(17.40 hodin)
(pokračuje Fencl)

Čili navýšení cen brambor v tuto chvíli je spekulací těch, kteří je vám spotřebitelům prodávají.

Chci konstatovat, že po uzavření bilance a zjištění situace jsme připraveni reagovat tak, abychom zbytečně nedramatizovali problém, který de facto neexistuje.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Pan poslanec je spokojen s vaší odpovědí, proto nebude pokládat doplňující dotaz.

Uděluji tedy slovo panu poslanci Václavu Frankovi, který interpeluje ministra Vladimíra Špidlu ve věci útlumu těžby na kladenských dolech. Připraví se paní kolegyně Šojdrová a pan ministr Jaroslav Tvrdík.

 

Poslanec Václav Frank: Děkuji, pane místopředsedo. Obracím se na pana místopředsedu vlády a ministra práce a sociálních věcí dr. Špidlu, kterému je jistě dobře známa situace, která nastává v současné době v regionu Kladno v souvislosti s propouštěním zaměstnanců akciové společnosti Karbon Invest, která je součástí Českomoravských dolů. Těchto zaměstnanců má být do konce června, jak proběhla prvotní informace, propuštěno více než tisíc sto.

Myslím si, že i přes provedená opatření nemůže tuto situaci ani zdaleka vyřešit úřad práce, neboť okres Kladno již dnes vykazuje nezaměstnanost ve výši kolem 9 % a zaznamenává proti nabídce úřadu práce, která je osm set míst, kolem osmi tisíc nezaměstnaných. Znamená to, že pouze každý desátý má jakousi šanci sehnat práci.

Ptám se tedy pana ministra, jak je možné, že uvedená tragická událost mohla svévolně změnit lhůty postupné uzavírky dolů, když útlumový program vlády ČR počítal v této souvislosti nejdříve s rokem 2015 a konečná verze pak byla na rok 2004.

Druhá otázka pak je, jakými opatřeními hodlá vláda celou situaci řešit především z hlediska nabídky možných nových pracovních příležitostí pro ty horníky, kteří práci neseženou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Na interpelaci odpoví pan ministr Vladimír Špidla.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Vážený pane místopředsedo, vážený pane poslanče. Hornické povolání je zvláštním a nebezpečným druhem povolání, kde ti, kteří v něm pracují, jsou vystaveni velké síle přírody a velkým rizikům. Vyžaduje to mimořádně vysokou disciplínu, dodržování řady různých opatření, vyžaduje to také pečlivé sledování přírodního prostředí dolu a vyžaduje to také určitou míru štěstí.

Tragická událost na dole Schöller stála život několik lidí, ale současně stála zaměstnání oněch více než 1112 pracovníků. Je to dáno tím, že po výbuchu metanu v dole, který nebyl označen jako důl s rizikem metanu, došlo k novému prošetřování situace, k novému měření a k novým zhodnocením a ukázalo se, že je nutné přehodnotit celkové zařazení dolu. Jakmile se důl zařadí do třídy, kde se předpokládá metan, znamená to mimořádně rozsáhlá technická bezpečnostní opatření, aby byla možná těžba. Spočívá to v systému odvětrávání, v systému vybavení a výstroje dolu atd. atd. Je toho prostě velmi mnoho a je to ekonomicky mimořádně náročné. Nemohu proto prohlásit, že firma svévolně uzavřela důl. Musím konstatovat, že firma ekonomicky racionálně reagovala na tragickou situaci a na novou kategorizaci dolu.

Vzhledem k tomu, že není možné vytvořit odpovídající bezpečnostní podmínky, a vzhledem k tomu, že důl byl určen pro útlum, došlo tedy k útlumu mimořádně urychlenému. Znovu říkám, že ta věc je mimořádně tragická, jsem o ní informován, jistěže konečná stanoviska a rozhodnutí padnou z úst kompetentních orgánů, kterým nejsem, samozřejmě, tedy z takových kompetentních orgánů, jakým je například Báňský úřad nebo eventuálně i orgány činné v trestním řízení. To je věc, která je stále ještě v běhu.

Nyní mi dovolte, abych sdělil, jaká opatření se vykonala v souvislosti s urychleným ukončováním práce v dole. Součástí této urychlené likvidace je i hromadné propouštění těch 1112 zaměstnanců, z nichž je 743 dělníků v dole, 259 dělníků na povrchu a 110 THP, a to v období do 30. 6. 2002. Rozhodnutí o hromadném propouštění bylo projednáno s Úřadem práce Kladno dne 9. 1. t. r., který okamžitě zahájil přípravu a realizaci příslušných opatření. V tomto případě se tedy postupovalo podle zákoníku práce, podle ustanovení, kterými se řídí hromadné propouštění zaměstnanců.

Opatření úřadu práce, která se odehrávají ve spolupráci s Kladenskými doly, jsou následující.

Od 21. 2. 2002 organizuje personální útvar Kladenských dolů osobní pohovory se všemi zaměstnanci, jichž se propouštění týká. V rámci těchto pohovorů jsou na pohovorním listu zjišťovány základní údaje o uvolňovaném zaměstnanci, o jeho kvalifikaci, zdravotním omezení, včetně data naplnění příslušné expozice. Současně se prověřují možnosti starobního důchodu, mimořádného hornického důchodu apod. Zjištěné údaje jsou průběžně předávány Úřadu práce Kladno, který na jejich základě operativně dotváří akční plán řešení situace. Zaměstnancům, jichž se propouštění týká, jsou v předstihu předávány žádosti o evidenci na úřadu práce, pokud se pro evidenci rozhodnou, včetně dalších s tím souvisejících informací.

K 31. 1. zahajuje činnost přechodně detašované pracoviště Úřadu práce Kladno na dole Tuchlovice, jehož činnost se podle potřeby rozšíří i na důl Schöller. Bude zajišťovat prvotní evidenci, poradenství, nabídku pracovních míst formou tzv. kontaktních dnů s potenciálními zaměstnavateli, s návrhem aplikace vhodných nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti, zejména rekvalifikace. Úřad práce intenzivně monitoruje situaci na trhu práce, zejména požadavky zaměstnanců na obsazení volných míst, včetně jejich kvalifikační struktury, a to jak v okrese Kladno, tak i v dostupné spádové oblasti.

Do 10. 2. 2002 Úřad práce Kladno připraví a projedná s vedením dolů Kladno komplexní program opatření a postup při řešení situace vyplývající z procesu uvolňování zaměstnanců.

Jak lze hodnotit současnou situaci a její další předpokládaný vývoj?

K 30. 1. je v okrese Kladno 7667 nezaměstnaných, což je přibližně 10 %. Počet volných pracovních míst činí 583, tj. 15 uchazečů na jedno volné pracovní místo. Připočteme-li spádovou oblast s dobrou dopravní dostupností, pak počet volných pracovních míst roste, a to přibližně na 800.

Na základě monitoringu u zaměstnavatelů se v prvním čtvrtletí 2002 očekává poptávka na obsazení přibližně 450 volných pracovních míst, z nichž 250 je optimálních pro zaměstnance uvolňované z Kladenských dolů. Úřad práce Kladno se snaží řešit současnou situaci na trhu práce i uplatněním politiky zaměstnanosti a pomocí těchto opatření se např. daří oživovat některé provozy v Poldi Kladno, kde se do 30. 6. 2002 předpokládá vznik přibližně sta volných míst, a je perspektiva, že tento vývoj bude pokračovat i nadále.

Situaci do určité míry napomáhá i celkově dobrá kvalifikační struktura uvolňovaných zaměstnanců - zámečníci, elektrikáři a další vhodné řemeslné a strojírenské profese, které lze úspěšně rekvalifikovat, na což se v aktivní politice zaměstnanosti úřad práce bude orientovat především.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP