(14.12 hodin)
(pokračuje Rychetský)

Takže je naprosto nepochybné, že námitka pana ministra spravedlnosti je naprosto na místě a měla by být zohledněna v konečné verzi zákona. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Paní poslankyně Dundáčková.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedo, páni ministři, dámy a pánové, uznávám, že pan ministr spravedlnosti má jistě právo v tento okamžik stejně jako kdokoliv jiný vznést námitky, ale je mi velmi líto, že ty námitky musím považovat za účelové, neboť říká-li pan místopředseda vlády, že je potřeba podat pozměňovací návrh, pak se ptám, proč nebyly tyto námitky uplatněny dříve, to znamená v době, kdy byl návrh zákona projednáván v Senátu. (Námitky z lavic.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Prosím o klid.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Pokud se mýlím, pak se velmi omlouvám. Konzultovala jsem to se zástupcem předkladatelů, s panem senátorem Liškou a byla jsem ujištěna, že nejen já, ani on si není vědom, že by tyto námitky vzneseny byly, a zástupci Ministerstva spravedlnosti se také nezúčastnili projednávání tohoto návrhu zákona v ústavně právním výboru, kde jistě bylo možné tyto námitky vznést. Proto mě to velmi mrzí, ale předpokládám, že i tato vláda má své zástupce v Poslanecké sněmovně, a jejich prostřednictvím může, považuje-li to za potřebné a účelné, může takovýto pozměňovací návrh přednést.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan poslanec Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedo, pan poslanec Krása předvedl to, co už jsem několikrát komentoval, a rozhodně se nepokusím opakovat pokus na nezpůsobilém předmětu a panu Krásovi vyložit něco o právním řádu platném v této zemi. Už to učinil místopředseda vlády Rychetský. Ale myslím, že paní kolegyně Dundáčková nemá pravdu. Ví, že řada těchto pozměňovacích návrhů byla projednávána a na ústavně právním výboru byl poměr hlasů 5 : 5, takže neprošly. Nevzpomínám si, zda byla ona účastna těchto jednání, ale řada těchto vážných námitek tam vznesena byla, takže není pravda, že by tyto námitky se neuplatňovaly.

Myslím, že - a teď to nechávám bez jakéhokoliv ideologického podtextu - že ty námitky jsou natolik vážné, že by měly být zváženy znovu na jednání výboru, protože se obávám, že ve třetím čtení, pokud bude návrh schválen většinově v podstatě tak, jak je předložen, tak skutečně to nebude ke cti této sněmovně.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Znova pan místopředseda Rychetský.

 

Místopředseda vlády ČR Pavel Rychetský: Velmi mě mrzí, ale paní poslankyně Dundáčková se zachovala nekorektně, když namítala, že s tím přicházíme až ve druhém čtení. V písemném stanovisku vlády k tomuto poslaneckému tisku se doslova píše - a máte ho před sebou již déle než měsíc: "Skutečnost, že by se žadatel musel seznamovat se zpřístupněnými svazky osobně, by u osob ve vazbě nebo výkonu trestu vyvolala takové finanční a technické požadavky, které není Vězeňská služba České republiky schopna zajistit." Upozornili jsme na tuto skutečnost již dříve, než došlo k prvnímu čtení v této sněmovně, a je chyba výboru, který to projednává, že se stanoviskem vlády odpovědně nezabývá. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Poslankyně Dundáčková.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Pane předsedo, pak mně nezbývá nic jiného, než se vaším prostřednictvím panu ministru spravedlnosti omluvit. Nicméně trvám na tom, že se pravděpodobně jedná pouze o organizační zajištění určitých náležitostí, které vyplývají ze znění tohoto zákona, a nemůže to být důvodem pro to, aby tento návrh zákona odmítnut byl. Na jednání ústavně právního výboru, které se týkalo projednávání tohoto tisku, jsem samozřejmě byla a nevzpomínám si, že by tam padl jakýkoliv pozměňovací návrh. Beru to tedy tak, že stejně jako nyní, ani při jednání ústavně právního výboru k ničemu takovému nedošlo.

Prosím, abyste moji omluvu tlumočil panu ministru spravedlnosti. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji paní poslankyni Dundáčkové. Tlumočím její omluvu. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, chci jenom pro pořádek ujistit Poslaneckou sněmovnu a především pana místopředsedu vlády Rychetského, že ústavně právní výbor se na svém jednání podrobně zabýval všemi aspekty tohoto zákona, ale bohužel nebyla vůle, aby respektoval některé argumenty, a to ani argumenty například Vojenského zpravodajství, ani argumenty vlády, ani některé jiné. Dokonce jsme debatovali o tom, jestli si poslanci uvědomují, co vlastně rozhodují, a jestli je to to, co opravdu chceme. Hlasováním byla projevena určitá vůle a velmi pravděpodobně, pane místopředsedo vlády, bude hlasováním projevena taková vůle znovu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Rozhlížím se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Vidím, že není vůle ani takový návrh předložit, tak se pokusím ho sněmovně předložit, a to upřesněním svého původního pozměňovacího návrhu § 4 odstavec 1, a to, že "ministerstvo je povinno na základě žádosti občana České republiky staršího 18 let, který není ve výkonu trestu svobody ani ve výkonu vazby... atd." Čili je to pouze změna toho § 4 odstavec 1. Je vidět, o co komu jde.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Nehlásí-li se nikdo, definitivně podrobnou rozpravu končím. Protože jsem zdědil řízení schůze, může mi někdo upřesnit, jestli byly nějaké návrhy na hlasování? Prosím pana zpravodaje.

 

Poslanec Jan Klas: Vážený pane předsedo, dovolte mi, abych informoval o tom, že byl podán návrh na zamítnutí poslancem Jičínským, a v případě, že by tento návrh nebyl odhlasován, tak na vrácení k přepracování do výboru. Poslanec Exner dal návrh na přepracování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP