(15.30 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan poslanec Koudelka.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Využívám této možnosti a navrhuji tyto legislativně technické změny, a to tak, že v bodě 76, který se týká § 76 odst. 3, se v poslední části věty slovo "čtrnáctý" mění na "třináctý". A dále poznámka pod čarou č. 5g se nahrazuje označením 5k. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji za tuto legislativně technickou úpravu. Nikdo další se do rozpravy nehlásí, takže rozpravu ještě jednou končím. Chci se zeptat pana senátora, zda hodlá vystoupit se závěrečným shrnujícím slovem. Nikoli. Pan zpravodaj - závěrečné slovo.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Využil bych svého závěrečného slova jen k tomu, abych vzhledem k tomu, že se tady odvíjejí určité diskuse, upřesnil, že senátní návrh zákona, tak jak byl podán do sněmovny, byl fakticky vypreparován, z původního návrhu toho mnoho nezbylo kromě jednoho až dvou velice technických ustanovení. Ústavně právní výbor v podstatě jednomyslně do tohoto senátního návrhu zapracoval změny, které byly vládou navrženy v zákoně souvisejícím se zrušením okresních úřadů, a to proto, aby zákon související se zrušením okresních úřadů nebyl zatěžován tím, že změnu volebního zákona do Parlamentu musí povinně odsouhlasovat i Senát. Proto technickou novelu související s tím, že v příštím roce mají být zrušeny okresní úřady, ale stejně tak technické záležitosti související s tím, že kompetence Nejvyššího soudu ve volebním soudnictví má přejít na Nejvyšší správní soud, vyňal ústavně právní výbor tyto věci z doprovodných zákonů z hlediska správního soudnictví i z hlediska zákona o zrušení okresních úřadů, vtělil je do této novely tak, aby další doprovodné zákony týkající se těch věcí, které jsem zmiňoval, nebyly zatěžovány povinným souhlasem Senátu. Tolik na upřesněnou.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji za závěrečné slovo. Teď jsem viděl přihlášku předsedy poslaneckého klubu ČSSD pana kolegy Sobotky. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych předložil procedurální návrh. Chtěl bych navrhnout, aby se v tuto chvíli přerušilo projednávání tohoto bodu a odročil se na tento pátek jako první bod našeho jednání. Důvodem je snaha získat určitý čas k tomu, aby bylo možno lépe vyjasnit stanoviska jednotlivých poslaneckých klubů v Poslanecké sněmovně k tomuto návrhu zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane předsedo. Myslím, že pan senátor si na nás už tak zvykl a tak si nás oblíbil, že určitě přijde rád ještě jednou. Já vás zase srdečně přivítám.

 

Takže toto je procedurální návrh, o kterém rozhodneme hlasováním, které jsem zahájil a má číslo 505. Kdo souhlasí s návrhem na odročení? Kdo je proti?

Z přítomných 165 pro návrh se vyslovilo 119, proti bylo 14. Návrh byl přijat.

 

Omlouvám se panu senátorovi za to, že bude muset přijít ještě jednou. Konstatuji, že projednávání tohoto bodu bylo odročeno na pátek, kdy bude projednáván tento bod jako první bod pátečního dopoledne.

 

Další bod je bod číslo

 

165.
Vládní návrh zákona o omezení plateb v hotovosti
/sněmovní tisk 872/ - třetí čtení

 

Prosím pana ministra financí Jiřího Rusnoka a pana poslance Vladimíra Doležala, aby zaujali místo u stolku zpravodajů. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 872/4. Otevírám rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu tedy končím.

Dávám možnost panu ministrovi vystoupit, pokud chce, se závěrečným slovem.

 

Ministr financí ČR Jiří Rusnok: Děkuji vám, pane místopředsedo. Budu velice stručný. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v průběhu projednávání tohoto návrhu zákona došlo k podpoře změn v jeho znění. Jsem přesvědčen o tom, že změny, které učinil zejména ústavně právní výbor, jsou k dobru tohoto zákona a budou pro jeho uplatňování velmi užitečné. Dovolte mi vyjádřit rovněž přesvědčení, že schválení tohoto zákona je potřebné pro kvalitu hospodářského života v České republice, stejně tak jako je velmi potřebné pro další pokrok ke zlepšení pozice a jména České republiky ve vztahu k mezinárodním institucím a mezinárodnímu prostředí v otázce schopnosti České republiky uplatňovat nejpřísnější kritéria, ve vztahu k otázce praní špinavých peněz, potírání nelegální ekonomické činnosti.

V této souvislosti bych rovněž prosil, abychom brali ohled na navrhované sumy, které mají být tím rozhodujícím kritériem pro uznání legálnosti plateb v hotovosti. Některé pozměňovací návrhy, které zazněly ve druhém čtení, které uvádějí příliš vysoké sumy oproti vládnímu návrhu, několikanásobně vyšší sumy, pokládám za znehodnocení celého návrhu zákona a jejich přijetí by podle mého názoru vlastně negovalo práci, kterou jednotlivé výbory Poslanecké sněmovny k zákonu odvedly.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Co pan zpravodaj? Nemá v úmyslu vystoupit se závěrečným slovem, proto ho tedy požádám, aby se ujal slova, a to s návrhem procedury.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, dovolte, abych navrhl proceduru. Za prvé bych nejdříve nechal orientačně hlasovat o návrzích pod body B1 a D. Poté o návrhu B2, následoval by návrh C-Urban, protože shodou okolností se stalo při tisku, že je tam dvakrát C, proto to nazývám C-Urban a C-Vlček. A na závěr hlasování o návrhu pod písmenem E, poté celý komplexní pozměňovací návrh ústavně právního výboru pod bodem A a na závěr zákon jako celek.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře, děkuji. Tak zněl návrh procedury. Co na to C-Urban a C-Vlček? Všichni souhlasí.

Mezitím jsem vás odhlásil a prosím, abyste se zaregistrovali identifikačními kartami.

Přistoupíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Pan zpravodaj nejprve navrhl hlasovat orientačně mezi návrhem B1 a D a potom o jednotlivých variantách.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP