(9.40 hodin)

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pane předsedající, jsem přesvědčen, že jsme hlasovali o všech pozměňovacích návrzích. Pokud nebudou vzneseny námitky, myslím, že sněmovna může přikročit k hlasování o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Souhlasím s vámi, pane zpravodaji. Proto přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím soudního řádu správního, podle sněmovního tisku 1081, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 596 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Z přítomných 159 pro 149, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji opět panu zpravodaji i panu ministrovi, který zase poděkuje nám.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jaroslav Bureš: Vážený pane předsedající, vážení paní poslankyně, vážení páni poslanci, nebudu mít patrně vhodnější příležitost, protože už další tak významné zákony těžko může Poslanecká sněmovna ve zbývajícím čase projednávat, abych vyjádřil své poděkování a vysoké ocenění práci Poslanecké sněmovny, kterou věnovala v souvislosti se zákony, jež vláda předkládala k provedení reformy justice. Myslím, že teprve historie mimořádně ocení, že právě tato sněmovna dokázala nalézt velkou míru shody - za to jí vyslovuji mimořádné ocenění a mimořádné poděkování - k tomu, aby přijala zásadní reformu civilního procesu, zásadní reformu trestního procesu, zcela nový zákon o soudech a soudcích, a dnes také zákony, které uvádějí v život reformu správního soudnictví.

Uvízla mi na čele mírná chmura v souvislosti se sídlem Nejvyššího správního soudu, ale moji celkovou radost tato chmura nikterak nesnižuje.

Já především mimořádně oceňuji velmi věcný způsob projednávání a velkou odpovědnost, se kterou Poslanecká sněmovna přistoupila k projednávání tak zásadních návrhů. Já jsem se své funkce ministra ujímal s vědomím, že jsem povinen získat pro reformu justice většinový souhlas. Nedovedl jsem si představit, že zákony, které se týkají reformy justice, jež je v tom dobrém slova smyslu majetkem celé společnosti, by měly být takzvaně hlasovány nějakou nepatrnou většinou. To se mi podařilo - a podařilo se mi to díky vám, díky tomu, že jste prokázali vysokou míru odpovědnosti a věcného porozumění. Pro mne je to důkaz slušných demokratických poměrů, které fungují v této sněmovně, a děkuji vám. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Také já děkuji panu ministrovi za to, že ocenil práci nás poslanců, což členové vlády většinou nedělají.

 

Dalším bodem je

 

166.
Vládní návrh zákona správní řád
/sněmovní tisk 1070/ - třetí čtení

 

Místo u stolku zpravodajů již zaujal ministr vnitra Stanislav Gross a zpravodaj ústavně právního výboru poslanec Koudelka. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 1070/2.

Otevírám rozpravu. Nejprve pan ministr Gross, poté pan poslanec Krása.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážené paní poslankyně, páni poslanci, pane místopředsedo, vystupuji jen z toho důvodu, abych se vyjádřil v rozpravě k pozměňovacím návrhům, které jsou pod písmenem B, podaným panem poslancem Křečkem. Vystupuji z toho důvodu, aby případně bylo možno reagovat v rozpravě, byť si myslím, že je to v rozpravě v rámci třetího čtení nezhojitelné. Přestože si myslím, že je to v rámci rozpravy ve třetím čtení nespravitelné, považují za dobré vystoupit, aby případná reakce mohla být, protože podle názoru naší legislativy i po konzultaci s některými zdejšími legislativci pozměňovací návrhy mají jednu vadu. Teď nechci hovořit o věcné stránce. Ta vada spočívá v tom, že není promítnut smysl tohoto pozměňovacího návrhu do některých jiných ustanovení správního řádu, což podle mého soudu činí tento pozměňovací návrh obtížně hlasovatelným.

Chci toto stanovisko vyjádřit v rozpravě, protože si myslím, že je serióznější, aby na to mohla být případná reakce ještě předtím, než pan zpravodaj bude seznamovat Poslaneckou sněmovnu s procedurou hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích.

To je jediná věc, kterou jsem chtěl v rozpravě uvést. K ostatním pozměňovacím návrhům se pak vyjádřím těsně před hlasováním.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Slovo má pan kolega Krása, připraví se pan poslanec Křeček.

 

Poslanec Václav Krása: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolím si ve třetím čtení přednést dvě legislativně technické úpravy k pozměňovacím návrhům pana poslance Pavla Němce.

1. V pozměňovacím návrhu H I je chybně uvedeno slovo "nepřístupná". Správně má být uvedeno slovo "nepřípustná".

2. V případě přijetí pozměňovacího návrhu H II je třeba provést z toho vyplývající změnu v § 18 odst. 5. Proto navrhuji v § 18 odst. 5 slova "orgány státu" nahradit slovy "při výkonu samostatné působnosti s jinými správními úřady".

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Prosím pana zpravodaje, aby zaregistroval poslední legislativně technickou úpravu a zkontroloval, zda se nemění věcný obsah návrhu. Slovo má pan poslanec Křeček.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, já souhlasím s názorem pana ministra, že moje pozměňovací návrhy, přednesené v dobré víře vylepšit zákon a učinit jej přijatelným, jsou bez zásadních změn celého zákona nehlasovatelné.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nebudete za ně bojovat? Ne. Škrtáme tedy pozměňovací návrh B.

Kdo další se hlásí do rozpravy? Nikdo.

Přikročíme k hlasování. Nejprve se chci zeptat pana ministra, zda chce vystoupit. Nechce. Pan zpravodaj také ne, takže přímo k proceduře.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážená sněmovno, vážený pane předsedající, navrhuji, abychom nejprve schválili komplexní pozměňovací návrh ústavně právního výboru, uvedený pod písmenem A. Dále navrhuji, abychom schválili legislativně technické změny přednesené ve třetím čtení. Zpravodaj si ověřil, že opravdu jde o legislativně technické změny, které věcně nemění předložený návrh zákona. Pan poslanec Křeček v souladu s panem ministrem vyslovil názor, že návrh pod písmenem B je nehlasovatelný, takže o něm bychom již nehlasovali. Dále navrhuji, abychom hlasovali o jednotlivých pozměňovacích návrzích tak, jak byly podány, přičemž pokud bude přijat pozměňovací návrh kolegy Matulky, je nehlasovatelný návrh D1 pana kolegy Filipa.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP