(Jednání opět zahájeno ve 14.03 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Paní poslankyně, páni poslanci, dostavte se prosím do jednacího sálu k zahájení odpolední části našeho jednání. Před polední přestávkou byla přerušena rozprava k vládnímu návrhu zákona o přijetí úvěrů na financování Programu pořízení a provozování 24 nadzvukových letadel JAS 39 Gripen, sněmovní tisk 1229, první čtení.

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr obrany Jaroslav Tvrdík a zpravodaj pro prvé čtení tohoto návrhu pan poslanec Petr Nečas. Pokud mám správné informace, do rozpravy je v tuto chvíli přihlášen pan poslanec Karel Kühnl, kterého prosím, aby se ujal slova. Hovoří pan poslanec Karel Kühnl.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážená paní předsedající, vážená vládo, milé kolegyně, vážení kolegové. Dovolte mi, abych, než řeknu svých pár slov k vlastnímu problému, řekl jiných pár slov v určité reakci na alespoň některé dopolední řečníky, z nichž mě obzvlášť zaujali dva. První z nich byl samotný premiér pan Miloš Zeman a zaujal mě především tím, že celé jeho vystoupení se neslo v duchu, které dělalo dojem, že zde v této chvíli vůbec vlastně nehovoříme o obraně vzdušného prostoru České republiky, o strategickém směřování České republiky, tedy o letadlech, o věcech obrany, a že zde hovoříme především, ne-li výlučně, o jakési zvláštní fintě, která vede k vytváření prostoru pro tzv. offsetové programy.

Zdá se, že pan premiér a s ním i celá vláda opravdu věří, máme-li věřit tomu 150 % offsetování, že si za 80 mld. Kč koupíme 120 mld. Kč. Nic proti offsetům. Offsetové programy jsou obvyklým a velmi úspěšným šidítkem, které používají všechny vlády, které v zájmu obrany země musejí udělat nenávratnou investici do obrany země. Kdyby reálným výsledkem, reálným přínosem offsetových programů bylo nikoliv 120 mld Kč, ale rozměr 20 - 30 mld. Kč, budu navýsost spokojen a vládě zatleskám.

Jestliže vláda věří tomu, že si za 80 mld. Kč koupíme 120 mld. Kč, tak bych se asi měl tázat, proč jenom 24 gripenů nebo vůbec letadel. Proč ne 48, proč neinvestovat 160 mld. Kč a nedostat za to 240 mld. Kč? Pokud tedy vláda na toto perpetuum mobile, nebo dokonce více než perpetuum mobile věří, doporučuji, aby se rychle probudila ze sna.

A abych byl spravedlivý, zaujalo mě také vystoupení pana kolegy Tlustého. Zaujalo mě tím, že pan kolega Tlustý zcela správně zdůraznil, že zde nejednáme nad materiálem, který by se sám o sobě zabýval obranou, který by se zabýval letadly - jednáme nad materiálem, který se zabývá schválením námětu "vzít si úvěr", čili zadlužit zemi dále. To je pravda, jakkoliv ten doprovodný materiál, který si můžeme v tajné místnosti všichni přečíst, o těchto věcech nehovoří, ten hovoří opravdu spíš o těch letadlech. Myslím, že kolega Tlustý měl pravdu, ale zároveň je pravda, že jakákoliv budoucí vláda, která bude jakýmkoliv způsobem, jakoukoliv cestou rozhodovat o zabezpečení vzdušného prostoru České republiky, bude tak muset učinit cestou úvěrování. Není žádná jiná cesta než takovýto buď nákup, nebo jinou formu nabytí vlastních nadzvukových letadel financovat.

Domnívám se tedy, že pokud se někdo ze zásadních antizadlužovacích důvodů staví proti tomuto projektu, staví se proti způsobu financování, který samozřejmě vede ke zvýšení dluhu, čili k přijetí úvěru, staví se de facto proti jakémukoliv způsobu zabezpečení vzdušného prostoru vlastními letadly. Pan kolega Tlustý také zároveň zdůraznil, že současná vláda vlastně zúžila prostor pro takovýto postup tím, že rok co rok zvyšuje státní nebo veřejný dluh o 50 až 100 mld. Kč. To je téměř pravda, ono je to pouze o něco více.

K tomu je třeba podotknout, že vláda tak může činit právě proto, že je vládou, a právě proto, že jí - ať už jakoukoliv formou - byla v této sněmovně vyslovena důvěra. Vláda tak také činí formálně cestou vysokých každoročních deficitů státního rozpočtu, státního rozpočtu, který je každý rok neprůhledný, neúplný, a domnívám se, že nevytváření nebo nezvyšování státního dluhu je oblast, ve které nejenom pan kolega Tlustý, ale i jeho další kolegové měli již dostatek možností prokázat své postoje, postoje proti zvyšování dluhu jako takového.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP