(16.20 hodin)
(pokračuje Buzková)

Žádnou takovouto přihlášku nevidím. Tím končím projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem je

 

102.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 212/2000 Sb.,
o zmírnění některých majetkových křivd způsobených holocaustem a o změně zákona
č. 243/1992 Sb., kterým se upravují některé otázky související se zákonem
č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku,
ve znění zákona č. 93/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1234/ - prvé čtení

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení.

Z pověření vlády uvede předložený návrh místopředseda vlády Pavel Rychetský, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády ČR Pavel Rychetský: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně a páni poslanci, může vám připadat zvláštní, že vláda přichází s návrhem novely zákona, který nabyl účinnosti v září 2000 a který podle mého soudu, ale nejen podle mého soudu, ale i podle zahraničních ohlasů byl velmi úspěšným legislativním činem České republiky.

Návrh, se kterým přicházíme, je velice stručný. Jistě si vzpomínáte, že v zákonu o zmírnění některých majetkových křivd způsobených holocaustem jsme zakotvili zvláštní institut v § 3. § 3 má dva odstavce. První odstavec stanoví, že umělecká díla, která byla v období od 29. září 1938 do 4. května 1945 odňata fyzickým osobám v důsledku převodů nebo přechodů vlastnického práva, jež byly prohlášeny za neplatné dekretem prezidenta republiky č. 5 z roku 1945, pokud jsou ke dni nabytí účinnosti tohoto zákona, tj. ke dni 1. září 2000, ve vlastnictví státu, převedou se bezúplatně do vlastnictví fyzické osoby, která je vlastnila před odnětím, její manželky, pokud zemřela, nebo jejich potomků.

Všichni víme, že ve skutečnosti jde o umělecké předměty, které se dostaly různými cestami do státních sbírek. Přitom vlastně patřily v 99 % našim spoluobčanům, většinou židovské příslušnosti, kteří byli transportováni do vyhlazovacích táborů během druhé světové války. Ministerstvo kultury mezitím provedlo úplnou lustraci všech státních sbírek ať už v Národní, nebo v jiných státních galeriích, zámcích nebo muzeích a zveřejnilo na internetové stránce celkem asi 7,5 tisíce takových uměleckých předmětů. Bohužel, skutečnost je velice trpká. Většina vlastníků těchto uměleckých předmětů, jejich manželů, manželek, dětí a potomků se nedožila. Ze 7,5 tisíce zveřejněných uměleckých předmětů byl k dnešnímu dni za rok a půl účinnosti zákona vydán jeden - slovy jeden. Dále jsou podány dvě konkrétní žádosti, které jsou v jednání. Dále jsou v jednání dvě větší kolekce - Federerova sbírka z Galerie výtvarných umění v Ostravě a tzv. Feldmanova sbírka z Moravské galerie v Brně. Feldmanova sbírka patrně bude v nejbližší době vydána, zatímco pokud se týče druhého případu, tam je věc komplikována ještě narovnáním mezi bývalou ČSSR a Kanadou v 70. letech, kde už k odškodnění došlo.

Znamená to, že přes veškerou snahu se většinou nenaleznou ani původní vlastníci, ani jejich potomci.

V zákoně, který Parlament přijal, je přitom připojen odstavec 2, že bezplatné vydání uměleckého předmětu se oprávněné osobě vydá pouze, když o něj požádá do 31. 12. 2002, jinak nárok zaniká. Vláda před vás předstupuje se žádostí, abyste vypustili ze zákona slova "do 31. prosince 2002, jinak nárok zaniká". Myslíme si, že toto časové omezení - navíc v podobě zániku nároku - morálně neobstojí. Přitom otevřeně říkám, že není pravděpodobné, že vypuštění těchto tří slov bude mít jakýkoli faktický vliv na další aplikaci tohoto zákona. Ale říkám bohužel.

S ohledem na to, že jde o takto jednoduchou novelu, naprosto jasnou, vláda prosí, aby byla schválena v prvém čtení. Pokud legitimně uplatní příslušný počet poslanců veto proti tomuto požadavku, v takovém případě bych alespoň prosil o zkrácení lhůty mezi prvním a druhým čtením o 40 dnů, aby nějaký poslanec tento návrh přednesl, abychom do voleb mohli tuto změnu zákona projednat a přijmout. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Nyní prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Miroslava Němcová.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane místopředsedo vládo, kolegyně a kolegové, všechno, co bylo potřeba říci k tomuto tisku, který máme předložen pod číslem 1234, řekl pan místopředseda vlády. Jedná se sice o jednoduchou novelu, o posunutí data, během něhož bude možné uplatnit nárok na bezúplatný převod uměleckých děl, která byla odcizena během druhé světové války občanům židovské národnosti, přestože se domnívám, že je to jednoduchá novela, myslím si, že by bylo dobré, vzhledem k tomu, že vláda v minulosti, kdy jsme schvalovali původní návrh zákona, řekla, že seznámí Poslaneckou sněmovnu s tím, jak probíhají všechny parametry dané tímto zákonem, že seznámí rozpočtový výbor, proto se domnívám, že by bylo dobré, aby tento zákon byl postoupen do druhého čtení a přikázán rozpočtovému výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, v jejímž začátku upozorňuji, že jsem obdržela písemné veto poslaneckého klubu ODS na zkrácené projednávání tohoto návrhu zákona. Obecná rozprava je otevřena. Ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Slovo má pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane ministře, paní a pánové, vůbec nic nemám proti změně, kterou navrhuje pan místopředseda vláda. Je svým způsobem za těchto okolností logická. Ale mám otázku, která má obecnější charakter: jestli vláda uvažuje o jakémsi návrhu, který by znamenal restituční tečku, to znamená, aby dále nebyly zpochybňovány vlastnické vztahy, které prošly buď běžnými smlouvami, nebo privatizací, či jinou restitucí vzhledem k tomu, že od roku 1993 jsme svědky šesti zásadních novel zákona č. 87, zákona 229. Podle mého soudu není možné společnosti předložit projekt, ve kterém jakkoli nabyté vlastnictví nebude mít žádnou ochranu, protože kolo, které se roztáčí neustálými tlaky přes Ústavní soud na změny těchto zákonů, je podle mého soudu dále neudržitelné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do obecné rozpravy? Pakliže by mělo být navrženo zkrácení lhůty pro projednávání tohoto návrhu, bylo by třeba tento návrh přednést. Slovo má paní poslankyně Němcová.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Ano, vážená paní místopředsedkyně, vznáším tento návrh, aby doba pro projednání ve výborech byla zkrácena o 40 dní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do obecné rozpravy? Není tomu tak, končím obecnou rozpravu.

Pan ministr si přeje reagovat v závěrečném slově.

 

Místopředseda vlády ČR Pavel Rychetský: Budu velice stručný. Protože byl vznesen dotaz pana poslance Filipa, chtěl bych odkázat na programové prohlášení vlády, které jasně řeklo, že s výjimkou zmírnění křivd způsobených z rasových důvodů československým občanům a příslušníkům židovské komunity nehodlá žádné další restituce realizovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP