(13.00 hodin)

Předseda PSP Václav Klaus: Pan poslanec Recman.

Vážení, prosím, jestli byste mně předvedli, kdo se další hlásíte, protože podle toho rozhodnu, jestli udělám polední přestávku, nebo jestli to dojedeme teď. Vidím pana poslance Janečka. Hlásí se ještě někdo další? Krása.

Takže pan poslanec Recman má v každém případě slovo.

 

Poslanec Svatomír Recman: Děkuji, pane předsedo, slibuji, že délka mého vystoupení bude úměrná délce předloženého zákona.

Chci říci, že se ztotožňuji s ministrem financí, že tento návrh zákona je z předvolební dílny, že je ryze populistický, a to myslím na této schůzi je již třetí nebo čtvrtý takovýto zákon. Na tom se myslím všichni shodneme, ať jsme zleva, nebo zprava.

Za druhé bych se chtěl zeptat pana ministra financí na možný dopad tohoto zákona do státního rozpočtu. Ve stanovisku vlády se hovoří, a já s tím rovněž souhlasím, že rozpočtový dopad navržených opatření není zohledněn ve státním rozpočtu České republiky na letošní rok. Sami předkladatelé uvádějí dopad na úrovni 450 mil. Kč. Čili bych se chtěl zeptat ministra financí, jestli má Ministerstvo financí nebo vláda kvalifikovaný odhad, kolik finančních prostředků by to odčerpalo ze státního rozpočtu.

Za třetí chci říci, že včera jsme zde ve sněmovně schválili zákon, který vyplácel plošně dětské přídavky. Zazněla tu kritika pravicových poslanců, že vyplácení těchto dávek je - jestli jsem do dobře pochopil - zejména dar pro bohaté. Musím říci, že z tohoto důvodu mě překvapuje předložený návrh zákona, kdy část pravicových poslanců bývalé čtyřkoalice stejným způsobem přistupuje k tomuto návrhu zákona, který včera kritizovali, a to, že je to zejména pro bohaté. Chci říci, že samozřejmě jsou si toho zřejmě vědomi i předkladatelé, protože v důvodové zprávě uvádějí - a teď cituji přesně - že je vstřícná pro občany s vyššími příjmy. Čili v tomto směru se mi zdá tato situace poněkud paradoxní a není konzistentní se včerejšími názory.

Samozřejmě bych chtěl ještě vyjádřit nesouhlas s názorem pana poslance Voláka, který hovořil o tom, že jsme si zde odsouhlasili, jakým způsobem se bude pohybovat penzijní reforma. Já jsem opačného názoru, protože jsme ustavili komisi Poslanecké sněmovny, která ukončila činnost 31. prosinci loňského roku, a nedošli jsme k závěru. Tuto zprávu a situaci jsme projednali ve sněmovně na této schůzi a rovněž, jakým způsobem se bude pokračovat dál, jsme se nedozvěděli.

Z tohoto důvodu i z řady některých věcných problémů, které tam nejsou, se kloním k názoru a budu podporovat návrh na zamítnutí předložené novely v prvním čtení. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážení, mám tady několik přihlášek, odpovědi pana ministra. Přerušuji teď projednávání tohoto bodu. Budeme pokračovat ve 14.10.

 

(Jednání přerušeno ve 13.05 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP