státním občanem České republiky, může orgán příslušný podle tohoto zákona ke zpřístupňování činit taková zjištění v informačním systému evidence obyvatelstva.

To jsou všechny návrhy, které jsem chtěl přednést. Věřím tomu, že přispějí k tomu, aby pro větší část této sněmovny, nejenom pro její pravicovou část, byla předloha přijatelná.

Omlouvám se, ještě přednesu jeden návrh. I když si tím nejsem stoprocentně jist, ale domnívám se, že pan ministr vnitra toto cítí jako nejsilnější problém, proto navrhnu, aby z § 3 písm. g) byla vypuštěna ona slova ", Federální správa Veřejné bezpečnosti".

Sice vím o tom, že tam samozřejmě byly složky, které pracovaly pro Státní bezpečnost, že je tam řada spisů, které by byly z hlediska mapování činnosti Státní bezpečnosti velmi zajímavé, na druhou stranu rozumím panu ministru vnitra, že pro ně by bylo relativně obtížné řešit všechny kriminální případy jenom odkazem na obecnou zásadu nezpřístupňování svazků podle § 2. Proto si myslím, že by tento návrh měl být ve hře před třetím čtením, abychom o něm mohli přemýšlet. Mne trochu mrzí, že Ministerstvo vnitra v tomto směru nepřišlo s nějakou konkrétnější specifikací, ale pokud nepřišlo, myslím, že je rozumné, abychom se mohli před třetím čtením zamyslet nad tím, jestli Federální správa Veřejné bezpečnosti má být obsahem tohoto zákona, nebo nemá.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má ministr vnitra Stanislav Gross, připraví se pan poslanec Bílý.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, chtěl bych - a proto využívám přednostního práva - poděkovat panu poslanci Bendovi za přednesené pozměňovací návrhy, protože budou-li Poslaneckou sněmovnou akceptovány, tak pro mne se ten zákon stává zákonnou předlohou, kterou jsem připraven podpořit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan poslanec Jiří Bílý, připraví se pan poslanec Václav Exner.

 

Poslanec Jiří Bílý: Vážená paní předsedající, členové vlády, dámy a pánové, v obecné rozpravě pan kolega Filip mi naznačil, že bych měl podat pozměňovací návrhy. Chci ho ubezpečit, že jsem byl řádně přihlášen a právě je budu předkládat.

Myslím si, že to není žádný žertík, jak naznačil kolega Matulka v předobědní době, sněmovna se, myslím, vyjádřila dost jasně, že naopak pan kolega Matulka zde žertoval, a tak to vyjádřila i sněmovna.

Proto předkládám pozměňovací návrhy, které byly projednány na ústavně právním výboru. Je jich celkem patnáct, já si je osvojuji, máte je pod číslem 1021/z. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Václav Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, přednesu pozměňovací návrhy.

První se týká toho, abychom v předloženém návrhu podle tisku 1021 v bodě 1 vypustili § 1 a ostatní paragrafy a body v tomto smyslu přečíslovali. Zdůvodnění je následující. V § 1 se vyskytuje celá řada termínů, které jsou politického, neprávního charakteru a které zkreslujícím způsobem reagují na uplynulou dobu. Myslím, že bez tohoto deklaratorního paragrafu se obešel dosavadní zákon a že se bez něj dokáže obejít i zákon nový.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP