(10.30 hodin)

Poslanec Jan Svoboda: Dámy a pánové, i druhé usnesení zahraničního výboru je doporučující, které doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas se Smlouvou mezi Českou republikou a SRN o sociálním zabezpečení, podepsanou v Praze 27. července 2001.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Otevírám rozpravu. Kdo se do ní hlásí? Nikdo, rozpravu končím.

Budeme hlasovat o usnesení navrženém zahraničním výborem: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se Smlouvou mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo o sociálním zabezpečení, podepsanou v Praze 27. července 2001."

 

Zahájil jsem hlasování číslo 610. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 121 poslanců pro 112, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem smlouvy byl vysloven souhlas.

 

Dalším návrhem je

 

106.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Smlouva mezi Českou republikou a Ukrajinou o sociálním zabezpečení,
podepsaná v Kyjevě dne 4. července 2001
/sněmovní tisk 1152/ - druhé čtení

 

Prosím, aby tento návrh uvedl pan ministr Špidla.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, tato smlouva se vztahuje na všechna smlouvami obvykle upravovaná odvětví sociálního zabezpečení s výjimkou oblasti zdravotní péče. Uvedenou oblast se přes veškerou snahu z naší strany nepodařilo do smlouvy začlenit vzhledem k problémům na straně ukrajinské.

Smlouva - a v tom je její největší přínos - odstraní nežádoucí bezesmluvní stav, který v oblasti sociálního zabezpečení nastal poté, co 28. 2. 2000 ve vztahu k Ukrajině skončila platnost dohody mezi Českou republikou a Sovětským svazem o sociálním zabezpečení z roku 1959. Především lze považovat za důležité, že smlouva vyřeší důchodové nároky takzvaných volyňských Čechů přijatých v počtu několika set osob počátkem devadesátých let na území našeho státu, kteří právě z důvodu ukončení platnosti uvedené dohody často nesplňují podmínku potřebné doby pojištění pro nárok na český důchod a jsou odkázáni na sociální pomoc.

Navrhuji proto, aby sněmovna s předloženou česko-ukrajinskou smlouvou vyslovila ve druhém čtení souhlas.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan zpravodaj.

 

Poslanec Jan Svoboda: Zahraniční výbor na své 50. schůzi přijal usnesení, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas se Smlouvou mezi Českou republikou a Ukrajinou o sociálním zabezpečení, podepsanou v Kyjevě 4. července 2001.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Vládní návrh projednal zahraniční výbor, jehož usnesení nám přednesl jeho zpravodaj kolega Svoboda.

Otevírám rozpravu. Nikdo se do ní nehlásí, rozpravu končím.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se Smlouvou mezi Českou republikou a Ukrajinou o sociálním zabezpečení, podepsanou v Kyjevě dne 4. července 2001."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 611. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 128 poslanců pro 103, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem smlouvy byl vysloven souhlas.

 

Pokračujeme dále. Máme před sebou další bod, kterým je

 

107.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Smlouva mezi Českou republikou a Italskou republikou o sociálním zabezpečení,
podepsaná v Římě dne 11. října 2001
/sněmovní tisk 1153/ - druhé čtení

 

I tento návrh uvede pan ministr Špidla.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, význam smlouvy spočívá zejména ve skutečnosti, že se jedná o další z členských států Evropské unie s perspektivou dalšího rozvoje hospodářské spolupráce.

Smlouva upravuje v tomto směru základní oblasti sociálního zabezpečení včetně zdravotní péče, jejíž poskytování je však z české strany pro finanční náročnost omezeno jen na péči nezbytnou a neodkladnou.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane ministře. Kolegyně a kolegové, pokud okamžitě neopustíte jednací sál, tak přeruším jednání sněmovny! Myslím to vážně. Běžte diskutovat ven, stejně projevujete vysoký stupeň zájmu o projednávaný bod, takže to nikdo nepocítí jako újmu.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Upozornil bych na velmi důležitý odstavec, totiž že se jedná v oblasti zdravotního pojištění pouze o péči nezbytnou a neodkladnou, kterážto koncepce byla do smlouvy vložena na žádost české strany vzhledem k riziku nepřiměřeně velkých nákladů. Přesto i v této situaci to znamená, že naši turisté, kterých jsou statisíce ročně, jsou v případě nějaké dramatické zdravotní události touto smlouvou kryti. Podrobné vysvětlení se zřetelem k finančním nákladům, jak jsem již řekl, bylo podáno v předkládací zprávě a při projednávání v zahraničním výboru.

Přestože vstupem České republiky do Evropské unie bude smysl dvoustranné smlouvy s Itálií do určité míry potlačen, její sjednání v současné době má velký význam nejen z toho důvodu, že umožní řešit oprávněné nároky občanů, ale zejména proto, že ještě před vstupem České republiky do Evropské unie začlení český systém do koordinační soustavy sociálních systémů západoevropských států.

Především z posledně uvedeného důvodu navrhuji sněmovně, aby rovněž s touto smlouvou ve druhém čtení vyslovila souhlas. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Vládní návrh projednal zahraniční výbor, jehož usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1153/1. Jeho závěr odůvodní poslanec Svoboda.

 

Poslanec Jan Svoboda: Dámy a pánové, dnes poslední smlouva o sociálním zabezpečení. Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas se Smlouvou mezi Českou republikou a Italskou republikou o sociálním zabezpečení, podepsanou v Římě dne 11. října 2001.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče.

Pane poslanče Vymětale, do roka a do dne.

Otevírám rozpravu, do které se nikdo nehlásí. Rozpravu končím.

Přikročíme k hlasování o návrhu usnesení, které zní: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se Smlouvou mezi Českou republikou a Italskou republikou o sociálním zabezpečení, podepsanou v Římě dne 11. října 2001."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 612. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 133 poslanců pro návrh 99, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministrovi i panu zpravodajovi.

 

Dalším bodem je

 

108.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Smlouva mezi Českou republikou a Kanadou o zamezení dvojího zdanění a zabránění
daňovému úniku v oboru daní z příjmu, podepsaná v Praze dne 25. května 2001
/sněmovní tisk 994/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se za omluveného ministra financí Jiřího Rusnoka ujal slova ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP