Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
7. února 2002 v 9.07 hodin

Přítomno: 190 poslanců

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené paní poslankyně, páni poslanci, vážený pane předsedo vlády. Zahajuji sedmý jednací den 46. schůze Poslanecké sněmovny. Všechny vás vítám. Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty, resp. sdělení, komu již byla vydána.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: paní kolegyně Eva Fischerová z důvodu nemoci, pan poslanec Václav Grulich z důvodu lázeňského léčení, paní kolegyně Ivana Hanačíková hospitalizace, paní kolegyně Monika Mihaličková ze zdravotních důvodů, pan poslanec Stanislav Němec z důvodu nemoci, pan poslanec Petr Pleva z důvodu nemoci, pan poslanec Jaroslav Štrait z důvodu nemoci, pan poslanec Tomáš Kvapil ze zvláštních rodinných důvodů a pan poslanec Oldřich Vojíř z důvodu zahraniční cesty.

Z vlády se omlouvá ministr zemědělství pan Jan Fencl z důvodu zahraniční pracovní cesty po zemích Jižní Ameriky, pan ministr zdravotnictví Bohumil Fišer z důvodu přijetí ministra zdravotnictví republiky Guinea, pan ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr z důvodu rekonvalescence a pan ministr zahraničních věcí Jan Kavan z důvodu oficiální návštěvy jihovýchodní Asie.

Dnes dopoledne se budeme věnovat nejprve bodu 181 a poté návrhům zákonů v prvém čtení podle schváleného pořadu, tzn. od přerušeného bodu 80, kde máme ukončenu obecnou rozpravu, pokud se nepletu, a měli bychom tedy hlasovat o návrzích, které v rozpravě zazněly. Odpoledne budeme projednávat zákony ve třetím čtení, a to prosím, aby si zástupci poslaneckých klubů zaznamenali toto pořadí z důvodu účasti jednak předkladatelů a jednak zpravodajů - body 161, 162, 130, 137, 139 až 146. Ještě jednou opakuji pořadí třetích čtení 161, 162, 130, 137, 139 až 146.

Vzhledem k tomu, že interpelace na předsedu vlády, teď mám na mysli ústní interpelace na předsedu vlády, byly již vyčerpány, bude naše dnešní jednání pokračovat až do 17. hodiny, kdy od 17 hodin bude zařazen a je zařazen bod Ústní interpelace na členy vlády.

 

Nyní přistoupíme k bodu

 

181.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

Na pořad jednání 46. schůze Poslanecké sněmovny je předloženo pět, resp. čtyři odpovědi na vznesené interpelace, s nimiž poslanci nejsou spokojeni, a proto požádali o zařazení na pořad této schůze Poslanecké sněmovny. Jsou to odpovědi na interpelace na předsedu vlády pana Miloše Zemana, ministra průmyslu a obchodu pana Miroslava Grégra, ministra financí Jiřího Rusnoka a ministra vnitra Stanislava Grosse.

První z nich je interpelace na předsedu vlády pana Miloše Zemana, který odpověděl na interpelaci poslance Karla Kühnla ve věci zaplacení části ruského dluhu České republice prostřednictvím firmy Falkon Capital. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 1241.

Otvírám rozpravu a uděluji slovo panu poslanci Karlu Kühnlovi.

 

Poslanec Karel Kühnl: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, dobré ráno.

Jak už bylo naznačeno, dovolil jsem si interpelovat písemně předsedu vlády ve věci deblokace ruského druhu a použití prostřednictví firmy Falkon Capital, a. s. Pan předseda vlády mi na moji interpelaci odpověděl, a to 19. prosince loňského roku, a já opravdu musím konstatovat, že s jeho odpovědí nemohu být spokojen.

Moje interpelace se soustředila na několik otázek, především na otázku utajení příslušných dvou smluv, tj. smlouvy s Ruskou federací o umoření části dluhu a smlouvy mezi Ministerstvem financí a firmou Falkon Capital a. s., o postoupení velké části dluhu Ruské federace.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP