(15.10 hodin)
(pokračuje Langer)

Myslím, že je to všechno.

 

Poslanec František Vnouček: Takže tím si myslím, že byly odsouhlaseny všechny pozměňovací návrhy (Langer: Ano.) a je možné hlasovat o závěrečném hlasování.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zpochybňuje někdo toto konstatování zpravodaje, že bylo hlasováno o všech pozměňovacích návrzích? Nikdo. Přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Pavla Němce, Pavla Hojdy, Miroslava Kapouna, Jaromíra Kohlíčka, Zdeňka Kořistky a Karla Sehoře na vydání zákona, který se mění zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 266/1994 Sb., o dráhách, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1007, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování číslo 500. Kdo je pro tento návrh usnesení? Kdo je proti?

Z přítomných 166 pro návrh se vyslovilo 107, proti bylo 22. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu navrhovateli, panu zpravodaji.

 

Dalším bodem je bod číslo

 

160.
Vládní návrh zákona o vojenských veteránech
/sněmovní tisk 1093/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan ministr obrany Jaroslav Tvrdík, zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost Radim Turek. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 1093/2 a já otevírám rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí… Pan poslanec Klas se hlásí do rozpravy.

 

Poslanec Jan Klas: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych doporučit jednu legislativně technickou rozpravu v mém pozměňovacím návrhu označeném pod bodem B5. Doporučuji, aby se slova "dle aktualizovaných dřívějších i nově přijímaných právních norem" nahradila slovy "podle platných právních předpisů". Důvodem je soulad s běžně používanou legislativní technikou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kdo se další hlásí do rozpravy? Nikdo se nehlásí, rozpravu tedy končím.

Dávám možnost vystoupit se závěrečným slovem panu navrhovateli, který hodlá vystoupit se závěrečným slovem. Dříve než vám udělím slovo, pane ministře, tak požádám zejména vaše kolegy, aby se ze stojících proměnili v sedící, nikoli spící. Prosím.

 

Ministr obrany ČR Jaroslav Tvrdík: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych se vyjádřil k pozměňovacím návrhům k návrhu zákona o vojenských veteránech, tisk 1093, které zazněly při druhém čtení návrhu zákona.

Pozměňovací návrhy výboru pro obranu a bezpečnost přednesené panem poslancem Radimem Turkem ve druhém čtení A1 až A13 v plné výši akceptuji. Zejména změna názvu zákona bude mít vliv na vymezení okruhu osob, které lze považovat za válečné veterány. Jde o ocenění osob, které se svou účastí ve válce nebo jiném ozbrojeném konfliktu zasloužily jednak o vznik a následně opětovné získání naší státnosti a jednak se přímým výkonem služby v jednotkách mnohonárodních ozbrojených sil spolupodílely a budou i nadále podílet na řešení novodobých mezinárodních krizových situací.

Pozměňovací návrhy přednesené panem poslancem Janem Klasem ve druhém čtení - B1 - neakceptuji. Název zákona byl změněn na základě pozměňovacího návrhu výboru pro obranu a bezpečnost. Změnou názvu zákona došlo ke změně okruhu osob, které splňují výše uvedená kritéria pro získání statutu válečného veterána.

B2 - neakceptuji. Návrh zákona nevymezuje statut veteránství, proto nemůže být předmětem úpravy.

B3 - neakceptuji. Navržená definice statusu vojenského veterána nemá normativní charakter. Morální ocenění vojenských veteránů je obsaženo v preambuli, která byla na základě pozměňovacího návrhu výboru pro obranu a bezpečnost doplněna do návrhu zákona.

B4 - neakceptuji. Odstavec 4 v § 3 vládního návrhu zákona byl vypuštěn na základě pozměňovacího návrhu výboru pro obranu a bezpečnost. Základním kritériem pro status válečného veterána je jeho přímá účast ve válce nebo v jiném ozbrojeném konfliktu. Za válečného veterána nelze tedy považovat osoby, které byly politicky diskriminované.

B5 - neakceptuji. Aplikace stávající právní úpravy nároků sociálního zabezpečení osob je Ministerstvem obrany zajišťována a realizována.

Úpravy B6 - B9 akceptuji. Úprava obsažená v těchto pozměňovacích návrzích je totožná se změnami obsaženými v pozměňovacích návrzích výboru pro obranu a bezpečnost.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo uděluji panu zpravodajovi, pokud hodlá vystoupit se závěrečným slovem. Pokud ne, tak se můžete přesunout k řečnickému pultu a předložit nám návrh procedury.

 

Poslanec Radim Turek: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pozměňující návrhy k vládnímu návrhu zákona o vojenských veteránech máte před sebou obsaženy v tisku 1093/2. Dovolím si navrhnout Poslanecké sněmovně následující proceduru. Vzhledem k tomu, že usnesení výboru pro obranu a bezpečnost bylo přijato jako celek, tak bych si dovolil navrhnout hlasovat o tomto pozměňujícím návrhu jako o celku. V případě, že sněmovna schválí takto navrženou proceduru a následně schválí i takto navržený pozměňující návrh, tak budou následně nehlasovatelné body pod písmenem B, které navrhl pan poslanec Klas.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: To je návrh procedury, ke které se hlásí pan poslanec Klas. Prosím.

 

Poslanec Jan Klas: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovoluji si vás požádat, aby o pozměňovacím návrhu výboru pro obranu a bezpečnost pod bodem A6 a A7 se hlasovalo zvlášť. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: A6, A7 zvlášť. Co by to znamenalo, pane zpravodaji, vzhledem k pozměňovacím návrhům B?

 

Poslanec Radim Turek: Tak tady je spor samozřejmě o charakter pozměňujícího návrhu, to znamená, jedná se o rozšíření pojmů a jedná se o zásadní změnu označení i názvu zákona, protože v pozměňujícím návrhu usnesení výboru pro obranu a bezpečnost se objevuje pojem válečný veterán a pan poslanec Klas navrhuje pojem vojenský veterán. Zpravodaj se ztotožňuje vlastně i se závěrečným slovem pana ministra, že bychom se měli řídit pojmem válečný veterán.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře, mně jde jen o to, že pokud přijmeme tu námitku, že se o bodech A6, A7 bude hlasovat zvlášť, zda to něco mění na nehlasovatelnosti potom pozměňovacího návrhu B.

 

Poslanec Radim Turek: Já se domnívám, že v případě, že odhlasujeme pozměňovací návrhy pod body A jako celek, tak prostě nemůžeme hlasovat -

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nemůžeme jako celek, teď už bylo zpochybněno to hlasování jako celek. Teď už někdo žádá, pan poslanec Klas žádá, samostatné hlasování A6, A7. Proto se ptám, co to mění potom na jeho pozměňovacím návrhu pod písmenem B.

 

Poslanec Radim Turek: Dobře, já souhlasím. Můžeme hlasovat zvlášť. Takže já bych dal návrh hlasovat o pozměňujících návrzích obsažených pod bodem A vyjma bodu A6 a A7. Ano?

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Tak teď se chci zeptat - a když toto schválíme a neschválíme A6 a A7, tak je hlasovatelný B, nebo jak je to? Na to se ptám, pane zpravodaji.

 

Poslanec Radim Turek: Následně budeme hlasovat samostatně o bodech A6 a A7 a v případě, že nebudou schváleny, tak budeme hlasovat o pozměňujících návrzích pana poslance Klase.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Výborně, to jsem přesně chtěl vědět. Bezvadně, dohodli jsme se. Takže prosím, takto zní návrh procedury:

***




Přihlásit/registrovat se do ISP